Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:50 04.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Хардуер
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Lan !?!?!нови  
Авторbeznadejden (Нерегистриран)
Публикувано15.01.04 21:59

Predi 3-4 si vzeh nov PC i reshih da go varja sas stariqt. Noviqt ima lan karta v dunoto, a na strariqt mu kupih edna... kakto i lan-kabel PC do PC. Vrazvam gi... i ...na ediniqt pc izliza mrejata v koqto sa i dvata kompiutara, a na drugiqt izliza mrejata no nqma nishto vatre :(( !??! moje bi nqkvi specqlni nastroiki trqbva da se napravqt!?!?

Тема Re: Lan !?!?!нови [re: beznadejden]  
Автор ЩиpлицМодератор (разузнавач)
Публикувано16.01.04 00:37

Безнадежден, пак ли ти бре? ;о)))

Не се вясваш нито тук, нито в VB, нито по ICQ... къде се затри?

Идваш само когато имаш проблем. Ами ако четеше редовно тук, може би нямаше да имаш такива проблеми.

Сега по същество. Напиши с каква OS си на двата компа, какви протоколи, какви административни права, и т.н. неща. Без това не можем да ти отговорим. То дори темата не е за този клуб, но не мога да кажа дали е за "Софтуер" или за "Windows", така че ще я оставя тук засега.

----------------------------------
помислих, хареса ми, помислих пак...

Тема sharing?нови [re: beznadejden]  
Авторk1 (Нерегистриран)
Публикувано16.01.04 07:36

Виж как си шернал дисковете

Автор DEFLEPPARD (член)
Публикувано16.01.04 08:32

trqbva da ima6 i na dvete pc-ta TCP/IP i "file and system sharing"
nastroikite ti trqbva da sa absoliutno ednakvi s iskliu4enie na Ip-to koeto da se razli4ava samo v poslednoto gnezdo cifri ***.***.***.456
trqbva ti
subnet mask, gateway i dns-a da sa s razli4ni cifri na da sa edni i sy6ti na dvete pc-ta... tova imam v predvid....
sloji si sy6to taka pc-tata da sa s edna i sy6ta "workgroup" (ne e zadyljitelno no ponqkoga spestqva nqkoi glavoboliq)
gledai sy6to taka da ima6 samo po 1 driver na lan kartite s 1 tcp/ip protokol (da ne se byrka pc-to koi da polzva i koi ne..)
proveri si lan kartite dali rabotqt (imat lampi4ki koito trqbva da migat)
mi...
tova e ob6to vzeto svyrzva6 pc-tata share-va6 po ne6to i ot dvete i 4aka6 win-a da se seti 4e ima mreja....
moje da im udari6 po nqkoi drug restart....
6toto ponqkoga trudno zacepva...
dori i da sa s razli4ni os-i ne trqbva da ima6 problem...

луд съм мамо, ям паркет!!!

Тема Re: Lan !?!?!нови [re: DEFLEPPARD]  
Автор WlSP (WISP)
Публикувано16.01.04 09:13

Вярно, но доста грешно...
Първо - казва се "file and printer sharing";
Второ - няма такъв IP-адрес с 456 накрая, най-голямата число, което можеш да сложиш е .254;
Трето - сложи си маска 255.255.255.0 за да ти е мирна главата, има и други, но по-добре не се захващай с тях;
Четвърто - gateway и DNS в този случай изобщо не ти трябват (а ако ти трябват, те са точно определени и съвсем спокойно могат да бъдат и с еднакви цифри);
Пето - workgroup трябва да е еднакъв на двете РС-та, иначе ще имаш две групи с по едно РС вътре;
И шесто - няма такова нещо като драйвер с TCP/IP-протокол, драйверът си е драйвер, протоколът си е протокол, просто гледай мрежовите карти да са инсталирани само по веднъж (важи за Win98) и да имаш инсталиран протокол TCP/IP за тях.

Авторbeznadejden (Нерегистриран)
Публикувано17.01.04 14:31

Taka... i dvete mashini sa na XP i dvete lan karti rabotqt. Pregotvil sam vi material da vidite kak stoqt neshtata, zashtoto az veche poludqh. Taka... ot edno-to pc izliza vijte

, toest che ima mreja, a na drugoto pc izliza slednoto , toest nqma mreja. eto ot tuk moje da vidite na screenshots nastroikite koito sam napravil i na dvete pc-ta

tava sa za parviqt pc, pri koito izliza che ima mreja ...eto i za vtoriqt

Mnogo shte se radvam ako mi kajete kade gresha!??! i za shto ne se poluchava lan!?

Редактирано от Щиpлиц на 17.01.04 16:08.

Тема Re: Lan !?!?!нови [re: WlSP]  
Автор DEFLEPPARD (член)
Публикувано18.01.04 10:22

1. - ok... no mislq 4e 4oveka me razbra idealno za kakvo to4no mu govorq...
2. - cifrite na ip-to gi napisah kato proizvolni prosto da pokaja za koi to4no stava duma ne vqrvam toi da e tolkova typ 4e da ne moje da se useti kato mu iskara syob6tenieto 4e ne moje da pi6e 4islo po golqmo ot 255 - 6to trqbva da se obqsnqvam 4ak tolkoz ?
3. kvato i mask-a da sloji nqma zna4enie stiga da sa ednakvi na dvete pc-ta
4. DNS-a naistina ne mu trqbva no i da napi6e nqkyf nqma da mu pre4i a taka mi be6e po lesno v obqsneniqta (vij tuka kolko se naloji da pi6a zarad tebe...)
5. ako workgroup-a e razli4en naistina 6te ima po 1 pc vyv vskq... no kakvo ot otv a? nikyde ne e napisano 4e trqbva zadyljitelno da ima pove4e ot 1 pc samo 4e ako sa v edna windows 6te nameri pc-tata po byrzo....
6. ako ne si zabelqzal kogato win-a si slaga sam nqkvi driveri si slaga i tcp/ip protokola zaedno s driverite i toq 4ovek ako ima 2 lan karti ili lan i modem ili ne6to ot sorta 6e ima 2 tcp ip protokola i mnogo lesno moje da se obyrka koi trqbva da polzva....moje da ima i 2 driver-a za 1 lan karta koeto sy6to 6te predizvika poqvata na 2 protokola....
i 7. kato te gledam kvo si pisal si li4i 4e prekrasno si razbral kakvo mu obqsnqvam taka 4e kakyv vaob6te be6e smisyla ot tiq zabelejki ?
ako 6te se zaqjdame za drebni ne6ta kaji si otsegga....

Автор DEFLEPPARD (член)
Публикувано18.01.04 10:34

pyrvite linkove ne rabotqt
za vtorite:
1, 2, 3, 4, 5 i 10 sa nared (stiga da se ednakvi i na dvete pc-ta)
6,7,8 i 9 vaob6te ne ti trqbva da gi bazika6 - pusni si gi s default-ni nastroiki (az taka pravq pone )
ima i ne6to drugo koeto propusnah da kaja:
riht click na my computer-> properties
tam tyrsi "remote" i slaga6 otmetki i na dvete kvadrat4eta i na dvete pc-ta (kato si svyr6i6 rabotata ne zabravqi da gi maha6 )
te po princip zabranqvat dostyp do pc-to... no to 6te6e da se pokazva v mrejata dori i bez tiq otmetki
podoziram 4e ip-to na toq deto ne mu vidqh nastroikite zavyr6va na 100 a drugiq na 101.... pusni pyrviq na 102...
opravi linkovete za pyrvite screenshot-ove
6tom ediniq komputer vijda mrejata zna4i hardware-no nqma6 problemi
qvno nastroikite na drugoto ne sa nared vse o6te....

Тема Re: хайде на чистонови [re: beznadejden]  
Автор mirusev (познат)
Публикувано18.01.04 13:07

мързеше ме доста, ма ще пиша
предлагам ти да си деинсталираш мрежовите карти и да ги сложиш пак- така изчистваме всички опити дет са правени досега [макар да не е 100%...] (знаеш, през дивайс менажер-а...)
след наново инсталираната мреж.карта, правиш следното без никакви изключения и промени:

маркирани са ти: client for microsft network, file and printer sharing, QoS, Internet protocol (TCP/IP)

за пи си 1: Internet protocol (TCP/IP) -> Properties -> Use the following IP address: 192.168.22.1 ; subnet mask:255.255.255.0
gateway&dns не са ти необходими, ако искаш само тия двата да се виждат

start -> settings -> control panel -> system prop. -> computer name - > to rename this computer or join a domain, click change -> натисни Change
имаш си някакво име на компа и по-долу имаш име на workgroup - харесай си едно, напиши го там и си го помни

(това [с една работна група] не е толкова задължително, но по-късно при работа ти пести няколко кликания с мишката - така че, направи го)

за пи си 2: Internet protocol (TCP/IP) -> Properties -> Use the following IP address: 192.168.22.2 ; subnet mask:255.255.255.0
повтаря се от писи си 1, а именно:
gateway&dns не са ти необходими, ако искаш само тия двата да се виждат

start -> settings -> control panel -> system prop. -> computer name - > to rename this computer or join a domain, click change -> натисни Change
имаш си някакво име на компа и по-долу имаш име на workgroup - пиши името на групата, което си беше харесал и си помниш като на първия-просто да са еднакви...

шеър-ни си нещо и на двата компа и си бачкай...

ако/когато имаш невиждаемост на другия през My Network Places натискаш start -> run -> [\\ip] {примерно \\192.168.22.1} и натискаш ОК или enter

а когато ти се ще да спестиш start -> run натискаш клавиша с уиндоус лого + R=резултата е start -> run....

ми това е от мен, мисля, че нищо не пропускам, но е възможно.... пиши...

а, п.п. - мани тия отметки за римуут - асист. и кънект. - не е страшно кат са ти само 2-та компа, но може да се появи 3-ти и/или нет впоследствие....

Редактирано от mirusev на 18.01.04 13:11.

Тема Re: Lan !?!?! [re: beznadejden]  
Автор WlSP (WISP)
Публикувано18.01.04 13:21

Махни отметката на Enable TCP/IP Filtering на PC2 и мисля, че ще тръгне...
А, и си задал грешно половината линкове, та не всеки се сеща как да ги отвори
...

DEFLEPPARD, въобще не искам да се заяждам, но поддържам два основни принципа:
1. Обяснявай максимално ясно. Няма нужда човекът, на когото обясняваш (и който и без това не разбира много), да се принуждава да гадае и налучква какво точно си имал предвид.
2. Обяснявай само неща, които наистина знаеш и разбираш. Защото в отговорите на моите забележки отново си допуснал грешки, които могат да доведат до главоболия за някой който се опитва да си пусне мрежа. Например:
"4e ne moje da pi6e 4islo po golqmo ot 255 " - всъщност не може да завършва на 0 и на 255, може да е от 1 до 254 и то само при определени маски, например 255.255.255.0
"kvato i mask-a da sloji nqma zna4enie stiga da sa ednakvi na dvete pc-ta" - тук вярно е само, че трябва да са еднакви на двете РС-та. Иначе маските са точно определени, изобщо няма "каквато и да е". Да не говорим, че ако случайно му хрумне да сложи 255.255.255.255, ще има да се чуди!...

Да, аз прекрасно разбрах какво се опитваш да обясниш, защото по цял ден само с това се занимавам, но и затова те поправих - нали обясняваш на някой, който не знае и пита, а не на тези, които и без това знаят за какво става въпрос...

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.