|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
ПРОБЛЕМ - DVD ПИСАЧКА LG
|
|
Автор | Bлaдo (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.10.05 00:37 |
|
Здравейте, имам dvd писачка LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-4120B. От известно време забелязвам, че пече на по-бавна скорост от колкото показва.
Например едно двд 4.7GB на 8х го пече 40-50мин. а преди го правеше за 10мин.
Не съм променял никакви настройки по софта, не съм сменял Nero-to (6), пробвах на различни медии...все тая
Явно проблема е хардуерен май
Ако някой нещо знае да помогне pls.
| |
Тема
|
Re: ПРОБЛЕМ - DVD ПИСАЧКА LG
[re: Bлaдo]
|
|
Автор | NNN (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.10.05 18:03 |
|
Не зная с какъв soft работиш, но към NERO BURNING ROM има възможност да тестваш скоростта на четене и запис. Не е задължително проблема да е в писачката. И аз имах подобен проблем преди време, и се оказа, че харда не може да захрани писачката с необходимия и поток данни напр. при 4х показва че записва със 5540 mb/s а като тествам харда трансфера е едва 4480
И така като пусна да записвам Neroto изчислява теоретично че при трансфер 5540 mb/s записа би трябвало да стане за 12 мин, но на практика при реален трансфер 4480 става за 18 - 19 мин.
С две думи тествай си скоростта на устройствата и ще видиш къде е проблема.
При мен се оказа харда и аз предприех следните стъпки:
1. Дефрагментация - усети се промяна, но не беше съществен - от 19 мин паднах на 16.
2. Със програмата Adwance System оптимизация на системата като цяло - регистри памет хард ... тя си я прави сама - паднах на 14 мин
3. Windowsa нещо се беше скапал веднъж и го преинсталирах и сега записвам със същите скорости както преди.
| |
Тема
|
[re: NNN]
|
|
Публикувано | 08.10.05 14:55 |
|
Прощавай, а Adwance System оптимизацията към Win-a ли е или да я диря в датата? Сори, но съм бос в тази област и гледам много да не пипам без да знам. Само да поясня, че проблема се получи след едно мачкане и след това писане на филм с DVD Shink-a (сега и той смята страшно бавно)-бях му дал Maximum sharp и после почна много бавно да пише.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Tomasz (KiedysCieZnajde) |
Публикувано | 10.10.05 13:19 |
|
Ами те повечето програми показват нивото на буфера на записвачката повреме на запис.
Ако това ниво стои/пада често под 50% то със сигурност проблема не е в самата записвачка, просто записването спира за секунди докато буфера се напълни.
Аз скоро си взех GSA-4163B (да съм записал 3 DVD-та макс.) значи на 4x става за по-малко от 18 мин. Е записвам с Nero 5.5.10.7 (не съм фен на 6-тицата нещо).
Виж дали ти е пуснато DMA-то на записвачката/твърдия диск.
Значи говоря за запис на DATA DVD с едри файлове. Ако файловете са дребни exe-та или други, които антивирусната програма обича да сканира ... може и това да е проблема (разбира се ако имаш антивирус).
| |
Тема
|
[re: Tomasz]
|
|
Публикувано | 10.10.05 13:33 |
|
Нивото на буфера непрестанно играе-пада и се пълни и т.н.
Не мисля, че е от антивирусната-година вече си пиша без проблем.
А DMA какво е?
Значи ако на 4х става 18мин, то при мен явно пише на 2х или 1х-вчера написах едно цяло dvd-пишеше, че е на 8х, но го записа някъде за 40-45мин.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ethernall (mastermind) |
Публикувано | 10.10.05 16:38 |
|
Пробвай да сперш всякакви други програми преди писане и виж кво ще стане... освен това провери и процесора на колко е натоварен...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Haчko (безднадеждност) |
Публикувано | 10.10.05 19:34 |
|
Освен това ако си включен в локална мрежа, дръпни кабелчето, защото ако по време на записа някой сваля от теб филм... сещаш се къде отива трансферът на твърдия диск, нали? Аз тая подробност я научих по трудния начин... 
...Крайно време беше да намажа нещо...
| |
Тема
|
[re: Haчko]
|
|
Публикувано | 10.10.05 20:41 |
|
Благодаря Ви за съветите . Не, никой не тегли от мен и когато пиша нищо друго съществено не работи. Може и от захранването да е, и аз вече не знам. Ще му направя една преинсталация пък ще видим.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Tomasz (KiedysCieZnajde) |
Публикувано | 10.10.05 21:22 |
|
8x е скоростта с която се върти диска ... това важи за всички записвачки без буферна защита и за всички записвачки с буфер ъндъррън (имаше по едно време едни такива CD записвачки, които може да намалят скоростта на запис).
Значи това, че дискът се върти на 8x съвсем не означава, че през цялото време на това въртене лазерът пече (е да при мoя стар TEAC 8x8x32, но като буфера падне под 0% диска става само за да си разпаля парното). При записвачките с буфер ъндъррън (почти всички CD записвачки записващи над 12x) като падне буфера под определено ниво ... записвачката прекъсва записването и чака да се напълни (за това виждаш буфера да пада) при нормален запис този буфер винаги си стои над 80%.
Значи при теб има някакво натоварване за прави тоя номер, защото казваш че преди е било ок, което ще рече че не си с P233MHz . Следващият път, като записваш изключваш всички други програмки. Ако не помогне преинсталираш.
DMA - Direct Memory Access:
ако си с XP и биос-а ти е на auto - 99% е включено.
ако си с 98 десен бутон на My Computer->Properties->Device Manager->CDROM->HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B (тъй де твоя модел май беше друг)->Settings->DMA (чекваш ако не е чекнато)->OK restart
разбира се и за твърдия диск
My Computer->Properties->Device Manager->CDROM->GENERIC IDE DISK TYPE01 (и тук може да има разлики)->Settings->DMA (чекваш ако не е чекнато)->OK restart
ако след рестарта компа не тръгне (много рядко се случва) - реинсталираш Windows
ако тръгне и пак DMA-то не е чекнато търсиш драйвери за дъното, IDE или твърдия диск или ровиш в bios-a.
ако след всичко пак записването трае толкова време формат и реинсталираш. Не ти знам Win-a и харда ... може да се разминеш само с дефрагмент. Както се казва всичко е частен случай.
...
Сетих се за още нещо ... ако записваш много на брой файлове с малък размер.
Примерно ако записваш 4GB exe-та под 5MB ... и ако имаш антивирус ... ама май това ти го писах вече. Тогава когато Nero-то се опитава да отвори някой фаил да го прочете от харда антивируса ко кара да чака докато го проверява и ако е наред тогава го пуска ... ако такива фаилове има наистина много забавянето е огромно и буфера пада...Редактирано от Tomasz на 10.10.05 21:36.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ethernall (mastermind) |
Публикувано | 10.10.05 22:57 |
|
ти не леж много на тая кълка, стига и един браузър да имаш и отиваш на 4х и надолу, особено ако са ти по фрагментирани дисковете
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|