Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:13 08.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Бази данни
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Какво ползвате, за да запишете текущото временови  
Автор voyager (прасе в космоса)
Публикувано06.04.04 12:51

Напоследък срещам купища опен сорс софтуер и работи на други програмисти и виждам, че навсякъде се използва varchar или timestamp или дори int за записване на текущото време (примерно на вмъкване на записа в базата), като в инт и варчар-а се вкарва времето с time() да речем. После, ако трябва да се прави нещо с това време, да се сравнява и тн, се почват едни strtotime, maketime, time()+ - и тн (става въпрос са пхп и перл приложения).
Чудя се аз ли съм сбъркан нещо, че използвам datetime? Вие какво ползвате? Някой има ли някаква смислена причина (да речем бързодействие), заради която да се използват такива полета за съхраняване на време? Аз поне не можах да намеря никакъв аргумент в полза на това, имам единствено аргументи в полза на datetime
Говоря за MySQL, но това би трябвало да е приложимо и за други СУБД.

Тема Аз не съм характерен примернови [re: voyager]  
Автор NikB (любопитен)
Публикувано06.04.04 13:26

:)
Чудя се, защо ли аз ти отговарям първи, навярно, защото и аз си задавам същите въпроси (от друг ъгъл).
Не съм характерен пример, защото съм свикнал с език, в който DataTime формата поддържа прости, универсални аритметични действия; а и имам слаб опит с MySQL.
Та за реалното време (което не покрива всички приложения на DateTime) аз ползвам integer - с 4 байта и точност до секунди поддържа 136 години. А и лесно (за мен) се смятат периодите. Неудобството е, че като се гледа таблицата с универсални клиентски приложения не се познават датите :).
Ще следя с интерес останалите мнения по темата.

Тема Ползвам каквото дойденови [re: NikB]  
Автор bira_more (бира)
Публикувано06.04.04 13:36

обикновено - double, защото се конвертира директно до ДатеТиме (в CBuilder), полвам и timestamp - ама по скоро за контрол.
Избягвам всички по зажмоцани видове, щото съм брал ядове - пускаш нещо от сорта 02.02.2002 г. и олеле не бил коректен формата - заради тъпото г.

Bеer? Moooorrre?

Тема Re: Хайде да поспорим :)нови [re: voyager]  
Автор salle (един такъв)
Публикувано06.04.04 21:04

Готов съм да убедя и най-заклетия привърженик на INT и т.н., че DATETIME или TIMESTAMP са значително по-доброто решение

Всъщност правил съм го стотици пъти през последните години...

Тема Re: Хайде да поспорим :)нови [re: salle]  
Автор phpGuruАдминистратор (минаващ)
Публикувано06.04.04 23:53

абсолютно съм съгласен!

на всички бази данни да си се ползват стандартните за дати и време типове, а не int (още по-зле varchar)

Тема DATATIME и/или TIMESTAMPнови [re: voyager]  
Автор Topбaлaн (любопитко)
Публикувано07.04.04 08:14

то ако искаш може и в BLOB да ги пишеш...ама файда няма....

Автор AcidMemory ()
Публикувано07.04.04 12:58

а дали има такива

иначе, нормално е

най-малкото всеки език предоставя, ако не друго, то поне функции за работа с timestamp

нещата са различни, обаче, ако човек иска да пази дата на части, поради различни причини (особено ако няма function-based индекси)

Автор voyager (прасе в космоса)
Публикувано07.04.04 14:59

Ами аз си спомням, че навремето точно един твой пост ми отвори очите. И като видях после какви функции има в мускл-а за работа с дата и време и колко са удобни, се хванах за главата колко съм бил тъп преди това

Тема Re: Какво ползвате, за да запишете текущото време [re: voyager]  
Автор Noxie (Lifche)
Публикувано07.04.04 17:39

Аз използвам datetime или date, зависи какво ми трябва. данните ги въвеждам с DATE_ADD(NOW(), INTERVAL X HOUR) - като Х е променлива. Като слагам нещата на хостинга, ако има времева разлика, само променям стойноста и. WHERE клаузите аналогично. Наистина функциите за работа с дати са много и чрез тях можеш да си изведеш каквото и както поискаш. Стига да ги познаваш добре и да знаеш какво точно искаш да направиш

Тема Re: Какво ползвате, за да запишете текущото временови [re: Noxie]  
Автор ro6avia (ламерясал)
Публикувано07.04.04 19:28

Само малко акъл да ти дам да не се мъчиш така с времената. Виж дали не можеш да променяш time zone на сървъра, работи доста по-пърфект :-)))))

root@localhost#cd /pub
root@localhost#more beer

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.