Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:51 22.12.24 
Култура и изкуство
   >> Класическа музика
*Кратък преглед

Тема Два начина да се ядат сладки (II)нови  
Автор Oблak бял (пристрастен)
Публикувано18.05.11 00:26

Тази великолепна пиеса на Михаил Величков едва ли някога ще забравя...
Преди доста време я споменах в клуба, вече не помня повода и няма да търся в архива защо съм го направил, но изкушението остана.
В сегашно време ме върнаха към нея две други случки.
Едната е писмена, датирана от 05.11.10, бр. 255 на в-к Дума. Другата е речева, съвсем прясна, преди две седмици.
Гражданите са възмутени и щом това ги обединява (тематично), няма да е прилично да не им обърнем внимание. Въпреки, че единият изглежда страда повече от това защо не се говори за роднините му в провинцията, а за другия болезненото е всецялата грижа за обществото.
На пръв поглед двамата нямат нищо общо. Дали? Опитах да открия не 10-те, а поне две разлики...и не успях. Нищо, че както четем Книгата за операта на единия, след някой ден хукваме за театралния фестивал във Враца да видим какви ги вършат онези, другите. Или другият. Не по-малко напорист от съмишленика си!

Ето ги, тези двама хубавци:

И още едно, случайно:

Говорех за двата начина, станаха три.
Като сестрите на Чехов, които с всичкия си мерак, така и не присосаха в Москва.
Може пък и да е било за добро, знае ли някой?
Освен ако някоя от тях не е била друга, съвсем, съвсем различна...

Тема Re: Два начина да се ядат сладки (II)нови [re: Oблak бял]  
Автор buffone (непознат )
Публикувано26.05.11 00:27

В приказката на Андерсен "Грозното патенце" има едно семейство - петел и кокошка, които са абсолютно убедени, че представляват половината свят, при това по-добрата половина...Нищо не би попречило, изхвърляниците в оценки и раздаване на правосъдие от последна инстанция, да бъдат, някак си, подплатени с аргументи, доказващи, че гръмовержецът има нещо реално направено в областта, по която се плюнчи, и че, наистина е хванал дяда си господа за шушлека...Другото са смешни изстрели в петолинието за собствена и на домашните употреба...

Тема Re: Два начина да се ядат сладки (II)нови [re: buffone]  
Публикувано26.05.11 02:08

Буфоне, драги.
Щом ще си кореспондираме с цитати от книжки, да ти кажа какво (пре)прочетох онзи ден в Канети:
"Едва след като ме изгониха от Рая разбрах, че няма начин да стана човек по друг начин" (не е точно, по памет, няма да ровя в книгата сега). Оставям на теб да издириш откъде е това и защо е написано.
Ако не стига, ще ти кажа друго.
Остави голото отрицание, и друг път си писал за недолюбването спрямо Контрапункт. Това обаче няма НИКАКВО отношение към темата, която пуснах. Не се съмнявам, че отлично го разбираш.
Пък за петолинието не бери грижа, справям се криво-ляво. Защото хич не ми пука за него.

Автор fenOO7 (виновен)
Публикувано26.05.11 13:42

... и като им казаха за приказката на Андерсен "Грозното патенце" , много патки решиха, че са лебеди... (непризнати за такива

)

Тема Re: Два начина да се ядат сладки (II)нови [re: fenOO7]  
Публикувано29.05.11 01:41

Нямаш представа колко си прав!
Досущ майските бръмбари, които ме бомбардират напоследък всяка вечер.

Долитащи несъмнено причинно и задължително незнаещи какво означава една бегла авантюра, водеща до съвършено самоубийство.
Всяка вечер, през вечно отворената врата на терасата и мижавото мрежесто перде. Проникват, без да ги забележи никой. Навярно искат (и те) да се прочуят, подслушвайки...Откъде да знам
А, на сутринта ритат безпомощно по гръб с крачета в коридора, в кухнята, навсякъде.
Намирам първия попаднал случаен лист хартия, поднасям ги внимателно всички върху него и ги мятам в градината. Ако още искат и могат, нека живеят. Тяхна си работа, музикантска. Всичко това под зоркия поглед на кучето, котето и катеричките. Не за друго, но не са свикнали някой друг да получи повече внимание на разсъмване!
Междувременно славеите в махалата пропяха, а жабите не са се спирали цяла година.

Автор fenOO7 (виновен)
Публикувано29.05.11 14:21

Нямам представа и нищо не разбирам от бръмбари, котки и кучета, жаби, славеи и катерички. Обърках се и постнах в права последователност шегата за патките, които са сигурни, че са лебеди, а е трябвало да го лепна зад буфонадния... Всеки греши, дори аз

Ако трябва да питам нещо сериозно, питам какъв е смисълът от такива прения?

Тема Re: Два начина да се ядат сладки (II)нови [re: fenOO7]  
Публикувано29.05.11 19:47

Ето, това е приказка, а отговорът е - като на всичките тези анонимни плювалници - НИКАКЪВ! Жалко, че някой ги е подслонил под гръмкото название Култура и изкуство...Единият от тези плювалници вече умря заедно със симфоничните оркестри извън София. Някой от всезнайковците-разбирачи да обели дума по въпроса?...Важното е никому неизвестни и нищо не постигнали "любители" /като оня, дето играе шах във Васюки в безподобните "Дванадесетте стола/ да си придадат важност, мислейки си, че всеки е толкова голям, колкото е този, по когото плюе...Вървят слон и мишка по железен мост и мишката гордо подвиква: ама как силно тропаме ние двамата с тебе!....А като не им изнася вопияват: ама сакън, това е любителски форум!!!! Приятно прекарване там, "където жабите не престават да крякат цяла година" - цитат, който сам си направи нещо и господ не може да му го направи...Дерзайте!

Тема Re: Два начина да се ядат сладки (II) [re: buffone]  
Публикувано01.06.11 01:45

Драги ми, buffone.
Добре.
Щом не си разбрал нищо, заради благоприличието само, ще опитам по друг (по-лесен за разбиране от теб начин) да ти помогна да намериш разликата между мишките и хората. Опит, максимално опазващ се от лично мнение.:)

"Наскоро си направих труда да слушам почти през целия ден програма "Христо Ботев".

Това е цитат от послеслова на "слона" (определение твое). Който очевидно никога (освен някога) не е слушал НИЩО по българското радио. И си го признава, човека. Жесток аргумент! После започва едно безспирно отричане на всички и всичко. Насилството обаче, което го е принудило да пише откровени неистини е затаено и маскирано толкова неловко, че си струва да бъде наказвано. Заради труда на всички превъзходни журналисти в Радиото, които правят музиката възможна за цяла България.
Идиота от Враца, не го коментирам.

Хайде и от мен послеслови:

Да постна ли отново линка на "третата сестра" за това има ли я българската музика в предаванията на Хоризонт и Хр. Ботев или да засипя клуба със записи от всички ежеседмични предавания? Повтарям, всяка седмица, без изключение, в която се представят български композитори и изпълнители? И не само!
Или да се доверя на публикуваната в Дума, очевидно не случайна, отвратителна лъжа?
Или пък да се прибера отново при Канети: мисълта му има рибешки перки вместо крила...

Последно, много внимание ти обърнах драги, buffone. А, безсмислието ме изморява, честно.
Съжалявам, че си се забъркал случайно в 'Културата и изкуството". Но, както се казва, тия истории са неспасяеми, не ти се сърдя.

Дължа искрено извинение на fen007. Наистина не усетих недоразумението. Но пък не лъжа, животинките са непрекъснато около мен.

Публикувано01.06.11 20:00

Що се мъчиш, ами направо не се подпишеш с "името си" Йосиф Висарионович...

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.