|
Тема
|
За професията и заплащането
|
|
Автор |
nasko_sz (познат) |
Публикувано | 05.12.08 00:00 |
|
Интересно ми е колко вземат съвременните графични дизайнери в България и колко колегите им от Западна Европа за сравнение.Предполагам е необходимо да се владее добре Photoshop,CorelDraw/Illustrator,Indesign(това си е страницираща програма,но все пак е полезна за печатните медии,затова я включвам),както и да има портфолио с проекти,за да се нарече човек дизайнер.Вие на колко почнахте и колко вземате сега след Х години стаж,интересно ми е дали това е перспективна област за развитие в България.Днес бях в Гълъбово и на главната имаше една табела на рекламно студио MGK,което няма сайт,но ето че и в малките населени места има място за подобен бизнес.Споделете вашите мнения,щ се радвам да ги прочета.
| |
Тема
|
Re: За професията и заплащането
[re: nasko_sz]
|
|
Автор |
Aшли () |
Публикувано | 11.01.09 05:14 |
|
Никой ли не ти е отговорил...Егати. Толкова ли са зле или пазят ревниво за себе си сладостта на успеха. Трагедия.
Поне от любезност можеха да те напсуват. Както и да е.
В края на 2002 г. започнах подготвена самостоятелно и много нахъсана в известно издателство-рекл. агенция-печатница. 150 лв с обещание след 2 месеца да говорим вече за заплата, левчетата бяха само за "обучителния" период уж. Е, много тромави бяха в ъпдейтването на заплатата, а аз междувременно им свърших сума ти работа, за половин година спечелих два конкурса. Бързо ми писна и се прехвърлих в още по-известна РА, където "офертата на банката" беше 350 лв заплата:)
2004 година бях вече фрий и промяната в доходите бе по тази схема: в началото зорлем 400-450. После бях основен дизайнер и предпечатар на едно периодично издание и взимах от 2005 г. до 2007 г. по 1000-1500, но с тях все пак сама си плащах жестоката експлоатация на компа. Осигуровки и отпуски нямах, работех почти двойно от преди. С идеята един ден да ми олекне. Е не ми олекна а ми пииисна още повече и направих едни реформи
Сега работя нормално. Към фирма на близък роднина, а в действителност самостоятелно. Когато се случи да се сбъркам от работа докарвам 3000 (с малко помощ от съпруг-асистент). Когато ми е леко никога не падам под 1500.
Ама смятам, че това е зверски малко. 1500 е минимална заплата за дизайнер, запиши си го.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ferdi_2OO (непознат
) |
Публикувано | 15.01.09 23:12 |
|
Зависи с кви клиенти работиш и колко си майстор.
Общо взето клиента не цени труда на дизайнера итрябва да го удариш в бройката.
| |
Тема
|
[re: ferdi_2OO]
|
|
Автор |
gogo_bg (непознат) |
Публикувано | 23.01.09 16:23 |
|
Обикновено клиентите не ги интересува колко труд е хвърлен и колко усилия струва това. Всичко им се вижда лесно. Обикновенно като видят крайния резултата казват е колко му е . Ама кой както се договори.
,
| |
Тема
|
|
|
Автор |
entrix (богата работа) |
Публикувано | 24.04.09 19:58 |
|
Найстина си зависи колко си добър. Все пак мисля, че дизайнерите трябва да взимат от 800-2000 в общия случай. За дизайн все пак се изискват комплексни познания. За уеб още повече тъй като там си много по-ценен с html/css, да не говорим пък ако те ползват като "човека чудо" спец по всичко.
Лично аз съм бачкал за 2-ма ... единия ми даваше по 50лв за CSS за страница от конкретна система. Бях си разработил тоол който ми прави нещата почти веднага ... една графика за хедър и така ... обаче по едно време започна да иска да му режа снимки от каталози и някви задачки късно вечер и го заебах.
Другия пък ми каза: "каква заплата очакваш?" ... "викам 800" ... веднага смъкна на 650 с увеличения на секи 2 месеца. След пробния срок ми каза, че съм работел бавно. За мен 3 концепции за сайт на ден хич не е малко и му казах, че самия аз не искам да работя за него и така се разделихме.
В момента съм фриилансър, не печеля много, но пък почти не работя и съм свободен ... което за мен е цел номер 1 в живота. Ако се напъна по конкурси мога да ударя 2000-3000лв, но както казах мен тва не ме блазни много.
Като цяло обаче професията е перспективна, дизайна винаги ще продава. Да не говорим, че е интересно да опознаваш различни аспекти от живота.
Успех на всички
| |
|
|
|
|