Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:36 14.07.25 
Култура и изкуство
   >> Класическа музика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Българският новогодишен концертнови  
Автор pleshivata_peviza (непознат )
Публикувано08.01.09 09:47

Баренбойм PRO - ANTI - добре!
Ама и ние дадохме нещо на света: "Духът на Русия". Странно ми е защо никой от тукашните не забеляза/отбеляза нещичко - добро, лошо, средно? Това май - като за умрелите или добро, или нищо. А?
Ако някой ме попита, ще му кажа. А?
И все пак това беше най-голямото завръщане на Емил Табаков, един от най-добрите български диригенти. А?

Тема Re: Българският новогодишен концертнови [re: pleshivata_peviza]  
Автор Pyиз (любител)
Публикувано08.01.09 11:47

Гледах този концерт и съм доволен.

Автор зy (член)
Публикувано08.01.09 19:01

Редактирано от зy на 08.01.09 19:05.

Тема Re: Индиректно впечатлениенови [re: pleshivata_peviza]  
Автор Pyиз (любител)
Публикувано09.01.09 08:46

Току-що мой колега сподели, че снощи бил на един он новогодишните концерти в НДК, организиран от Австрийското посолство, на който темата е била "Виенска музика": Моцарт, Щраус и т.н. За този концерт чух по "Алегро виваче"

.
След концерта са предложили червено вино!.
Колегата останал много доволен.
А това е предназначението на изкуството, в частност музиката: да разтовари, да отвлече човека от ежедневието, да го възвиши, да го въодушеви, с една дума да му повдигне настроението.

Тема Re: Нищо общо с тематанови [re: Pyиз]  
Автор Пeнчo3aeka (ни риба, ни рак)
Публикувано13.01.09 09:32

А пък аз бях на един концерт, на който виното го раздадоха предварително, и никой нищо не чу от изпълненията. Е те така се прави!

Щука май?

Тема Re: Нищо общо с темата [re: Пeнчo3aeka]  
Автор Zanzare (- hape)
Публикувано13.01.09 11:06

Пичове, чухте ли руския бас на Новогодишния концерт....??? Ако беше в Италия нямаше да се добере жив до хотела - голяма излагация! Не мога да повярвам, че Табаков ще го е поканил. Най-вероятно е служебно пратен от Руското посолство. .. да се изтъпанчиш в "страната на басите" и да ревеш като магаре се иска бая смелост!!!! ама ние вече "не сме народ, а мърша" - гледаме, подсмихваме се, пляскаме как да е и забравяме...

Автор Liebestod (enthusiast)
Публикувано14.01.09 09:32

Концертът беше приличен като за България...
Само много много ме смути оркестрираната версия на свързаната твърде силно с комунистическите времена песничка "Калинка моя". Май от нея определено нямаше нужда, както и от Очи чорние... Тотално ми развалиха впечатлението от концерта...

Mild und leise...

Тема Re: Българският новогодишен концертнови [re: Liebestod]  
Автор Pyиз (любител)
Публикувано14.01.09 10:38

Вярно, че "Калинка" и "Очи черньiе" бяха представени по кичозен начин, който разваля цялостното добро впечатление от концерта.
А иначе и двете песни са шлагери, особено Черните очи, които спадат и към носталгичните емигрантски/ за руснаците, напуснали Родината след събитията от 1917-1920 / песни.

Тема Re: Българският новогодишен концертнови [re: Liebestod]  
Автор pleshivata_peviza (непознат )
Публикувано15.01.09 10:05

"Калинка" е руска, а не комунистическа песен. Комунистическата беше ""Разцветали яблони и груши" - Катюша. А с "Калинка"-та бащата на Люси Дяковска изкара сума ти евро из Европата. И май че продължава.
Друго искам да кажа: Заглавието на българския новогодишен концерт беше: "Духът на Русия". Но точно този репертоар ли беше в духа на руската музикална култура? Всъщност това беше музика, идваща вероятно от детските спомени на Емил, когато новосъздадените през петдесетте години държавни симфонични оркестри се скъсваха да свирят "Танца на матросите" из балета "Червения мак" от Рейнголд Глиер, Двете сюити от балета "Гаяне" на Хачатурян. /А propos, Арам Хачатурян не беше ли арменски композитор от състава на многонационалната Съветска държава? Той руски композитор никога не е бил./ Сюити от "Лешникотрошачката" и т.н. От този репертоар, който познавам от опит, ми липсваше "Земя без синури" от Боян Икономов, за да подчертае и българо-съветската, пардон, българо-руската дружба.
Да се разберем: аз уважавам /а не - обичам/ руската музикална култура, дори и част от съветската - като Прокофиев, Шостакович, Шнитке, Губайдулина и др. НО - не точно тези "парчета" изразяват духа на Русия. Репертоарът, - ако не го наречем /вероятно пресилено/ руската симфонична чалга, върви по-скоро към оперетъчна "визия" особено ако си припомним незапомнящия се "бас". Наистина, кой го доведе/изпрати. По чия молба/покана? Ами аз познавам поне 5 бъгарски студенти, които са по-добри и впечатляващи от него.
Емиле, ако ти не си виновен и кажеш, че цялата тази репертоарно-солистична каша са ти я наложили, значи плащаш много висока цена за своето завръщане. В "радиото" винаги са управлявали други, а не главните диригенти, даже и те да са ръководители на музикалните състави.
А иначе, аз те приветствам с добре завърнал се в България, защото мястото на най-добрите български диригенти е в България, така както пък мястото на зловредните чиновници "рукамиводящие" /ръководители/ е ако не в портиерната, - на боклука.
И две думи към водещата "дикторка" на този, предаван по национална държавна медия, концерт: друг път, маце, не пий до късно /рано/ на Нова година. А ако не си била пияна, защо тогава не реагира по-адекватно като видя, че нещо не се получава в синхрон с това, което се случва на сцената, значи мястото ти не е за пред микрофона. И изобщо нямаше ли нещо по-интелигентно да води този концерт по ТV.
Извинявайте, че се намесих в държавните дела!!!

Автор 93362 (непознат )
Публикувано15.01.09 18:27

Включвам се само за да кажа БРАВО за предишното мнение

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.