|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
Технократите и будизмът
|
|
| Автор |
dnaunseq (пристрастен) |
| Публикувано | 13.12.13 14:47 |
|
|
Стана ми интересно, че видният популяризатор на науката Мичио Каку е имал известна връзка с тибетско "ДНК" потекло. От друга страна е забележимо заиграването на технократите с будизма, дори ако щете от времето на Хитлер. Сега, какво е особеното. Особеното е че първо конфуцианската школа в Китай спира технологичното развитие поради някакви причини. След това по сходен начин ислямът спира научното и технологичното си развитие на определен етап. И накрая католиците също спират технологичното си развитие. Интересното тук е как така 3 огромни културни и интелектуални центрове достигат до това решение. И мисля, че е твърде прибързано да кажем, че това е само заради класови привилегии, защита на професиите, които иначе биха изчезнали или заради това, че нравите биха се покварили от "новите начини". Не мисля, че въпросът е толкова елементарен. Това са едни огромни центрове. Не е възможно човешкото любопитство, човешкият гений да не присъства в тях. Решението за спиране на научното развитие не може да се вземе без дълбоко обмисляне, много подробно обмисляне.
Сега, какво е характерно за будистите. Характерен за буизма е нихилизмът. На будистите просто не им пука какво става. Или им пука в по-малка степен. Те са готови да предприемат този експеримент с науката, те са готови да експериментират с технологиите. Поне на мен така ми се струва.
Добре, в момента западът е възприел този модел на развитие на технологиите. Но да видим докъде ще продължи това. Да видим кога екологичните основания, или пък основанията на автентичния дебат, провел се в конфуцианското пространство, в ислямското и в католическото пространство ще бъдат възстановени. И тука е излишно да се симплифицира аргументът за това как католиците са си обяснявали света или пък ислямът си е обяснявал света, че едва ли не са се занимавали с глупости. А това е бил "цветът на цвета" на интелектуалната мисъл за времето си. Има си обяснение в това, че до нас по популярен начин са достигнали някои симплистични аргументи за пред масите. Но какъв е бил смисълът на централния дебат.
Друг вариант е конспирацията, че някой е спрял нарочно развитието и на трите култури, а всъщност е нямало нищо чак толкова страшно в технологиите. Но интересното е каква е пък тази конспиративна сила, че е действала на толкова отдалечени във времето и пространството места.
Впрочем хиндуизмът също се отдалечава от бутисткия нихилизъм и търси щастието, а не технологията. Възвръща се към култивиране на човешки и духовни качества, но това може да е бил временен проект. Може би сега вече сме готови за допълнително технологично развитие. Кой знае.
Интересно е, че будизмът без идеология или без лудост също сам се спира. Той просто се отказва. Така че в момента имаме някакво странно съчетание. От една страна мегаломанията и търсенето на грандиозност, които отчасти откриваме при протестантите и малко при евреите (но евреите винаги си дават сметката, остават в частния случай, а протестантите може да пропускат този момент). От друга страна имаме нихилизма и непукизма на будистите. Може би сме изправени пред уникална ситуация, пред уникална смес.
| |
|
|
|
Темата за цървата, технологиите и властта несъмнено е интересна в духа на конспиративните теории, но ти препоръчвам преди да пускаш толкова дълга тема да правиш проучвания. Темата ти е толкова задръстена от фактологически грешка, че не представлява база за никаква дискусия, освен ако последната не в сферата на фентъзи-жанра.
На две неща ще обърна внимание без да се задълбочавам, защото просто няма смисъл:
1. Мичио Каку се самоопределя като агностик. Родителите му действително са будисти, но като се има пред вид, че са традиционно възпитавани японци, това не е никакво чудо голямо.
2. "Характерен за буизма е нихилизмът. На будистите просто не им пука какво става." - Това е абсолютна, ама абсолютна глупост. Няма да те убеждавам. Хвани прочети малко повече за будизма!
3. Един тип: антиподът на конфуцианството в Китай не е будизмът, а даоизмът. Будизмът е слабо разпространен в Китай.
и така нататък и така нататък...
...
|
|
1. Това е просто въведение, защото на сайта на Уикипедия пише, че Каку е имал тибетско "ДНК". Самият Каку привлече интереса ми към темата, в един свой коментар относно спирането на технологичното развитие в ислямския свят. Той явно е чел по-подробно по въпроса и единствен от известните учени, които съм слушал го коментира.
2. Не се опитваш да ме убедиш и не си ме убедил.
3. В някакъв теоретичен смисъл може да намираш антиподни отношения между будизъм и даоизъм. Аз примерно не съм съгласен с характеризацията, че са точно антиподни. Но това е страничен въпрос, който не касае разглеждането. И освен това, казваш, че будизмът не е разпространен в Китай. Ами именно, аз гледам културната система, която е преобладаваща в Китай, не съм навлезнал в някакви дискусии по какъв начин са или не са противоположни. Аз разгледах китайската култура като система сама по себе си.
Сигурно някой си мисли, защо коментирам будистите, след като те са сравнително малко и безобидни. Но аз не считам точно така. Евентуално по пътя на коприната (наркотиците) те са разпространили влиянието си първо до Византия, също до Персия, после Османската империя, Германия и даже Англия (някой може да открие връзката им с циганите, особено знаем, че циганите никога не се отказват от занимания в занятчийството, а непукизмът им е пословичен). От другата страна пък тибетските будисти може по някакъв начин да имат връзки с културата в Корея и Япония. Това вече наистина е по-конспиративно, но началната тема е сериозна. Иначе пък и без разпространение в миналото, може сравнително скоро да са оказали чисто културно влияние на немските мислители и оттам да навлизат в цялата човешка история.
| |
|
|
|
Няма смисъл...
|
|
Добре, кое те обиди, това, че може да се засегне имиджът на будизма ли. Ами че виж каква сигнатура си сложил, пък се водиш обидчив в същото време.
Разбира се правя разлика между Махаяна будизма, тибетския будизъм и други форми на будизма. В случая говорих за онези версии, които са най-екстремистки, най-оттеглени, без позитивно изявление за помощ на човека. Не съм специалист по отношение на това коя школа е най-притеснителна по отношение на темата, която разгледах. А и един будизъм може да има много фронт версии, които да разкриват някаква по-облагородена версия. Но зависи кой държи контрола. Също важни са процесите на културно смесване и промяна на традицията вече в европейски контекст.
| |
|
|
|
Повтарям: Смятам дискусията за напълно безмислена освен ако не я смятаме за чисто фентъзи. Есето ти е бъкано с фактолологически неточности. Не си специфицирал за кой будизъм говориш. Добре! Но щом не си специфицирал излиза, че говориш за будизма въобще. Но всьо таки да набеждаваш будизмът в нихилизъм е глупаво и неправилно. Да, имало е наистина такава история в миналото, в която "нирвана" неблагоразумно било преведено като "нищо". От там някоя невероятно умна тиква е теглила паралел между будизъм и нихилизъм. Но това както и да го погледнеш си остава очевидно недоразумение на ментално слабите, а не база, върху която може да се гради каквато и да било смислена теза.
Будизъм без изявление за помощ на човека, пък бил това и самия практикуващ е нещо като безалкохолна водка, 100%-ов оксиморон.
И въобще това беше най-сериозната грешка в есето ти, за това я цитирах нея. Помеому темата има потенциал, но се нуждае от сериозна преработка. Иначе можем да изхабим 500 мнения, за да изчистваме неточностите и пак няма да стигнем да съдържателна дискусия.
Да, и въобще не възнамерявам да убеждавам някого в неща, за които има тонове лесно достъпни и доказани сведения.
Кретенчето, дето е направило бот-никовете да се връщат автоматично да му изсъхнат ръчичките дано!
| |
|
|
|
По принцип след нацизма е трудно да се определи кое е автентичен будизъм и кое са преработки на немците или повлиявания от техни публикации.
Обаче още преди нацизма, немските мислители са навлезнали в сериозна комуникация с изтока, било то Персия, Китай и даже с циганите. Това влияние се усеща например в романтичното творчество на Гьоте. Или при Лайбниц имаме философски доктрини, повлияни от изтока (). При Шопенхауер вече говорим за забелижимо присъствие на будистки идеи (). Ницше разглежда като върховна сила преоценката (сходно на концепцията за мая и постепенното отпадане - в неговия случай отпадане на културните напластявания и морала на Бог). Фройд върви в изследвания на психологическото състояние, включително изследва "death drive" ().
Тука по по метода на изключването, откъде е дошло това технократично влияние, особено при немците. Определям го като технократично-нихилистичен материализъм, нещо без оглед на загубите, собствени или на врага. За мен единственият източник си остава будизмът. Не е въпросът само до концепцията за "нирвана". Ако прочетеш сутрите виждаш за какъв нихилизъм става въпрос. Типичен пример е "Heart sutra", където се нихилизира все и всьо. След такова нещо не остава за какво да ти пука.
| |
|
|
|
Развитието на техниката и технологията дръпва най-осезаемо в западна Европа през рененанса. Да се търси тук влиянието на далекоизточни философии и религиозни течния е меко казано пресилено! Ако будимът беше от значение за технологиите, Шри Ланка щеше да е най-напредналата държава.
Третият Райх не е първозиточника на технологичното развитие генерално, макар доста сериозно да е стимулирал развойна дейност за военни цели. Окултизмът в Третия Райх има действително връзка с това, с реално доказаните, както и с фантасмагоричните постижения на техниката, но той има връзка и с всичко друго, тъй като е доказано, че SS е имал структурите на религиозен орден, а не на политическо формирование. Все пак религиозната идеология на националсоциализма се опира в много по-голяма степен на германските и нордическите саги и много по-малко или направо никак на всичко друго. Ако германците в търсенето на Туле (освен навсякъде другаде и в Тибет и далечния изток) са открили някакви паралели, то пак арийската линия е била водещата, а не будиската или даоската да речем. Т.е. всичко ново, което са научавали се е тълкувало в духа на германските и арийските саги.
Кретенчето, дето е направило бот-никовете да се връщат автоматично да му изсъхнат ръчичките дано!
| |
|
|
|
Не говоря за Ренесанса и Индустриалната революция, а за така наречената технокрация, изразяваща се например в съвременната корпоративна уредба. За такава корпоративна уредба е много удобно да се разпространят нихилистични/психологизиращи идеи и то именно криворазбрани (западен неточен превод на изтока, както е угодно).
Иначе мисля, че "нихилизмът" е само ключ за трансформация, но колко от съвременните консуматори или пък дори и обикновеният човек на запад могат да схванат това и по-важното да го осъществят.
За западния човек по-лесно е да осъществи трансформацията си в гнева, и в демонстрацията на мачизма и индивидуализма (т.е. вместо вечна психологизация човекът да "ритне" проклетия камък с крак). "Надигането" през нихилизма е вече по-сериозно и може да се превърне в унищожително - пример е точно видът на надигане на немците през ВСВ.
Редактирано от dnaunseq на 14.12.13 01:20.
| |
|
|
|
Убу де. Говориш за конспирация и дезинформация по принцип. Не схванах какво общо има това с темата.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|