Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:16 12.11.25 
Култура и изкуство
   >> Класическа музика
*Кратък преглед

Тема Плевеннови  
Автор sanista (непознат )
Публикувано14.05.11 13:49

Да,оживи се форума,като че ли "живна",а и има за какво-прекрасни два фестивала-Русе- ММД ,предстоящите Софийски седмици,отбелязват се годишнини,като Феникс от пепелта възкръсна българското музиканство.Дай,Боже все така!
Искам да попитам обаче нещо,което ме смущава от доста време-какво става в Плевен с оркестъра? Това е май единствената Филхармония след Софийската?
Какво свирят,с кого...Пишат ми колеги,говорим по тел.
Тази "филхармония" и то с "открита оперна сцена" от няколко години не е изсвирила нито една опера?? Миналата година за операта Травиата е гостувала Русенска Опера.Защо??
Симфоничният репертоар е "симфониетен"-симфонии камерен стил-Хайдн,Моцарт-все едни и същи,в залата-по 32-до най-много 50 слушатели.
Главен диригент -няма.Най-често дирижиращия е т.нар. Иван Илиев-сравнително млад диригент ,дипломиран като такъв в Америка и понастоящем диригент в Плевен.Много далеко от професията диригент според европейските изисквания.Присъствах на един негов концерт-съвсем случайно и бях поразен.Толкова творческа немощ...
Затова пък безброй образователни концерти се правели до колкото разбрах-е,все пак дилигиран бюджет е,трябва да се изпълнява.
Оркестърчето-с привкус на дълбока провинциалност и общинска принадлежност.
Та питам-защо се нарича с гръмкото име ФИЛХАРМОНИЯ?
Че пък и с открита оперна сцена,а жанра "опера" не присъства на афиша изобщо.
Не знам кой трябва да обърне внимание на това,но ако Плевенския оркестър продължава да имитира дейност на филхармония ,мисля,че е време да си стане Общински и да си свири на сватби,седянки и т.н.Така МК ще се "освободи" от филхамония-менте и финансите ,които потъват там ще бъдат дадени на един от водещите оркестри-Пловдив,Варна и т.н.
Защото понятието " филхармония" по този начин девалвира и не е никак коректно и професионално към колегите им филхармоници,които свирят Малер,Брукнер,Р.Щраус-произведения,които плевенчани не могат да изсвирят към този момент.
Моля споделете мнение!

Тема Re: Плевеннови [re: sanista]  
Автор controsoggetto (член)
Публикувано14.05.11 19:59

Не мога да коментирам състоянието на Плевенската филхармония, защото от една година не знам какво става там. Знам как беше по времето, когато директор беше Ивайло Атанасов и главен диригент - Йордан Дафов. Искам да кажа нещо друго, много важно: ако МК се освободи (те само това чакат) от Плевенската филхармония, то средствата за издръжката й, които са идвали от МК, не могат да бъдат пренасочени към други оркестри; те тутакси трябва да се върнат в едно друго министерство, което се оглавява от най-големия противник на културата: лицето Дянков. Такъв е законът за бюджета. Така че недейте да внушавате подобни еретични мисли. С нищо няма да помогнете. Друг е въпросът, ако искате да провеждате линията на упоменатото лице.

Тема Re: Плевен [re: controsoggetto]  
Автор sanista (непознат )
Публикувано15.05.11 00:19

Много съм далеко от упоменатото лице и не знаех,че закона е такъв-значи трябва да се промени закона-пари освободени в даден скетор ( независимо какъв е той) да си се връщат пак в същия.Както е с дилигирания бюджет-каквото си изкарат оркестрите от продажба на билети си остава за тях?
Миналата година Плевенския оркестър се представи много добре в Сф на концерт в Академията-Нова Българска Музика.Явно липсата на Дафов си казва своето..но да се погрижат малко за качеството и за предмета на дейност,защото както казах в първия си пост гръмкото им име не се покрива с дейността им.Поне да си останат само симфоничен оркестър.
А на никой колега не пожелавам да бъде закрит оркестъра,в който работи ...
просто не е професионално както и изнесох някои факти..

Тема Re: Плевеннови [re: sanista]  
Автор pentalogikum (непознат)
Публикувано17.05.11 10:23

Миналата година им предложихме да направим Травиата-солисти,декори,костюми-всичко за тях без пари-само оркестър и хор да участват-отказаха и го дадоха на Русе.Тая година им предложихме Кармен пак при същите условия-пак отказаха-по незнайни причини.За нищо не стават в това Плевен!Само за сватби и погребения,оставяй ги,ще си намерят майстора и техния час идва.

Тема Re: Плевеннови [re: pentalogikum]  
Автор Trident (Умерен)
Публикувано20.05.11 12:25

Как да не стават за нищо. Техният бивш шеф Ивайло, приятел на Румбата дето пиае във фонтаните, си направи фирма и сега оркестрантите му ходят с него да обслужват Луис Мигел и Марианж от 2001. Защо държавата дава пари за т.н. Филхармония? Забележете че написах оркестрантите а не музикантите.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.