Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:27 14.07.25 
Непрофесионални
   >> Козметика
*Кратък преглед

Тема Въпрос към Cl за ТРИКЛОЗАНнови  
Автор Mишoнa (охлювченце)
Публикувано09.10.06 12:00

Я кажи моля те нещо за триклозана като съставка - чела съм, че е вреден за организма, а го има в доста антибактериални продукти. Да си ги купувам ли? Мерси предварително за отговора. Ако някой друг също знае нещо ще съм благодарна да го сподели с мен.

Помогни си сам, за да ти помогне и Господ...

Тема Re: Въпрос към Cl за ТРИКЛОЗАНнови [re: Mишoнa]  
Автор Toчицa (.)
Публикувано09.10.06 15:52

Ето какво изрових от нета:

Триклозанът (5-хлоро-2-(2,4-дихлорофенокси)фенол) е бяло прахообразно бактерицидно и фунгицидно вещество, което се използва при производството на сапун, лосиони, дезодоранти, гелове за душ, кремове, пасти за зъби, кухненски прибори, пластмаса; в козметиката, и др. Произвежда се в САЩ от 60-те години на 20 век.

Структурата му е сходна на тази на хексахлорофена. Температурата му на топене е 55-57°C. Трудно се разтваря във вода, но е мастноразтворимо вещество и свободно преминава през клетъчните мембрани. Когато проникне в клетката, триклозанът блокира синтеза на ензима Еноил-АПБ редуктаза, който е жизненоважен за оцеляването на много бактерии и гъби.

Ако се съедини с хлора може да се образува хлороформ, който вероятно е канцероген.

Тема Re: Въпрос към Cl за ТРИКЛОЗАНнови [re: Toчицa]  
Публикувано10.10.06 11:57

Това какво ли значи?

Че е вреден само в съприкосновение с хлор? А откъде може да намери хлор - от водата от чешмата вероятно...

Тема Ето това е!нови [re: Toчицa]  
Автор Cl (colour index)
Публикувано10.10.06 12:28

Страхотна си! Цак в интернет и намираш инфо - така и трябва да бъде, че и структурна формулка - направо перфектно!!!

Триклозанът се използва като бактерицид в козметиката, вероятно би могъл и да бъде консервант в по-големи дози, но е скъп и затова не се прилага като такъв. Много често се използва в течни сапуни и интимни гелове, за да убие вредните нещица.
Хлороформът не е канцерогенен, но при вдишване боли глава, и то много!
При изгаряне се получават обаче силно токсични вещества.
Невероятно е обаче от триклозан да се получи хлороформ, не и при нормални условия, няма как! Така че споко!

Тема Re: Ето това е!нови [re: Cl]  
Публикувано10.10.06 12:34

Тя Точица си е магьосник в сферата на Гугъл

Ама за съжаление едно е да го прочетех и друго е да го разбереш. Ето например аз щях да си мисля, че триклизанът се съединява с хлора от водата, ако не беше ти...
Та значи искаш да кажеш, че на теория триклозанът може да бъде опасен, но на практика не се създават необходимите условия за това? Значи няма от какво да се притеснявам и мога да си ползвам козметика с триклозан като основна съставка?

Редактирано от Mишoнa на 10.10.06 12:59.

Тема Офф :)нови [re: Cl]  
Автор Toчицa (.)
Публикувано10.10.06 14:08

Като прочетох "Ето това е!" и си викам, малеее, кой знае каква критика ми е теглил Cl Тъй като, химията не ми е от силните страни и си помислих, че нещо съм объркала и ще ме критикуваш

И в този ред на мисли, благодаря за похвалата

Тема Re: Офф :)нови [re: Toчицa]  
АвторCl (Нерегистриран)
Публикувано10.10.06 14:25

За мен бе истинско удоволствие да видя такава информация!
Така че още веднъж браво, така се прави!

Тема Re: Офф :)нови [re: Cl]  
Автор Toчицa (.)
Публикувано10.10.06 14:49

Предполагам, че структурната формула е била черешката на коктейла

Тема Cl [re: Cl]  
Публикувано11.10.06 11:33

Еее,отнесохте се в друга посока

Прочете ли последният ми (заключителен) въпрос?

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.