Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:11 25.07.25 
Култура и изкуство
   >> Култура
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема ЗАЩО ЗАБРАВИХМЕ КУЛТУРАТА СИнови  
Автор TEDI ()
Публикувано07.03.99 00:52

НЕМОГА ДА СИ ОБЯСНЯ МАНИЯТА НА БЪЛГАРИНА НЕПРЕКЪСНАТО ДА СЕ ВЛИЯЕ ОТ ДРУГИ НАРОДИ ТА НИЕ СИ ИМАМЕ ВСИЧКО НО ВСЯКАШ МНОГО ХОРА НЕ ГО ОСЪЗНАВАТ. А ВИЕ КАК МИСЛИТЕ?

Тема Отг: ЗАЩО ЗАБРАВИХМЕ КУЛТУРАТА СИнови [re: TEDI]  
Автор Chavdar ()
Публикувано07.03.99 08:45

Tova e rezultat ot bavno, prodyljitelno, metodichno vizdeistvie vyrhu nashite umove. A nie mylchalivo se syglasyavame s tova. .Jalko!!!

Автор Chavdar ()
Публикувано07.03.99 08:46

Tova e rezultat ot bavno, prodyljitelno, metodichno vizdeistvie vyrhu nashite umove. A nie mylchalivo se syglasyavame s tova. .Jalko!!! TEDI написа: ------------------------------- НЕМОГА ДА СИ ОБЯСНЯ МАНИЯТА НА БЪЛГАРИНА НЕПРЕКЪСНАТО ДА СЕ ВЛИЯЕ ОТ ДРУГИ НАРОДИ ТА НИЕ СИ ИМАМЕ ВСИЧКО НО ВСЯКАШ МНОГО ХОРА НЕ ГО ОСЪЗНАВАТ. А ВИЕ КАК МИСЛИТЕ?

Тема Дупл: Отг: ЗАЩО ЗАБРАВИХМЕ КУЛТУРАТА СИнови [re: TEDI]  
Автор Vladoo ()
Публикувано08.03.99 13:09

Готов съм да поспоря, но първо TEDI, моля те обясни ми какво точно (или поне приблизително) имаш предвид като казваш КУЛТУРА - дали това е българското изкуство, дали е художествено-артистичния живот сега и преди, дали е нивото на битовите навици и масово изповядван мироглед...??? Какво точно ? Някои неща изобщо не сме и помисляли да забравяме ,което е и тъжното в цялата картинка на ситуацията...

Автор Dana ()
Публикувано10.03.99 08:36

Nie sme malka nacija s provincialno samochuvstvie,a ot tam i vlijanijata,uvlechenijata i krajnostite ni. Vinagi sme izpadali v dvete krajnosti-iliservilnichime pred drugite (chuzdite),ili smeshno se vqzgordjavame,s koeto pak kriem komplaksite si. Ne znam kakva e receptata za choveshko dostojstvo,no imame ogromna nizda ot neja. Az lichno moga da dam na vseki ot moeto,zashtoto mislja,che go imam dostatqchno. Dana

Тема Отг: Дупл: Отг: ЗАЩО ЗАБРАВИХМЕ КУЛТУРАТА СИнови [re: TEDI]  
Автор Берлускони ()
Публикувано10.03.99 15:41

Въпросът е, че културата днес не е просто култура, но и информационна индустрия. Едно е, когато произвеждаш "култура" за 5 милиарда потенциални клиенти (както това е с американската) и съвсем друго - за 8 милиона, при това свръхбедни. А приходите определят донякъде и качеството на "културната" продукция. Затова Лепа Брена и Радо Шишарката, ако ще да тръгнат по релси, но не могат да достигнат Мадона и Майкъл Джексън. Но същото е в сила и за "високата" култура. Тя също е индустрия, но не толкова масова и не толкова откровено рекламираща се. Тя е по-скоро вътрешна размяна на митове в малки групи хора. А че техните малки групи имат по-голямо влияние от нашите малки групи - нищо чудно, големите риби изяждат малките, това е законът на инфоиндустриалната екология...

Тема Дупл: до дон Берлусконинови [re: TEDI]  
Автор Vladoo ()
Публикувано10.03.99 18:40

Накрая нещо не го схванах докрай, но все пак ми хареса. Та така, Дон Берлускони, коя ви беше телевизията - знам, че ги имате няколко, но коя ви е най-високо културната, да я зърна, а? И моля Ви, побързайте с оправянето на AC "MILAN", докато зелено-червените маслинки още не са Ви лъзнали в изправителния

Автор Иван Кочнев ()
Публикувано17.03.99 02:14

Не зная , Теди , не зная . Но ми харесва темата , която си поставила. :-) Мога да ти кажа нещо за себе си . Баща ми е руснак . Никога не съм стискал палци за националния ни отбор кой знае колко силно . Но... Скоро бях на гости на една позната - приятелка в западната част на Балкана , някъде около Враца , или по-точно във Вършец . А! Пропуснах май да кажа , че аз съм от Варна. След 3 дни се върнах оттам ... БЪЛГАРИН !!! Да! Аз съм Българин с главна буква!!! Сега , след като се дипломирах миналото лято, чакам да вляза в казарма. Зная , че е тъпотия , но ... но това е отделен въпрос . А сега на темата за културата : Защо забравихме културата си ли ? .... Вероятно понеже не познаваме историята си . А ако я поразучим малко ще открием , че там освен многото падения и предателства има много БЪЛГАРИ , като тези от "Време разделно" , благодарение на които сега нас ни има и благодарение на които се зовем като тях . Не зная кое ни довърши - социализмът или байганювщината ни . Сигурно и двете . Вероятно има и други фактори , като например че сме малка държава на кръстопътя между Европа и Азия и освен нашите собствени интереси тук има и много чужди такива . А както е известно "Интересът клати феса." . Виж само какви мъдри народни поговорки си имаме . А може би точно в тази се крие отговорът на твоя въпрос - защо забравихме културата си . За каква култура става въпрос , като ние въобще сме забравили , че сме българи и се сещаме за това само по време на световното , на което , пак понеже сме б-ЪЛГАРИ падаме. Та може би всеки се стерми да се утвърди клатейки собствения си фес (който уж сме го свалили преди около 120 години) по посока на онези , които смята за силни и които ще му помогнат УЖ какво !? - ами да язди събратята си . Някои , клатейки усърдно феса си в правилната посока, успяват да ни яхнат нас - останалите ; за пример не трябва да се оглеждаш дълго - вземи кой да е политик или шеф на по-голямо държавно предприятие . Та за културата - днес си чат-вах с някакъв непознат в мрежата , според който голямата маса от населението са "агрономи, колхозници" и тем подобни. И е прав човекът - съгласен съм с него - населението ни си е просто, няма какво да се лъжем. Каква е причината ? Може би търпимостта ни към посредствеността ,към ширещата се простотия ?! Мисля че това е някъде в основата на нещата . Не зная . Но фактът (повсеместната простотия) е налице . И тук искам да ти подхвърля една моя идея за законопроект, имащ СЕРИОЗНА връзка с поставения от теб въпрос : 1. Всички надписи , реклами , опаковки на продукти и други , които са поставени на обществени места и са обществено достояние , да бъдат написани на грамотен , книжовен български език , което да се удостоверява с документ , подписан от дипломиран филолог.( И без това завършилите българска фиророгия са или безработни или стават учители за по няма и сто хиляди лева). 2. На местата с доказан поток от туристи и на стоките , предназначени ЕВЕНТУАЛНО за износ , се допускат надписи на чужд език под надписите на български със идентично съдържание, като тези на чуждия език се изпълнят с два пъти по-малък шрифт и със същия цвят . Верността на бълтгарския надпис и идентичността на превода да се удостоверяват с документ от съответния филолог . 3. Неспазването на горните два члена да се санкционира с ВИСОКИ глоби . Как ти харесва този мой проектозакон ? Така ще изчезнат надписите MINISHOP , minisupermarket и други подобни истории по кварталните дупки , наречени магазини . Но както и да е . Това ще накара тъпите неграмотници да се пообразоват или да плащат на по-образованите, а ако не искат ще бъдат глобявани . Лесно е . А ! И още нещо ! 4. В градския транспорт да се слуша само националното радио !!! Защото сега всички пътници са принудени да "попиват" музикалните вкусове на шофьорите , които за никого не е тайна не са никак изискани . Ами това е . Аз малко се поизчерпих. Културата трябва да се съхранява и да се гради ! Затова , нека ме простят несъгласните с мен (и аз доскоро слушах САМО рокендрол, рок , блус, рап и други на английски - щот' го чаткам малко :-) - имам над 300 касети, ако това има значение ), но аз отскоро признавам Срави Трифонов и другите от Каналето, Хъшове , Ку-ку . Тези хора ни връщат отново националните , героични песни , които лично мен ме карат да се чувствам българин! Нека тези , които са съгласни ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ КУЛТУРАТА СИ бъдат малко по-активни ! Прочети една книга за нашата история , научи една народна песен ! Обиколи още веднъж историческите забележителности на твоя град ! И бъди БЪЛГАРИН ! инженер Иван Кочнев те обича , българино ! А теб , мила българко , те обожава !

Тема Дупл: Отг: ЗАЩО ЗАБРАВИХМЕ КУЛТУРАТА СИ [re: TEDI]  
Автор Мария ()
Публикувано21.03.99 05:51

И аз мисля, че в основата на проблема стои ниското ни самочувствие или по друг начин казано - комплексите ни за малоценност, които странно защо така дълбоко са вкоренени в голяма част от нас. А може би сами си ги създаваме!? Или не знаем как да им се съпротивим? Може би ни е твърде удобно да плуваме по течението. Чудя се дали не сме твърде уморени от нерадостният ни живот, за да се замисляме за това какво още ни липсва. Имам още едно предложение - неверието, че в скоро време нещо би се променило радикално позитивно. Естествено това би било химера, но вярвам ще се съгласите с мен, че вярата е основен движещ фактор в живота на всеки човек. Искрено се надявам, че все повече хора ще се замислят над въпроса защо забравихме културата си. Вярвам, че с търсенето на отговора ще намерим и решението на проблема.

Автор HPI ()
Публикувано21.03.99 13:47

Mnogo prosto - sled unishtozhitelnite 5 veka, pochti izlichenata ni kultura zapochna da tarsi po-dobroto v drugite, ostanaloto e sledstvie. Inache drugoto zashto ni ima e prekaleno slozhno za objasnjavane v edin takav chat.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.