Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:25 12.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Хардуер
*Кратък преглед

Тема лаптоп 16:10нови  
Автор selski_tarikat (пристрастен)
Публикувано08.09.14 11:12

Здравейте,
дали има нови модели лаптопи с екран 16:10?
Всичко вече май е 16:9 което не разбирам защо се наложи - все пак лаптопа не е само за гледане на филми. За писане на текст по-високия екран е по-удобен.

Тема Re: лаптоп 16:10 [re: selski_tarikat]  
Автор Black Adder (heavy drinker)
Публикувано16.09.14 21:51

32:20? или 64:40?
Старите монитори и телевизори на бяха ли 4:3?

Тема Re: лаптоп 16:10нови [re: Black Adder]  
Автор Stirlitz (разузнавач)
Публикувано04.10.14 12:58

Black Adder, ако нямаш какво да кажеш - можеш просто да не пишеш.

Иначе за съотношението - най-масовите 16:10 са с 1440х900 точки. В описанието на всеки лаптоп и монитор си пише колко на колко точки е. Потърси, и ще намериш.

Лаптопите по правило имат и изход за външен монитор. Ако работиш по-продължително на бюро и предимно с документи - можеш да си добавиш външен монитор, да го обърнеш на 90 градуса, и да ротираш картината от лаптопа (обикновено става с Ctrl-Alt-Left или Ctrl-Alt-Right)... "изправянето" на картината става с Ctrl-Alt-Up (Left, Right и Up са стрелките от клавиатурата). На външния монитор обърнат в "портрет" ориентация работата с документи става много по-приятна.

Но хайде първо едно "здравейте, радвам се да ви видя".

Щирлиц

Тема Re: лаптоп 16:10нови [re: selski_tarikat]  
Автор NikB (спокоен)
Публикувано15.10.14 21:59

Че кой ти ползва лаптоп за работа, без да му включи външен дисплей?

Тема Re: лаптоп 16:10нови [re: NikB]  
Публикувано17.10.14 23:30

Че то ако ще му слагам външен дисплей - тогаз по добре да се зема стационарен, пък ако трябва да нося някъде някакви файлове ги мятам на флашката и ги показвам на компютъра на домакина

Автор NikB (спокоен)
Публикувано17.10.14 23:50

Ами да.
Въобще не ми е ясно за какво са им на хората лаптопи.
Освен, докато глеедат ТВ и пуснат реклами, да джиткат в леглото новините.
Или, да гледат тайминга на F1 в мрежата.

Ама за флашката не си прав - много по-хубаво е да си държиш файловете на SVN или дори в облака. Не, че не ходя с един терабайт диск в чантата :).

А сега сериозно: лаптопът си има приложение, но е убийство 8 часа да бачкаш на това куцото диплейче, дори и да е 17" 1920х1680.
Поне аз мисля така. А ползвам лаптоп от времето, когато бяха без твърд диск (с две флопита) и чернобял течнокристален дисплей 640х400. (Но НИКОГА не съм си купувал лаптоп за себе си :) - все служебни)

Тема Re: лаптоп 16:10нови [re: NikB]  
Публикувано19.10.14 13:42

Така се случи че седнах да пиша едни текстове на Word последните седмици и направо ми се взе акъла - едно че екрана по вертикала е малък, а и клавиатурата неудобна - клавишите плитки - не се усещат кога ги натискаш.
Отделно, сериозно да питам - имам проблем с двойно изписване на буквите - на всеки символ става - средно на 100 букви една ми излиза двойна. Не мога да разбера от клавиатурата ли е или нещо софтуерно? Биоса ми е последен ъпдейт, лаптопа на < 1 год., намалил съм в Уиндоуса максимално скоростите за повторение в управлението на клавиатурата (Уин 7).

Публикувано21.10.14 13:11

А може би първо трябва да си уточниш какво, къде, кога, и как искаш да вършиш работа с машината.

Има си плюсове, има си и минуси, както на лаптопите, така и на по-големите им настолни събратя. Лаптопа можеш да го ползваш с външен монитор, клавиатура и мишка, така че от гледна точка на удобство и функционалност в офиса няма да отсъпва на настолния си събрат. Но пък хубава машина под формата на лаптоп, плюс допълнително монитор за удобство - може да струва повече пари, и е по-капризен за поддръжка (визирам предимно охлаждането). От друга страна пък лаптопа за секунди можеш да го прибереш в чантата, и да отидеш да работиш на вилата през почивните дни, или въобще ако пътуваш - можеш да го носиш със себе си, и където и да отидеш - няма да си ограничен от това дали домакина въобще има компютър, дали има същите програми, с които работиш, и дали въобще има желание да ти го преотстъпи за ползване (аз например не бих отстъпил компютъра си и на жената дори - имам си основателни причини). За клавиатурата - това, което казваш са по-скоро капризи, и се основават на навик. Ето, аз пък съм свикнал предимно на по-малка клавиатура с плитки клавиши, и размахването на ръце по "нормална" външна клавиатура дори ме уморява. Но никога не съм казвал, че не мога да пиша на голяма клавиатура. Въпрос на желание да седнеш, и да си свършиш работата.

За проблема с повторенията - не може да се гадае. По-добре се обърни за помощ към някой специалист да уточни дали е софтуерен или хардуерен проблема. И BIOS-и не се сменят за щяло и нещяло. Ако можеш да намериш оригиналния BIOS, с който е пуснат от завода-производител - върни го, и пиши дали има разлика.

Щирлиц

Тема Re: лаптоп 16:10нови [re: Stirlitz]  
Автор Naki (Company PC Guy)
Публикувано21.10.14 17:05

Товарищ Щирлиц, welcome back, we missed you!

Тема Re: лаптоп 16:10нови [re: Naki]  
Публикувано21.10.14 21:55

И на мен, товарищ Naki. :)
Айм хиър нау, бът фор а уайл. Ще имам малко време до около края на месеца, но ще е достатъчно да пием по бира в някоя тема.

Щирлиц

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.