Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:26 12.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Хардуер
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Overclock-ване на i7  
АвторOO (Нерегистриран)
Публикувано14.06.09 22:20

Здравейте, имам нужда от малко помощ за overclock-ване на i7. Никога не съм го правил, но от това което прочетох останах с впечатлението, че е грехота да не се направи :)

Малко информация за системата която мисля да спретна:

Малко информация за софтуреа който ползвам:
През повечето време - програми, които ползват само едно ядро. За това държа i7 Turbo Mode да стои включен. От време на време - рендвам 3D и компресирам видео. Четирите ядра ще са ми много полезни, но няма да си струва да изнасилвам твърде много системата с overclock-ване.

Рових и четох в google, но нищо достатъчно изчерпателно и подходящо за хора като мен не намерих. намерих няколко опции за overclock-ване. Така че въпросът ми е съвсем конкретен:

Как да настроя BIOS-a за да получа CPU Clock-3.33GHz от таблицата? (Другите варианти не ме интересуват.)

Ще съм страшно благодарен, ако някой който е виждал BIOS менютата на P6T ми каже кое и как трябва да сменя от default-ните настройки.

Тема Re: Overclock-ване на i7нови [re: OO]  
Автор 1639 (новак)
Публикувано07.09.09 13:51

Еми, влизаш в BIOS-а, виждаш колко ти е multiplier-а, делиш желаната честота на мултиплайъра, и полученото число въвеждаш в настройката за FSB-то. Примерно, на мен по дифаулт FSB-то ми е на 333, а мултиплайъра -- на 9. В момента карам на 389 FSB и процесора върви на 3.5 GHz.

Не съм имал контакт с i7 досега, но съм сигурен, че става по същия начин.

Много хубава конфигурация, между другото.

Редактирано от 1639 на 07.09.09 13:52.

Тема Re: Overclock-ване на i7нови [re: 1639]  
АвторOO (Нерегистриран)
Публикувано16.09.09 01:31

Здрасти 1639, честно казано след толкова време не се надявах някой да прояви интерес към темата. Мерси за отговора.

След още доста ровене най-накрая намерих един добър сайт на който сбито и ясно е обяснено всичко - http://www.cyb3rglitch.com/tutorials/Overclock-Nehalem/

На него има и линк с калкулатор, с който може да се експериментира с различни стойности.

Прав си, че настройките са подобни. При Nehalem вече няма FSB, но Bclock умножителя работи по подобен начин. Значи ако трябва сам да си отговоря на въпроса, където условието беше: леко да се overclock-е на въздушно охлаждане, с включен Turbo Mode и с DDR3 1600 памет, настройките следва да са:

Bclock – 166
CPU Multiplier – 20 (фиксиран при i7 920)
CPU Clock – 3320 (според статията, която пуснах в първия пост, на тази честота процесора би трябвало да работи стабилно с пуснат Turbo Mode и без да се пипа волтажа)
QPI Multiplier – 18
QPI Clock – 2988
UnCore Multiplier – 19
UnCore Clock – 3154
Memory Multiplier – 9
Memory Clock – 1494 (със 100 е по-ниско от максималните възможности на паметта, но не е голяма загуба)
Turbo Mode – ON
CPU Voltage – Auto
GPL Voltage – Auto
QPI/DRAM Voltage – Auto
DRAM Voltage – Auto

И така... аз докато се ограмотя по темата Intel пуснаха нови процесори...
Сега съм хвърлил око на i7 860 Lynnfield 2.8GHz който се overclock-ва по идентичен начин и даже малко по-лесно, защото това поколение работи на по-ниска температура. Turbo Mode ще трябва да стои изключен обаче, защото е много по-мощен – 4X133. По тази причина ще е много хубаво ако дъното може да записва различни настройки между които лесно да се превключва. Така ще си направя една настройка със стандартни параметри и включен Turbo Mode, и една overclock-ната без Turbo Mode. Не съм сигурен какво дъно да взема обаче. MSI P55-CD53 е евтино и не изглежда зле. Мисля също тъй като Lynnfield работят с Dual Channel да вдигна паметта на 8GB DDR3 2000. Във всеки случай скоро трябва да реша, защото вече е време да го сглобявам.

Автор 1639 (новак)
Публикувано18.09.09 12:02

Не съм виждал досега i7-ци, но след като е очевидно, че в моменда разполагаш с пари, преди да си вземеш охладителя за процесора бих те посъветвал да погледнеш ето тука --

Аз бих заложил на Prolimatech Megahalems.

Редактирано от 1639 на 18.09.09 13:07.

АвторOO (Нерегистриран)
Публикувано20.09.09 21:57

Много благодаря за препратката. Много ценно ревю. Майтапа на страна, неистина охлаждането се оказа най-сериозният проблем.

Lynnfield са на нов socket (LGA1156) и все още няма голям избор за охладители, освен това всичките, които ги има в момента на пазара са над 14см. Високи, и не се събират в моята кутия. От читавите марки има един единствен модел под 14см. който всъщност е за LGA775, но може да се приспособи посредством специални скоби за 1156. и това е

.

Надявам се да е достатъчно добър, въпреки че е по-малък. От това което прочетох останах с впечатлението, че резултатите му са близки до тези на 14-16см. моделите. Освен това, както вече споменах Lynnfield работят на по-ниска температура. Но, разбира се докато не го тества човек, никога не е ясно. Вече поръчах всички чаркове, така че скоро всичко ще е ясно.

Автор 1639 (минаващ)
Публикувано21.09.09 13:28

Ама тая Noctua я няма в таблицата. Има една друга -- Noctua NH-U12P SE1366.

Недей допуска моята грешка... малка кутия и слаб вентилатор. Отдели 250 лв отгоре, и вземи евтина, широка кутия, като

(широчина -- 195mm, да се сравнява с височината на радиатора), и най-добрият охладител за овърклокване на i920 (д-во: първо място в ), а именно .

Кутията е широка 195мм, значи би трябвало радиаторът да влезе вътре. 195-158.7=36.3мм луфт за монтаж на дънната платка. Страничният комин за CPU-то ще трябва да се свали, но той така или иначе не е пригоден за охладители, чиито вентилатори са насочени успоредно на чипсета => аз бих го свалил без никакви опасения.

С тия компоненти вероятно ще стигнеш много далеч в OC и ти давам думата си, че в следващите 2 години поне 90% от излезлите игри ще вървят на max с отлични (60+) fps! И без тях ще е така, но с по-висок OC ще имаш по-високи fps.

Линковете водят към актуални оферти. Кутията е малко под 50лв, охладителя -- малко под 150, и за доставка ще трябват сигурно още към 50-100 (знам ли???).

Поръча ли кутията и охладителя?

Редактирано от 1639 на 21.09.09 13:49.

АвторOO (Нерегистриран)
Публикувано21.09.09 20:14

Ъхъм, всичко е поръчано, но имам резервен план!

Имам тук един стар комп с огромна кутия, така че, ако нещата не се получат с новата, ще ги разменя. Е, ще трябва да сменя охладителя.
Честно казано много се надявам всичко да си работи както трябва и да не се налага да го правя. Пък и не мисля, че ще ми се наложи да overclock-вам на макс.

А,... май не го написах ясно в миналият отговор, но нито един от таблицата не е съвместим с моите дъно и процесор (Socket 1156). На сайта на Prolimatech обаче виждам, че са пуснали нов модел, който е съвместим с новите 1156 и както изглежда е с идентичен дизайн. Така че, ако се наложи да мина на голямата кутия, имам вече готов вариант за охладител - .

Намам търпение да видя, какви стойности ще ми предложи автоматичното overclock-ване на MSI “OC GENIE” и дали с моят избор за охлаждане ще върви стабилно.

“OC GENIE” е съвсем нова технология за интелигентен системен анализ, на хардуерно ниво, патентована от MSI. В повечето ревюта, които четох, хората пишат, че са били много скептични в началото, но в последствие приятно изненадани. Всъщност тази нова щуротия беше единствената причина да избера MSI пред EVGA за дъно. Ако ти е интересно ще пусна тук резултатите, като съм готов и ще видим дали си е струвало да се прави компромис с марката на дъното.

Автор 1639 (минаващ)
Публикувано21.09.09 22:29

Можеш да се обзаложиш, че ми е интересно да пуснеш всякакви резултати. По-специално ме интересуват:

- тестове за стабилност: текущата температура на ядрата след едночасово измъчване на 100% CPU-load (температурата измерена с RealTemp, измъчването с torture test-a "in-place large FFT" на Prime95)

- тестове за стабилност на видеокартата: (1) едночасов тест за артефакти с ATItool и (2) текуща температура на ядрото й след 45-минутен GPU-тест с програмата OCCT. Хронологията за температурата може да се извежда с RivaTuner (всъщност аз го ползвам тоя тунер предимно за това)

- температура на твърдите дискове (idle), при средна стайна температура около 22 градуса, измерена с HDD temperature v.4 (evaluation version)

- бенчмаркове от 3DMark, а защо не и от игри

Честито, и наслука с новата машина!

P.S.: ако имаш нужда, мога да ти дам линкове към съответните програмки.

АвторOO (Нерегистриран)
Публикувано07.10.09 04:11

Добре... готов е вече. Частите дойдоха, сглобих го и сега от него пиша.

| |

Overclock-ването беше наистина лесно. Автоматичните настройки на дъното калкулират наистина много добре волтажите и върви стабилно на всички честоти. Охлаждането и Turbo Mode са единствените неща, с които трябва да се съобразявам. Прехваления хардуерен анализ на MSI - OC GENIE не ми предложи особено интелигентни настройки и според мен не си струва да се занимава с него човек. В крайна сметка максималната честота, която постигнах с моето охлаждане и с постоянно включен Turbo (оказа се че няма проблеми да се пусне стига да не се прекалява) е 155MHz . Когато системата ползва само едно ядро Turbo Mode-а вдига умножителя на 25 което ми дава стабилно 3.875GHz на основното ядро и температурата не надвишава 50 градуса (42-45 през повечето време). Когато и четирите ядра работят умножите ля се се вдига автоматично с 1 (от 21 на 22) което дава 3.410GHz за всички ядра. При нормално натоварване температурата е 55-60. При екстремните тестове на Prime95 обаче вдигна до 73. Предполагам ако работи цяла нощ температурата може да се качи още малко до 75. За моите кутия и охладител ми се струва общо взето, че това са оптималните настройки. Знам, че не е много добре процесора да работи на температура над 65 градуса, но се надявам че и на 73 ще си работи без проблеми, когато се налага да го ползвам с максимално натоварване за по-дълго време.

С видео картата и твърдите дискове не съм се занимава да ги тествам пък и няма много какво да направя.

Сигурно от снимката се вижда че видео картата е леко огромна. Разполага се на два слота, има голям алуминиев радиатор и голям вентилатор. Това което много ми харесва е, че директно изхвърля топлият въздух отзад на кутията вместо да го върти вътре, както повечето други карти. Всъщност за това е и вторият слот на видео картата - просто решетка от която да излиза въздуха.

За хардовете – взех от „зелената“ серия на WD, защото работят леко по-бавно, но пък на двойно по-ниска температура. Този модел е специално проектиран за условия с лошо охлаждане, така че не ми се вярва да има проблеми с температурата. Взех два диска от стария си компютър (пак от тази серия) и с двата нови общо вързах четири на два райда – RAID0 за системния диск и RAID1 за този на който си държа файловете.

Не съм тествал игри защото не ги разбирам много, пък и нямам нито една нова За компресиране на видео и 3D рендване обаче страшно ме радва. Всичко се смята около 4 пъти по-бързо в сравнение със стария ми компютър.

Автор 1639 (минаващ)
Публикувано07.10.09 15:05

Откога не бях виждал хоризонтална кутия... Къде е triple-channel-а за паметта, обаче?

Иначе, за hdd-то, нали знаеш че да работят на студено е по-лошо, отколкото ако прегряват. Цитирам от уикипедията:

A common misconception is that a colder hard drive will last longer than a hotter hard drive. The Google study seems to imply the reverse -- "lower temperatures are associated with higher failure rates". Hard drives with S.M.A.R.T.-reported average temperatures below 27 °C (80.6 °F) had failure rates worse than hard drives with the highest reported average temperature of 50 °C (122 °F), failure rates at least twice as high as the optimum S.M.A.R.T.-reported temperature range of 36 °C (96.8 °F) to 47 °C (116.6 °F).[54]

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.