Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:35 04.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Хардуер
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Компютъра ми се побърка  
Автор Balanar (Night Stalker)
Публикувано14.09.05 11:40

Здравейте, от известно време насам компютъра ми постоянно забива. Значи може да забие както и в Уиндоус така и още преди да го е заредил. Смених батерията на дънната платка, взех си нова оригинална - пак продължава да забива. Но интересното е че забива известно време а после се оправя, някъде към 30 пъти като го рестартирам се оправя. Пробвах да форматирам всичко, инсталнах си уиндоус наново - пак същата работа. Ето как стоят нещата, когато искам да си пусна компа. Пускам го, светва ми монитора, но картина няма. И започвам да рестартирам, дотогава, докато не почне да зарежда. После когато почне да зарежда уиндоус, зарежда го и след известно време пак забива. Рестартирам няколко пъти пак и после продължава да забива. Чакам досовския скан диск - забива и там. После пак в уиндоус. По някое време и монитора ми изгасва. И някъде след половин час блъскане по ресета се оправя. После след като спре да ми забива, колкото и да го рестартирам ,каквото и да го правя - всичко си е наред. До момента в който го изключа и като реша пак да го включа - същите процедури започват отново.
Някой случайно знае ли къде може да е проблема. Питал съм много хора, които уж разбират от компютри - всеки ми казва да сменя батерията, но явно проблема не е от нея.
Благодарност към хората, които могат да ми дадат съвет

Тема Re: Компютъра ми се побърканови [re: Balanar]  
Автор kитaeцa (с дръпнати очи)
Публикувано14.09.05 12:17

Първо виж дали нещата накачени по дъното (кабели, видеокартата, мрежови платки ако имаш и т.н.) са поставени както трябва.
Ако всичко е наред, внимателно оглеждаш дъното с лупа (не си казал каква марка е) и от двете страни за прекъснати пътечки, нарушени спойки или някакви други видими дефекти. Същият оглед правиш и на видеокартата и другите неща накачени по дъното.
Ако и с това всичко е наред, пробваш с гарантирано читаво захранване. Ако нямаш възможност да направиш тия неща или не знаеш точно какво да гледаш, намери някой, който знае и разбира от такива неща.

Ако си пробвал всичко възможно и пак не става - RTFM!

Автор Mixy (миксер)
Публикувано14.09.05 16:04

Щом се оправя след половин час, явно е прихванал синдрома на старите телевизори - трябва му време да загрее. А причините за това могат да бъдат доста - лош контакт, прекъснати писти, дефект в захранването и мн. др.

Mixy

Редактирано от Mixy на 14.09.05 16:05.

Тема стига рестарти деееенови [re: Balanar]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано14.09.05 17:09

Я кажи каква ти е конфигурацията и кога почнаха проблемите защото сякаш е работил компа ама ако искаш да се занимаваш:

Така явно имаш нещо дето не ти е у ред така че разделяш проблемите на хардуерни и софтуерни - като за начало му откачаш нет-а, ако си с тделна ЛАН карта я вадиш също ако имаш някоя друга глезотия като ТВ-тунер или звукова карта, изнамираш си някоя жива линукс дистрибуция отваряш машината и изключваш харда (от иде кабела и от захранването) вадиш това без което може после оглеждаш да няма някоя хлабава връзка, и го включваш като идеята е да вкараш диска в CD-то и да го рестартираш. Ако си зареди спокойно дистрибуцията без да забива значи изключваш и почваш - първо слагаш лан-картата и пускаш ако е ОК пак гасиш, слагаш другото и т.н. докато го подкараш без да забива - може и има някоя хлабава връзка и при разместването на връзките да се оправи.

А ако при конфигурация - CD, дъно, процесор, видеокарта и РАМ (изреждам всичко че вече ме питаха как да съберат всичко без дъното) не запали огледай вентилаторите - може някой от тях да прави проблем или ако си се бутал из настройките в биос-а да си бутнал някой термоконтрол или контрол на обороти (също може да е бутнат от някой софтуер)

А бе защо ми се струва че всичко иде от някой зациклил вентилатор и докато не потегли (на пуск и стоп) не ти тръгва компа я почни с вентилаторите. И по-добре хвани някой дето се занимава че да не стане някой сакатлък докато буташ.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Автор Tomasz (KiedysCieZnajde)
Публикувано14.09.05 18:08

Виж мнението на Диaн съседа ми имаше същия проблем, май дъното му беше Acorp.
Един прекрасен ден го пръсна целия комп и го сглоби на ново и всичко се оправи . Е разбира се между двете действия може да го поочистиш вътре примерно да изтупаш праха от дъното после да хванеш някоя по мека празна опаковка от веро/шампоан и да издухаш праха от слотовете (НЕ ползвай прахосмукачка и не плюй в дъното ) е ако имаш спрей с въздух под налягане или компресор също могат да свършат работа.
Ако дъното е по-ново може и запецнал вентилатор да е проблема.

Тема Re: Компютъра ми се побърканови [re: Tomasz]  
Автор iwann (*******)
Публикувано14.09.05 22:33

Напоследък TITAN започнаха да продават доста дефектни вентилатори. Ако не им помогнеш с пръст, не тръгват сами.

Тема Re: Компютъра ми се побърканови [re: iwann]  
Публикувано15.09.05 04:15

Ха ха ...
То и вентилатора на захранването ми понякога искаше помооооощ за да тръгне ... още по-лошо, че т'ва нещо няма защита ... веднъж след 2 часа работа посегнах да видя дали е тръгнал вентилатора и си изгорих ръката ... след мигновеното изключване и 15 минути изчакване да поизстине ... компа отказа да тръгне ... като изстина напълно тъкмо да го развивам и да търся ново захранване го пуснах за последна проба и взе че тръгна
Е сега редовно отварям вентилатори - чистя, мажа - и всички си работят по-добре от нови даже не се чуват ... е сега вентилаторите като не се чуват твърдия диск започна да ми се струва много шумен ... ще трябва да измисля нещо и за него

Автор Viper X (just a snake...)
Публикувано15.09.05 11:08

тъкмо влизах да се оплача от подобен проблем

и при мен почти винаги забива (или се рестартира) примерно в първите 5, 10 минути преди да е "загрял" и после обикновено се оправя, но има и с дни да работи ОК

вчера обаче забиваше дори след 4 часа работа

като проблема даже се задълбочава - доста често вече се случва при самия рестарт (независимо дали с reset копчето или изключвам захранването и го включвам пак) монитора си остава черен, харддиска върти, и така няколко рестарта му трябват докато тръгне..

компютъра вече е на 3, 4 годинки...

Тема Re: Компютъра ми се побърканови [re: Tomasz]  
АвторPierre (Нерегистриран)
Публикувано15.09.05 12:55

А защо да НЕ се ползва прахосмукачка за праха по платките?

Тема Re: Компютъра ми се побърканови [re: Pierre]  
Публикувано15.09.05 14:24

Значи виж какво правя аз или изкарвам машината на терасата - изтупвам добре и след това я издухвам по описания начин или примерно зимата опирам металния накрайник на прахосмука на корпуса на компа близо до мястото, където издухвам и така ... има 2 причини поради които прахосмукачката е забранена :
- като ходиш по платките може да засмуче някой по-едър елемент при невнимание и да го откъснеш ... може да надереш нещо ако си с ментален накрайник.
- ако си с пластмасов накрайник се получава статично електричество, доста по-силно от това, което се индуцира по кабела между теб и суича при буря (ако си с лан).
Разбери, ако имаш много пари и не ти пука за машинката няма проблем и с мокър парцал да бършеш вътре , ако си като мен със събирана машина от подаръци (стари чаркове) от приятели няма да "метеш" вътре с прахосмука

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.