|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
Тема
|
За концерта СО на БНР от 21.01
|
|
| Автор |
Ерменко (непознат
) |
| Публикувано | 24.01.11 11:26 |
|
|
Някой чувал ли е по-размазана, сплескана, шумна, без идея и вкус Пета симфония от Малер? Виждали ли сте по-безпомощен диригент от Емил Табаков вечерта на 21.01? Специалистите да ме опровергаят!
| |
|
Тема
|
Re: За концерта СО на БНР от 21.01
[re: Ерменко]
|
|
| Автор |
Oблak бял (пристрастен) |
| Публикувано | 25.01.11 00:03 |
|
|
Преди концерта си пуснах изпълнението на полското радио с Антъни Вит. Същият, който дирижираше последния Шопен-конкурс.
Не бих използвал толкова силни думи като твоите, но е вярно, че нещо не ме хвана този Малер. Въпреки видимото желание и на Табаков, и на оркестъра. Страхотни усилия положиха, видях го, усетих ги. Не разбрах защо не излезе.
Английският пианист с лекота направи бляскав Бетовен. Със същия успех изсвири и биса с Моцарт. Пак бляскаво.
Очевидно стил.
| |
|
|
|
На мен ми е трудно да си представя Емил Табаков безпомощшен. Знам само, че тази именно симфония на автора от Бохемия е може би най-трудна за прочит и възприемане. Трудно си представям някой, който не се е занимавал поне няколко месеца с творбата да има идея кое как да стане. Помня отговора един голям в българската музика, когото попитали дали не е малко дълга и дали не би могло да се направят купюри - Комуто е дълга да не я ползва!(за слушане или за дирижиране, вероятно?)
| |
|
|
|
Мога ли да знам какво е сплескана творба? Това сплескано, не идва ли от терминологията на зидаро-мазачеството?
| |
|
Тема
|
[re: Oблak бял]
|
|
| Автор |
Ерменко (непознат
) |
| Публикувано | 25.01.11 10:37 |
|
|
Драги, Облак бял, намирам оценката Ви за концерта твърде снизходителна. Но е истина, че образован и чувствителен слушател не може да бъде "хванат" с такъв Малер.
Когато диригент и оркестър се "силят" на концерт нямай никакво съмнение, че увреждат музиката.
Най-прекрасните изпълнения, които аз съм слушал, са представени от музикантите така, сякаш това е най-лесното нещо на света.
| |
|
|
|
Уважаеми(а), viola da gamba, Берлинска стена няма, нека критериите бъдат европейски. Ще улесня ли представата Ви, ще се убедите ли в несъстоятелността на Емил Табаков ако до неговото име поставя следните: Марис Янсонс, Кристоф Ешенбах, Йонатан Нот...
У нас този, дето месеци, пък и цял живот, "се е заниамвал" с една творба, е покойник. Името му е Добрин Петков. Сега времената са "модерни".
P.S.: На свои концерти Херман Шерхен е правил купюри в Петата от Малер.
| |
|
|
|
СПЛЕСКАН (плосък)- лишен от оригиналност, пошъл, сух
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
kpитицитe (непознат
) |
| Публикувано | 25.01.11 12:41 |
|
|
Не съм била на концерта, но съм склонна да повярвам на преценката ви донякъде. Преди доста години присъствах на концерт на Табаков, когато все още беше начело на СФ, и ако мога да си позволя да ви цитирам изпълни Барток - К-т за оркестър по подобен начин "шумен, без идея и вкус", бих добавила и скучно. Това е положението
| |
|
Тема
|
[re: kpитицитe]
|
|
| Автор |
vvvkkk (Perotinus) |
| Публикувано | 25.01.11 20:02 |
|
|
Не съм бил на концерта, тъй че не мога да взема пряко отношение. Но дискусията ми напомни нещо, което преди време прочетох с особен интерес:
Mahler by the world's greatest conductors
Става дума за прочита на известни съвременни диригенти на симфониите на Малер, споделен от самите тях. Действително, интересно четиво!
В този ред на мисли бих поставил въпроса кой може да бъде окачествен като най-добрия малеров диригент? Или - тъй като едно такова питане лично на мен ми звучи малко несериозно - интерпретациите на кой диригент могат да бъдат силно откроени от останалите?
<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от vvvkkk на 25.01.11 20:04.</EM></FONT></P><P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от vvvkkk на 25.01.11 20:06.</EM></FONT></P>Редактирано от vvvkkk на 25.01.11 20:08.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
tom7O (познат!) |
| Публикувано | 26.01.11 10:09 |
|
|
Лично мнение - няма добри и лоши оркестри, има добри и лоши диригенти!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|