Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:47 16.05.26 
Култура и изкуство
   >> Класическа музика
*Кратък преглед

Тема Владигеров - песни (ноти)нови  
Автор bg-pianist ()
Публикувано15.05.09 16:54

Ще позанимая клубарите с мой личен проблем, но това е положението....

Потрябва ми да намеря за някого песен на Владигеров, но се оказва че това няма откъде да се купи, както изглежда.... Предложих аз гордо на небългарски певец, българска песен да изпее, разбирате ли, и той се съгласи с охота. Предожих му Владигеров, дой дори чу, че и му хареса даже доста. Но се оказва че сега не мога да му намеря на човека каквото му предожих. Обадих се в книжарницата на СБК и ми казаха че ги няма тия неща на ноти - трябвало да се преснимат от някъде...

Е сега, кажете, как да обесня на бял човек, че няма как да се купят (камо ли да се поръча доставка) ноти в българия на най-популярния български композитор???!!!

За съжаление , не съм в бг и не мога да ходя по бЛибЮтеки, да търся да.. снемам....

Ех рОдинооооооо!!!!

Па се изложихме пред чужденците

Тема Re: Владигеров - песни (ноти)нови [re: bg-pianist]  
Автор controsoggetto (минаващ)
Публикувано16.05.09 21:51

Нотите могат да се преснимат от библиотеката на НМА или на СБК и да се пратят по електронната поща след като се сканират. Проблемът е обаче в това, че в т.н. "цивилизован свят" е вече задължително произведенията да се изпълняват САМО от издание - не може от копие, което е още една поредна спънка за сериозната музика. Все пак бихте могли да влезете в сайта на СБК и да им пишете какво бихте искали да получите. Познавам чужденци и българи в чужбина, които са получавали ноти от там.

Тема Re: Владигеров - песни (ноти)нови [re: controsoggetto]  
Автор Oблak бял (ентусиаст)
Публикувано17.05.09 02:45

Абсолютно вярно!
Имах този проблем със Севдана на Черкин миналия месец и подлудих точно по този повод всички приятели, които казаха същото. Че може и да го снимаме, но не е гот.
Накрая го намерих в СБК, сканирах и изпратих.
Дали това е фалшиво (така е) не знам, но пък ми стана толкова особено, че извън България някой се е навил да го прави, че умрях от кеф като ми казаха после, че вече го тренират.

Редактирано от Oблak бял на 17.05.09 03:36.

Тема Re: Владигеров - песни (ноти) [re: controsoggetto]  
Автор bg-pianist ()
Публикувано17.05.09 03:14

Благодаря за идеята, може би ще им пиша в съюза. Все пак е някакво решение.

Тема Re: Владигеров - песни (ноти)нови [re: controsoggetto]  
Автор bg-pianist ()
Публикувано17.05.09 11:31

Не че не би могло и да се продава съвсем истински в PDF например...

Автор Ивo (непознат )
Публикувано17.05.09 23:09

Доколкото знам, през последните години у нас издателство Елм издава нещата на Панчо. Виж примерно тия линкове:

Би трябвало да излиза и в Гугъла.

Тема Re: Владигеров - песни (ноти)нови [re: Oблak бял]  
Автор Bacилия (член)
Публикувано26.12.10 09:55

Имам същия проблем с нотите на Севдана за глас (тенор) и пиано.
Има ли някакъв начин да ги открия?

Автор pleshivata_peviza (минаващ)
Публикувано27.12.10 15:16

Песните на Владигеров са издавани преживе и редактирани от него, но тъй като тиражите са били малки, днес са библиографска рядкост. 100% могат да се намерят в СБК, но не в книжарницата, а в библиотеката. Също така в Музикалния отдел на Народната библиотека "Св.Св.Кирил и Методи" и може би в Къщата музей "Панчо Владигеров". Почти всички те имат и аранжименти за симфоничен оркестър, защото всички български певци ги пееха преди 50 години. Партитури и нотен материал има в Софийска филхармония. Някои от тях имат варианти за висок и нисък глас. Това са обработки на народни песни. А в къщата музей има (също издадени) песни от берлинския (Райнхардт) период. По мое мнение не са достатъчно представителни, -. това е театрална музика и е доста елементарна за времето на Щраус, Кшенек и тем подобни.
СБК - 9881560 - Председателят Велислав Заимов би могъл да нареди да се направи фототипно издание, (те имат такова право), няма да струва кой знае колко.
Ще се опитам да намеря контакт и с къщата-музей, а Народната библиотека е краен вариант. В НМА нотите вероятно са много зацапани от прекомерна употреба.
Честито Рождество и спорна Нова година!

Тема Re: Владигеров - песни (ноти)нови [re: pleshivata_peviza]  
Автор Oблak бял (пристрастен)
Публикувано27.12.10 17:56

За Народната библиотека не ми е хрумвало. Значи остава моя грижа да проверя там. Пък и нали бг-пианистът си подари личните дискове точно на Музикалния отдел, задължени са, сякаш.

Иначе нотите на "Севдана" за цигулка и пиано, с варианта за виола, ги пазя.
Дано успеем да помогнем и на Василия.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.