Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:10 17.11.25 
Култура и изкуство
   >> Класическа музика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема И пак идва Рождество Христовонови  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано10.12.12 16:24

След като рових из тубата и не успях да намеря нещо подходящо се наложи да бръкна в архива.

Мисля, че е добре да започнем да се настройваме за празника с Православна музика. Предлагам нещо от Петър Динев по литургията на Йоан Златоуст.

С пожелания за много светлина в душите.

...защото буквата убива, а духът животвори. ап Павел

Тема Re: И пак идва Рождество Христовонови [re: Metropolis]  
Автор dedopop (непознат )
Публикувано10.12.12 21:02

Ако позволите:

и същото по ливански

И за Рождество отново

(Само за протокола, досега пишех с ник yordanka_vas, но успях да се справя и вече съм си както трябва)

Автор Oблak бял (пристрастен)
Публикувано11.12.12 00:37

За Петър Динев преди време (май две години от тогава) говореше Янина Богданова в Контрапункт. И направи много повече от нормалното "упражнение" за
редовния слушател с музикалната си загадка.
Познание и спомен?
С които едва ли някой може да се похвали. Но, не интересно, хубаво тогава беше, че имаше "отгадали загадката".

Въпреки повода, как си сетил точно за Динев сега не ми е ясно.:)

Но, те Поздравявам!

И ще те приветствам ако откриеш нещо повече негово и го дадеш тук!

Тема Re: И пак идва Рождество Христово [re: dedopop]  
Автор Oблak бял (пристрастен)
Публикувано11.12.12 00:42

Добре дошъл, dedopop!
Докато има за какво, вярвам, че няма да излинеем съвсем.

Тема Re: И пак идва Рождество Христовонови [re: Oблak бял]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано11.12.12 12:04

Облъчен,

Накара ме да се усмихна. Има чудни неща от Петър Динев, които за жалост ги нямам на записи.
И е много дълго сега и тук да обяснявам защо съм се сетил за Динев, но ето нещо от него което е чудно за Коледа

но да не става непрегледно който желае да си го изтегли.

Нотите са по ключовият за Християнството псалм Давидов.
Малко ми е болно, че по тези светли празници не се сещаме за прекрасната Православна музика, а все ни влече към чуждото.

Публикувано11.12.12 12:35

В повече от 90% от православните храмове в България, светата Литургия се пее по "Динев". Вероятно няма храм, в който на певницата да не присъстват неговите пет тома.
Наследството му е живо. Благодарение на трудовете му, всеки свещеник и певец може да служи в който и храм да е в България. Просто се споразумяваме да пеем Диневата Литургия.

Автор Metropolis (LANL)
Публикувано11.12.12 12:40

Ами благодаря за линковете. Интересни са и добре ни подсещат, че Правосавието е Вселенско. На мен обаче идеята ми бе да се концентрирам върху приноса към Православната музикална традиция на БПЦ.

Имате право, че другите православни общности също имат богата православна музикална традиция.

Що се отнася до първият Ви линк, бих предложил нещо по-автентично.
Изпълнение на монаси от Светогорския манастир Симоно-Петра

Автор Metropolis (LANL)
Публикувано11.12.12 14:59

Е, да де ама тази прекрасна музика оставя някак "изолирана" в Православните храмове.Опазил ме Бог да твърдя, че литургията трябва да се "изнесе" извън храма. Но това е дълга тема.

Публикувано11.12.12 20:50

Мога да ви предложа "Чистая Дево" на св. Нектарий Егински в изпълнение на безброй хорове, от различни националности и с различни традиции при изпълнението на песнопението.

За съжаление смятам, че певческа традиция в Българската православна църква няма.
За радост има Димитър Арнаудов. Предлагам на вниманието ви неговото изпълнение на Катавасии на Рождество Христово, глас 1

Качвам песнопението му с личното му разрешение. Песнопението е включено в компакт диска "Lux in tenebra"
Повече информация на

Редактирано от dedopop на 11.12.12 20:53.

Тема Re: И пак идва Рождество Христовонови [re: dedopop]  
Автор Metropolis (LANL)
Публикувано12.12.12 18:07

Сърдечно благодаря за каченото от вас.

Като споменахте за Пречистата Дева, ми стана интересно дали текста или музиката е от св. Некрасий Егински. Винаги съм считал, че и двете са от доста по-ранни времена.

от кой ли е? Не че е важно, но ...
Като и да е благодяря и за инфото, не знаех за този диск.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.