|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Абе к'во е т'ва "култура"???
|
|
Автор | _croesus (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.06.04 18:04 |
|
Някой може ли да ми даде определение, че се затруднявам?
| |
Тема
|
Re: Абе к'во е т'ва "култура"???
[re: _croesus]
|
|
Автор | Bittersweet (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.06.04 01:42 |
|
"т'ва "култура" има много дефиниции:
- тясното разбиране ограничава културата до различните изкуства, тяхното създаване, изучаване и представяне;
- едно по-широко разбиране за културата най-общо ще е свързано с разбирането ни за човека и света, с живота на хората в различните групи и общности, със съвместното им съществуване в обществото
Но аз понеже съм пристрастна (завършила съм Културология), ще ти дам моето любимо разбиране за култура: според древногръцката идея, "пайдеа", сиреч поведение.
| |
Тема
|
[re: Bittersweet]
|
|
Публикувано | 26.06.04 02:35 |
|
"т'ва "култура" е и та'а култура. И тя е вид будност, поведение, бъдеща природа... Имаш предвид, че съм без-културен ли? 
| |
|
Съвсем нямам това пред вид
Просто се опитах да дам синтезирани отговори на въпроса ти, който, в известен смисъл е резонен... Напоследък губим смисъла на много неща : култура, любов, ценности ... уж все изконни сами по себе си, но някак се размиват ... а за думата "демокрация" няма да се хващам изобщо (а и не е в стилистиката на клуба).
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 28.06.04 16:40 |
|
Благодаря ти, че пишеш в темата ми.
Имах предвид абсолютно същото - "култура", като термин включва почти всичко, което човек върши и което си струва обсъждането. От тази гледна точка е странно, че има и специален клуб със същото име, след като има много други за музика, наука, развлечения и пр. Сигурно тук се очаква да обсъждаме теория на културата?  
| |
|
Сакън, недей захваща темата за теорията
На нашата култура сиротна, най-малкото теоритизиране ще помогне... Как беше "лозето не ще молитва, а мотика" :)
Колкото до съществуването на този клуб, аз съм учудена колко слабо активен е той, съпоставен с другите.
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 01.07.04 00:24 |
|
Че културата с мотики ли трябва да се оправя?
Имам един "теоретичен" въпрос към теб: след като културата е поведение, специфично за дадена група хора, то как се разграничават географски различните култури? Имат ли нещо като ареал и как се определят неговите граници?
| |
|
Направи си справка по какъв начин е определена територията на Санстефанска България.
А това, което питаш - няма точен отговор. Представи си 20 пластова карта на света (може и повече). Аз държа на определена територия, понеже в 5-ти и 16-ти пласт тук е мало култура, към която претендирам, че принадлежа. Ама други, дето са имали нещо различно по тия земи в 7-ми, 11-ти, 15-ти и 18-ти пласт сега ги няма или не са агресивни. Като добавим, че в сегашния 20-ти пласт, там се е настанило племе, което е тук за пръв път, но е много войнствено, благосъстоятелно и обезпечено, въпросът за културните ареали и ролята им в еволюционния процес на обществото става много проблематичен..

| |
Тема
|
Re:[quote
[re: Vetrim]
|
|
Автор | profi (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.07.04 19:09 |
|

| |
|
Някой знае ли адреса на този скапаняк Абашев, че да му тегля една путка-майна.....Нещастник прост...Аман от глупаци....Сега е наред и Ботаническата градина в Балчик........
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|