|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
BIOS - golqm HDD?
|
|
Автор |
nervous (непознат
) |
Публикувано | 23.04.03 22:39 |
|
Imam duno Acorp 6bx67 i Hdd 6.4.Toj e super maluk za moite nujdi.No golqm ne ste da trugne.Flash-nah BIOs-a s programka ot sajta na Acorp.Vsi4ko mina dobre.
Sled koeto probvah s HDD 60gb.Imah 4uvstvoto 4e BIOS-a zabiva.Zamruzva6e i edinstvenoto koeto mojeh da pravq beshe da skip-vam.kakvo moga da napravq po vuprosa bez da si smenqm dunoto.Komp-a mi vurshi rabota.....
| |
Тема
|
Re: BIOS - golqm HDD?
[re: nervous]
|
|
Автор |
Щиpлиц (разузнавач) |
Публикувано | 24.04.03 00:02 |
|
Няма страшно, попаднал си на неподходяща версия на биоса.. ;о) събери от мрежата колкото можеш версии, но внимавай да са за точно тази марка и модел дъно, номерирай, и внимателно ги изпробвай всичките. Може да се случи, че с някои версии няма да работи флопито, с други няма да работи LPT порта, или нещо подобно, но не се отчайвай.
В най-добрия случай използвай по-нова версия на биоса, форматирай диска на колкото гигабайта е, и след това върни старата версия, като укажеш ръчно истинските параметри на диска. Така ще си работи дори и да не го "разпознава" при опит за детектване.
----------------------------------
помислих, хареса ми, помислих пак...
| |
|
На Maxtor 80 Гб. може чрез настройка на джъмперите да се лъже BIOS-a,че е с по малък обем.След това Windows си го разпознава с пълният му обем.Провери твоя диск дали няма такава функция.

| |
Тема
|
[re: Stefan.]
|
|
Автор | nervous (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.04.03 14:21 |
|
Oste ne sum si vzel disk....tursq da probvam s koj ste stane i togava ste si kupq.
Taka 4e tova s Maxtor-a me ustrojva...trqbva samo da vidq koj model e!
| |
|
Диска ми е Maxtor Diamond Plus 9 80GB.Когато си взимаш диска по добре занеси и PC-то си за да го изпробваш на място и да избегнеш разправии след това.

| |
Тема
|
[re: Stefan.]
|
|
Публикувано | 24.04.03 15:36 |
|
10x za maxtor-a.
Razbrah i dr. - pod Linux maj nqma takiva problemi.....
A dali tova za BIOS-a i Maxtor-a e nadegdno?V smisul v BIOS-a da ne se razpoznava kolko e golqm a pod W-s da e kakto trqbva?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Щиpлиц (разузнавач) |
Публикувано | 24.04.03 17:26 |
|
Френд, просто използвай по-нова версия на биоса, за да форматираш диска на пълния му капацитет. След това и да си върнеш старата версия, можеш да си сетнеш параметрите ръчно (Cylinders, Heads, Sectors, Pre-Compr, L-Zone, UDMA и т.н. - ще ги видиш докато си с "нова версия") без да даваш на биоса да го "разпознава". И без това цялата дандания около автоматичното разпознаване не е задължителна.
| |
Тема
|
[re: Щиpлиц]
|
|
Публикувано | 24.04.03 20:40 |
|
Danke Freund,
Kogato si flashvah BIOS-a go napravih s vuzmogno naj-novata
versiq!Kogato mi dade suvet da tursq dr. az otkrih 4e vsi4ko
namereno e po-staro!Taka 4e ako ste trqbva da pravq ne6to
6te trqbva da go pravq ili s po-stara versiq ili tazi s koqto
flash-vah.
Stava li da go formatiram na dr. komputer a sled tova da mu zadam ru4no parametrite na moq komp. v moq BIOS.....?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Щиpлиц (разузнавач) |
Публикувано | 24.04.03 21:45 |
|
Да, става.
Преди имах TX Pro II (М571), и също не разпознаваше по-голям от 8.4GB диск. Изтеглих си "нова" версия, флашнах, и диска беше ОК, но ми отказа флопито и CD-ROM-а. Оттогава мразя да ъпдейтвам това, което си работи. В крайна сметка с повече търсене, събрах 8 или 9 различни версии все за това дъно, и по някаква случайност една от тях работеше нормално (и разпознава голям диск).
След това имах още няколко такива случая, и това което забелязах, е че повечето пъти можеш да си формат-неш диска на друг комп, да го сложиш на твоя, и като зададеш ръчно параметрите - пак може и да изпише 8.4GB но да работи. Този номер не стана на едно починало дъно VX (Intel.. не знам си колко). Понякога може да се формат-не диска и с помощта на IBM DiskManager. Таз програмка още по време-оно вършеше перфектна работа, когато трябваше да сложа 2GB диск на стара 486-ца (която пък разпознава до 504MB). ;о) DiskManager инсталира Ontrack дивотия, която се зарежда от Boot сектора, и служи като драйвер за диска, за да работи на пълния си обем. Това също зависи от дъната, но пък скоро не съм търсил по-нова версия на IBM DiskManager. Ще ти компресна една дискета, и ако дадеш E-Mail ще ти я пратя.
| |
Тема
|
Защо говорите глупости?
|
|
Автор |
checho (клюкар) |
Публикувано | 24.04.03 22:46 |
|
Ето ви единственото ефикасно решение:
1) купуваш си диск на Seagate и го монтираш
2) влизаш в BIOS и му задаваш, че нямаш друг хард (None)
3) отиваш на www.seagate.com
4) изтегляш си програмата "Seagate Disk Manager"
5) изпълняваш инструкциите
6) правиш си една салатка, наливаш си малко ракийка, докато Format си свърши работата
Обърни внимание: не е сигурно, че Disk Manager няма да направи така, че HDDто да е използваемо само на твоя компютър (и на други с Disk Manager). Ако си купиш нов компютър, малко със зор ще го разкараш.
Когато инсталираш този софтуер, дискът ти работи така, все едно нищо не си му слагал; дори и format c: не е в състояние да разкара Disk Manager.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|