|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Дефектирала RAM?
|
|
Автор |
Schultz (Ignorant) |
Публикувано | 28.03.05 10:43 |
|
Отскоро компютърът ми взе да дава различни грешки - няколко BSOD видях вече, както и при престартиране - неизвестни грешки в "svchost.exe". Усъмних се, че проблема е хардуерен, и започнах с RAM-а. Пуснах memtest86 (v3.2) и почти веднага (след 10-на минути) показа, че има два адреса, които дават грешки понякога. Казвам понякога, защото само повечето от тестовете минават. Дали това сигурно показва, че проблема е паметта, или е възможно и другаде да има издънки. Защото не ми се иска да дам поне 200 лева за нова, а да се окаже, че проблема е бил в дъното или диска, да речем. Паметта е едно парче, 512 MB PC3200, noname. Грешките излизат около 281,5 MB и около 495 MB.
---
What's worse - ignorance or indifference? Who knows? Who cares?
| |
Тема
|
Re: Дефектирала RAM?
[re: Schultz]
|
|
Автор |
bbwolf (blah blah) |
Публикувано | 28.03.05 15:30 |
|
ми по принцип тия тестове не са кой знае колко достоверни ма аз имам доверие на голдмемори (сайта е някъф чешки, не се сещам къф точно) и ако и там се издъни си виж внимателно гаранцията и бегай да сменяш рам
:)
иначе има вариант и да пуснеш примерно некъф лайнукс като го отрежеш примерно само до 400МБ рам но наистина не мисля че ще работи мноу добре
:)
треа ти нова рам според мен
Life is a bitch. And then you die!
| |
Тема
|
[re: bbwolf]
|
|
Автор |
Milenn (Кантинфла) |
Публикувано | 29.03.05 04:12 |
|
ако си пусне "Лайнукс" може да си мапне само гадните места...и нема да загуби много.
но първо , да вземе да си поизчисти слота, контактите. обикновено помага
слотовете с въздух а ако има и некакъв контакто почистващ спрей супер.
а контактите на паметта - с гумичка за изтриване на молив
| |
Тема
|
[re: Milenn]
|
|
Автор |
bbwolf (blah blah) |
Публикувано | 29.03.05 09:30 |
|
ами не знам за тебе човек ма аз принципно предпочитам да разчитам на хардуера, не на ОС :)
YMMV :)
Life is a bitch. And then you die!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
mitku (Smart Team Boss) |
Публикувано | 29.03.05 10:38 |
|
Мда... Милен е прав с почистването по принцип...
Т.е. ако грешките са ВИНАГИ на един и същи тест от МемТест86 и ВИНАГИ на едно и също място (адрес, байт, бит) - проблема е в паметта с някой изгорял бит в нея и тя е за боклука... НО ако не са винаги на едно и също място и например ако на повечето тестове няма проблем, а например на 5-ия тест от МемТест-а (той е най-"капризен" и най-лесно открива таквиз проблеми), се появяват по няколко грешки на различни адреси всеки път, но обикновено (не задължително) на едно и също място като бит, т.е. например 6-ия бит от някой байт или нещо подобно - тогаз обикновено проблема е в контакта между паметта и дъното и става с почистването, което Милен е описал.
Решения: почисти слотовете и паметите по описаната процедура... премести паметта на друг слот... повиши напрежението към паметта... повиши (олекоти) таймингите... намали FSB-то и т.н... и пробваш яко с МемТест.
Трябва да го докараш да няма НИКАКВИ грешки в МемТест-а и тогаз да продължаваш "натам". Ако ИМА грешка на МемТест, значи със сигурност ИМА проблем с паметта (и/или съвместимостта и с дъното под каквато и да е форма)... ако няма грешка в МемТеста, значи е възможно и да няма проблем с паметта (но не е сигурно) и може да продължиш с други тестове за системата (Prime95 например).
| |
Тема
|
[re: mitku]
|
|
Автор |
Schultz (Ignorant) |
Публикувано | 29.03.05 11:01 |
|
Благодаря за съветите - ще пробвам.
---
| |
Тема
|
[re: bbwolf]
|
|
Автор |
Milenn (Кантинфла) |
Публикувано | 30.03.05 06:14 |
|
аз също не бих сложил повреден модул , не съм го закъсал толкова ;-)
но ти го казах информативно, че нема нужда да се отреже всичкото след повредения бит, а само да се маркира. като твърдите дискове. явно доста хора го правят, щото проекта е доста добре поддържан.
| |
Тема
|
[re: mitku]
|
|
Автор |
Milenn (Кантинфла) |
Публикувано | 30.03.05 06:21 |
|
днеска например големо търкане падна на един лаптоп.
търкането с малката гумичка не помогна, та с една дебела голяма гума се оправи, ама я изяде половината;-).
а като много последно средство - шкурка, ама много фина. аз ползвам 3 микронните листчета за оптика, ама като немам под ръка с доста износена шкурка 600 и на мокро,и много леко и внимателно, иначе сваля златото
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Schultz (Ignorant) |
Публикувано | 30.03.05 18:43 |
|
И как разбираш дали има смисъл да търкаш още или е време да се откажеш, защото проблема не е в контактите?
За съжаление моя проблем много прилича да е в самите чипове, защото грешките ги дава на едни и същи места. Интересното е, че са само при тестове 3 и 4. Малко помогна свалянето на честотата от 200 MHz на 133 MHz - "изчисти" едната грешка.
Или да пробвам още да търкам? ;-)
---
| |
Тема
|
[re: Schultz]
|
|
Автор |
Milenn (Кантинфла) |
Публикувано | 30.03.05 21:36 |
|
ами няма как - ако след достатъчно търкане не се оправя.. лошо.
аз на тестера ги гледам - като е много мръсна, той сам си сваля честотата, и опредля до каде може да работи.
ако си търкал достатъчно , търни ги САМО веднъж, лекоо с фина шкурка, над 600-1000, ползвана - вземи от автобойаджии.
ако и това не помогне - сорри за модула. има ли види следи от малтрертиране, драскотини? огледай го с лупа, ( аз много добре откривам микро дефекти със сканера , или с готин цифров фотоапарат - увеличават много.
ако е била мокрена, цапана - може да се оправи с миене - сапун, четка за зъби търкане , вода под налягане сушене и пробване.
доста съм оправил така . кисненето в спирт нема поти никакъв положителен ефект
а уначе ултразвука е супер, там най се оправят.
но ако изглежда чиста и пазена, нема смисъл от миене
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|