Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:29 02.11.25 
Култура и изкуство
   >> Класическа музика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Шломо Минц и Йосиф Радионовнови  
Автор Pyиз (любител)
Публикувано18.04.11 14:44

Мой колега, редовен посетител от половин век на концерти, ми сподели, че бил на концерт на цигуларя Шломо Минц с "Класик ФМ". Залата била препълнена, и имало правостоящи. Колегата ми прояви интерес от реакции в клуба към този концерт на знаменития цигулар. Усмихнах се на неговото лековерие. Затова предавам неговите впечатления накратко: Цигулковият концерт на Бетовен: Прекрасен звук, високо майсторство. Подчерта ,че е от значение живата музика , а не както твърдял негов познат, че разполагал с прекрасни записи и нямало нужда да ходи на концерти.
Живата музика има това предимство ,че се установява контакт между изпълнителя и публиката и бих добавил, че общуването с единомишленици - подчертавам преднамерено думата единомишленици, повишава преживяването.
Колегата ми сподели и впечатления от концерта на Йосиф Радионов, който отбеляза годишнина. Той свирил третия концерт за цигулка и оркестър на Паганини. Според моя колега Радионов се е мъчил и не се е получил хубав звук. И двамата сме на мнение ,че изпълнението на Паганини изисква изключителни способности. Сещам се за Минчо Минчев, Салваторе Акардо, Тито Уги, Виктория Мулова.
Споделих, за хубавия звук на Бетовеновия цигулков концерт при изпълнение на Ицхак Пърлман. Колегата се сети за големи изпълнители на Бетовен като Яша Хайфец, Йехуди Менухин, Исак Щерн, Давид Ойстрах, Руджиеро Ричи.
Един приятен разговор в обедната пауза, който обларогодява.

Тема Re: Шломо Минц и Йосиф Радионовнови [re: Pyиз]  
Автор Koмaндopa (минаващ)
Публикувано18.04.11 16:06

Ако става въпрос за Паганини, Шломо Минц също щеше да се поизпоти...... В цигулковия концерт на Бетховен няма почти никакви технически проблеми за изпълнителя. Няма високорискова акробатика, с която изобилстват концертите на Паганини. В техническо отношение концертите за цигулка на Й.С. Бах и Моцарт са значително по-трудни от концерта на Бетховен.

Ако човек е на Ти с музиката на Бетховен и е на Ти със съвременната технология на звукоизличане при цигулката, то няма по благодарен концерт от този на Бетховен. А Шломо Минц е цигулар със съвършен технически апарат. Затова свиренето му е почти с дигитално съвършенство.

Паганини е друга бира..... Там се иска само сръчност. Може и да ти е празна главата и пак да стане добре..... Затова тази музика е подходяща за изпълнители от 15 до 35, максимум 40 години. След тази възраст, еластичността на мускулатурата при цигулари и виолисти намалява и свиренето на акробатични каскади е значително по- трудно и по-некачествено в сравнение с младостта.

Казвам това, не защото изкам да съм адвокат на Йосиф Радионов, но защото това е тъжната истина и действителност. Всяко нещо е с времето си....

Свалям шапка на Радионов, че се е заел с такава авантюра на тази възраст. Свалям шапка и затова, че предоставя на публиката информация, защото този концерт не е изпълняван у нас. ( Уточнявам, че не съм почитател на музиката на Паганини!!)

Един концерт, който не носи информация на публиката е безсмислен. Колкото и съвършенно да се свири, колкото и да е претъпкана залата, това няма никакво значение за музикалния живот, защото не произвежда събитие, което обогатява слушателят.... Това е събитие в музикалния бизнес. Дошла е супер - звезда, залата е претъпкана, рекламния договор с Мобилтел е изпълнен във всички клаузи и параметри, приходът от продажби на билети е добър, а и звездата е оправдала очакванията на клиентите. Това означава, че догодина отново ще има концерт, който ще донесе принадена стойност..... Или поне ще покрие разходите, което също е голям успех в областта на сериозната музика....

Уточнявам, че съм почитател на Шломо Минц и се възхищавам на техническия му апарат. Когато той излезе на сцената усещаш, че всичко ще бъде съвършенно и няма да има никакви инциденти. Аз обаче предпочитам изпълнители, чиято емоционалност на сцената ти създава усещане, че всичко е на "ръба на пропастта". И когато свиренето е успешно, то и удовлетворението от такъв концерт е значително по- голямо от това на "стабилните" изпълнители. Е, понякога се случват и инциденти, че и катастрофи....

Тема Re: Шломо Минц и ЧРД на Йосиф Радионовнови [re: Koмaндopa]  
Автор Pyиз (любител)
Публикувано19.04.11 13:21

Прочетох с интерес Вашето професионално мнение.
Отпечатах го и го дадох на двама души, като най-малко още един ще го прочете.
Колегата ми е съгласен с Вас. Единствено добавя, че и на лесна за изпълнение пиеса, може да се покаже сръчност и техника. Спомена за показно изпълнение на Шеринг преди години в камерна зала "България", който е показал свирене и на една струна.
Поводът за появата на Йосиф Радионов е неговата шестдесет годишнина.
Това е музикант, оставил диря след себе си: концертмайстор на Софийската филхармония, участник в дуото с Ангел Станков, преподавател в Музикалната академия.
Желая му здраве и всичко добро!

Автор Kenzo (потъващ)
Публикувано19.04.11 14:27

Тито Уги вероятно е цигуларят Уто Уги, а големите паганинисти са други. Освен Акардо се сещам за Руджеро Ричи, Иври Гитлис, само не Мулова!
Пич, я си слушай музиката и не се опитвай да критикуваш, че още Спасителят е казал, не хвръляй камъка, за да не хвърлят по теб (перефразирам заради теб)!

Тема Re: Шломо Минц и Йосиф Радионовнови [re: Kenzo]  
Автор vvvkkk (Perotinus)
Публикувано19.04.11 23:10

А Вие очевидно и не подозирате за одиозните дири, които оставяте след себе си! Или не предполагате, че има и хора с изнежено обоняние, които вашето kenzo просто омаломощава! Защо изобщо не изчезнете? Като водата, която пускаме в тоалетната след като сме си изсвирили солото?

И прочее, дума "перефразирам" няма! Пише се пАрафразирам и пАрафраза! Ех, поне да беше грамотна злобата Ви...

Тема Re: Шломо Минц и Йосиф Радионовнови [re: vvvkkk]  
Автор Oблak бял (пристрастен)
Публикувано22.04.11 03:44

Одиозът - "viola da gamba, Babaca, Machu Picchu, kandide, Trident, Kenzo", си е все "Един тип".

Който най-вече очаква (гледам настоява дори) търкалящото му се многоименно гърне да бъде захлупено с истинския похлупак на последното му превъплъщение. Като няма друго, просто персонаж. Макар и постоянно намирисващ.

Тази вечер прочетох статията на К. Дочева за Шломо Минц.
За предишното му гостуване си казах мнението тук преди 4 години и знаех, че съм приключил с него. Без да съм бил на сегашния концерт, намирам, че Дочева е права.

Тема Re: Шломо Минц и Йосиф Радионовнови [re: Koмaндopa]  
Автор Krivko (вездесъщ)
Публикувано07.05.11 00:53

Уважаеми господине, простете за любопитството,но колко пъти сте свирили Бетовен коцнерта пред публика? А Паганини? Кой казвам ,че неможе да се свири след 40 годишна възраст? Да сте чували за Натан Милщайн? А за Жерар Пуле?Който преди две години изнесе коцнерт в Пловдив на 74 години и тонрежисьора каза , че такъв коцнерт не е виждал до сега ...

Моля, пояснете в кое точно техническо отношение са по трудни коцнертите на Бах и Моцарт и кои концерти? :)
благодаря !

Аз знам,че нищо незнам...но другите и това не знаят

Автор vyyh (непознат )
Публикувано14.05.11 00:24

Не ми е много ясно защо имената на ШЛОМО МИНЦ и Йосиф Радионов са в една тема.Сравнение е много смешно да се прави между двамата музиканти и цигулари.Между концертите им-още повече.
Шломо Минц е цигулар на света и се нарежда измежду 10-те най-добри към момента.
Йосиф Радионов е родно момче,макар и пообиколило малко Англия,Япония и т.н.,но...до там...е,не е от общата сива маса,но и далеч не е от нивото на Ваня Миланова,по-младите Светлин Русев,Мила Георгиева и т.н. Превърнал се е в едно усмихнато старче,което свири точно така както и изглежда.
И ако за остаряването му нищо лошо не може да се каже,то за свиренето му за жалост -нещо като за мъртвите-или добро или нищо.
Мисля,че всеки уважаващ музиката цигулар,ако си позволи подобно свирене то на другия ден веднага би си продал цигулката и всички ноти.
Но той продължи най-отрудено ( не ми идва на ум друга дума) да обикаля провинциални орекстри,че ако някой не е чул.,че Йосиф Радионов не може да изсвири дори и една втора част на Паганини -Концерт и той да чуе...
Много ми се искаше да го запитам защо си е избрал такъв концерт за отбелязване на 60 годишнината си ? После си го обясних с началото на лека старческа дименция..
И наистина-ЧРД на Й.Радионов-но ако беше малко по-скромен и незлоблив към именити цигулари,ако беше показал малко повечко мъдрост да изсвири нещо ,което наистина може ( макар,че според новите стандарти на 21 век той се вмества някъде към началото на общата маса тутисти с малко по-бързи пръсти,но затова пък немарлив към фразата и интонацията,а това пък вече си е непростимо в наши времена) -определено щеше да е много по-добре.Сега за жалост той остави много тягостно усещане за лъжовност...

Тема Re: Шломо Минц и Йосиф Радионовнови [re: vyyh]  
Автор Krivko (вездесъщ)
Публикувано15.05.11 04:22

Извинете ,а Вие кой бяхте? Щото е лесно да се говори толкова убедително и знаещо, когато си скрит зад някой незнаен ник. Боян Лечев се е отказал да свири на тези години. Имал е проблеми с ръцете. Това прави ли го по -малък цигулар? Да е жив и здрав проф. Радионов! незнам дали свирите господине и дали имате представа какво е за един човек, отдал живота си на този инстурмент, да спре да свири?

Аз знам,че нищо незнам...но другите и това не знаят

Тема Re: Шломо Минц и Йосиф Радионовнови [re: Krivko]  
Автор vyyh (непознат )
Публикувано15.05.11 14:22

Аз съм един от многото свирещи цигулари в момента.От 5 г. възраст-твърде много знам за свиренето на цигулка,на която с удоволствие служа и сега.
Проф.Лечев беше добър цигулар и преподавател.Това,че са го боляли ръце на 60 г. нищо не значи.
Това,че проф. Радионов свири сякаш го болят ръце-това си е негов проблем.
Но да си купя билет за великата 60 г. в зала "България"и да слушам скърцане и неидентифицирани звуци от цигулката му и да се червя сякаш аз съм на негово место, считам,че не е много редно и професионално към многото колеги ,които му акомпанираха в момента и към слушателите.Както се казваше в един пост-"да слушаш сякаш си на острието на бръснача"-е,ами то така си живеем и като отидем на един музикален своеобразен празник и пак се напрягаме дали сега пък ще вземе да спре солиста-това за какво е?Нямам това разбиране за музиката на живо и едва ли някой го има.
Когато покойнният проф.Аврамов честваше своята 70 г. направи цикъл-Сонатите на Бетховен и изсвири в 3 вечери всичките му 10 сонати.В камерна зала "България"-не знам дали сте бил роден тогава,но който го помни ще го потвърди, включително и самия Й.Радионов.Показа ни една много мъдра и задълбочена интерпретация на Бетовен.
Написах поста си с ясното съзнание,че да превръщаме музиката в наш слуга и средство ,за да се изтъкнем ,е меко казано некоректно.
Не се отказвам от нито една моя дума написана тук.Крайно време е да спрем да създаваме митове и кумири,които са просто-кариеристи.През цялото време на този злощастен Паганини 3 ,си мислех ,че Радионов е с нагласата,че скрит зад 60 годишнината си,всички ще му простят каквото и да не му излезе.А то нищо не излезе-само изпотени филхармоници докарани до инфарктно състояние:(
Всъщност Й.Радионов беше друг човек и и музицираше по друг начин- за жалост с годините човек се променя и при него тая промяна кривна в блатото на тщеславието....
Да е жив и здрав и повече да не ни мъчи с подобни изяви!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.