Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:09 11.11.25 
Култура и изкуство
   >> Класическа музика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема вижте това...нови  
Автор Krivko (вездесъщ)
Публикувано04.02.08 15:26

http://youtube.com/watch?v=1iLqXZHO45o&feature=related

Дамата пее толкова красиво ,но е все едно е от Mtv или даже ПЛАНЕТА!!!Толкова ли са го закъсали за аудитория???Песента е така красива ,толкова интимна и прекрасна ,а ...

Ега ти комерсиализма

Аз знам,че нищо незнам...но другите и това не знаят

Тема Re: вижте това...нови [re: Krivko]  
Автор abfall (непознат )
Публикувано04.02.08 16:13

Кошмарно видео-особено надуваемото дюшече ,пък и евтиняшкото излъчване на Нетребко...

Тема Re: вижте това...нови [re: Krivko]  
Автор Pyиз (любител)
Публикувано04.02.08 20:15

Очевидно се цели младата аудитория за да се привлече към класиката.
Но има едно опошляване. Мненията към видеото са в този дух, даже и нещо повече.
Комерсиализмът взима абсурдни размери.
В моя служебен е-мейл получавам всякакъв спам и два пъти вече комичното съобщение "Нова година приближава, помислихте ли вече за новогодишен подарък? "

Тема На друго мнениенови [re: Krivko]  
Автор Harmonia mundi ()
Публикувано05.02.08 04:19

Макар, че клипът очевидно не е най-доброто визуално достижение, все пак е трудно да го зачеркнем като абсолютно пошъл, каквито асоциации прави сравняването му с Планета Пайнер. Аз обаче мисля, че темата тук е по-генерална и става въпрос за това дали класическата музика следва да се поддава на изкушаващите нови изразни средства, или следва да остане непокътната като музеен експонат.

В масовото обществено съзнание, за огромна моя жалост, класиката постепенно и бавно девалвира и се обезличава, като актуална стойност. Тя остава някаква част от миналото, подобно на реликва от която никой няма нужда. Тези процеси се проявяват в кризата за класическата музика, за която мнозина говорят.

Единственият път на музиката, която всички тук така обичаме, е да се адаптира към новите реалности, без дя губи високото си качество и неизменна стойност. Нека не забравяме, че един видеоклип е просто още едно изразно средство, което да я направи възможна за възприемане по още един начин.

Музиката и изпълнителското изкуство, нека не забравяме че са един социален феномен, който живее в обществена среда, и е безотговорно да пренебрегваме това доколко тази музика е популярна. Поради величието си и изключителните си качества тя ще продължава да живее винаги сред шепа верни ценители, но е важно да се подържа една висока степен на обществено възприемане за да може да продължи да съществува жива и обичана сред масовият вкус и да се запази на нужната висота.

Клиповете, новите оркестрации и адаптирания, комерсиализмът, звукозаписната индустрия са част от начина тя да бъде жива в глобалното общество. Изкуството съществуващо заради самото изкуство е химера, която тредно може да оцелее в наши дни. Масовото предлагане на звукозаписни продукти и в какви ли не форми на класическа музика - на стадиони, в авангардни постановки, в киното и прочие, са просто начин тя да се приспособи към неизбежно променящите се начини за изразяване и представяне в изкуството. (Разбира се, за мен лично немалка част от споменатите и защитавани начини на поднасяне на класиката са нерядко елемнатрни, лишени от добър вкус, дори пошли, но все пак те не са и създадени за посветени в това изкуство, а за широкият вкус)

Накрая ще спомена само едно сравнение - понякога харесващите класическа музика държат на нейната автентичност, по абсолютно същия начин както и религиозните традиционалисти, неосъзнавайки че всяко нещо търпи еволюция и промяна и отказът от осъвременяване и съзвучие с настоящата епоха води до маргинализация.

Отново на конкретният въпрос - аз съм "ЗА" подобни клипове, тъй като само това е начинът да се родят още по-добри, още по-въздействащи и направени с майсторство и стил; нека не забравяме че никой гений и шедьовър не се е родил на празно поле, а сред безброй други не чак толкова добри творци и произведения.

Harmonia mundi

Тема Re: На друго мнениенови [re: Harmonia mundi]  
Автор зy (член)
Публикувано05.02.08 08:24

Здравей, аз съм от хората, които най-яростно защитават тезата, че т. нар. класическа музика не е църква и в нея не бива да се ходи на пръсти и да се шепне. С изключение на чисто религиозните творби, разбира се. Но клипът наистина е пошъл не толкова заради изразните средства, а заради това, че са самоцелни, както и в чалга клиповете, единствено, за да привлекат погледа и да погъделичкат определени зони от мозъка, без връзка със съдържанието. Да, и аз съм за нейното поднасяне по по-достъпен начин, но разголени раменца, изложено на показ междубедрие и бицепси, които се стягат в прегръдка са неща, които едва ли ще паснат на голяма част от произведенията и на терзанията, мисълта и чувството, с което са писани. Е, хората малко са се променили, но чак нашата епоха издига размножителния акт в зрелище и търговска опаковка на продукта. Както и в разновидност на естетическа стойност. Преди това хората са се мъчели с по-трудното (да им се неначудиш),да видят отвъд раменцата, бедърцата, бицепсите и останалото. Не става въпрос за пуританство, а за различни търсения. Съгласна съм, че няма нищо лошо в това да звучи по стадиони, площади, да озвучават с нея анимационни филми, да се правят по-достъпни аранжименти и образователни концерти с по-лековат коментар за въвеждане, но има някакви граници, отвъд които от произведението остава една куха звукова черупка, в която се налива всякаква помия и от която няма никакъв смисъл. Когато идеалите на нейната епоха и автор се подменят с рекламни трикове за неговата продажба и с визуализиран хормон

.
Чувството е като след онзи виц за Принца, който слязъл от Принцесата и казал: "А с целувките ще почакаме". Хем се смееш, защото има първосигнален хумор, хем ти е гузно, чоглаво, притеснено и едно такова... сякаш си чувстваш ръцете мръсни.

Редактирано от зy на 05.02.08 08:27.

Тема Re: На друго мнениенови [re: зy]  
Автор Krivko (вездесъщ)
Публикувано05.02.08 11:19

Добре.Трябва да се популяризира класическата музика и един чудесен пример за това са концертите с Бърнстейн пред деца и ученици.Показват се музикалните инструменти,разказа с за тях,демонстрира се.Децата са много будни и много ,много любопитни.Освен това нищо им няма на големите сцени,стадиони ,кина и прочие.Междудругото класическата музика е изключително "жива" във филмовата музика.Има много шедьоври в този жанр.Така ,че за популчизиране съм с две ръце ЗА.

Обаче...незнам за какво се пее във въпросният клип,но сигурно не е за бели гащички.Това което се пее и образа не си подхождат!Поне не и за моят вкус.Нямам нищо портив секси изклъчването и красивите жени,напротив,но не това е начина,не и при тази песен с този клип.

Та една реклама на Джони Уокър е къде ,къде по-стойностна.

Аз знам,че нищо незнам...но другите и това не знаят

Тема Re: На друго мнениенови [re: Krivko]  
Автор зy (член)
Публикувано05.02.08 11:25

ако спориш с мен, няма смисъл, казвам съвсем същото. Или е толкова неясно?

Сгиурно съм била още сънена

Тема Re: На друго мнениенови [re: Harmonia mundi]  
Автор abfall (непознат )
Публикувано05.02.08 11:47

Съвършено ясно е ,че създателите на клипа изобщо не са имали никакви естетически търсения.Идеята е директно цинична-това ни е стоката ,купувайте пичове.
За приобщаването на широките маси към културата на никого не му дреме, щото и на народните маси им е все тая за Дворжак и ко.

Тема Re: На друго мнениенови [re: зy]  
Автор beta_n(black_hole) (стар познат)
Публикувано05.02.08 12:46

Привет на всички,

Зу и аз съм съгласен с теб
И мога ли да не съм ....

Според мен обаче хората по принцип не са се променили много от стотици години.
Нима дори на благият Христос не се е наложило да изгони търговците от храма (олицетворение на духовното) ?

Тъжната истина е обаче, че в бъдеще ще ни се наложи все повече да свикваме с такива и с по-големи кичове.
За да може да оцелее човечесвтово трябва да става все по-рационално.
Бума на населението в скоро време ще ни изправи пред все по-остри нужди от жизнено важни ресурси. (Голяма част от горивата ще започнат да свършват до няколко десетки години. В скоро време ще възникне проблем и липсата на достатъчно питейна вода. Глобалното затопляне ще промени значително климата в редица географски области и т.н.)
Нуждата от все по-голяма рационализания на все повече сфери от човешката дейност ще доведе до самоцелна комерсиализация стигаща до бакалщина.

Не из е лесна задачата на поколенията който сега са под 25 г.
Какво да се прави всяко поколение трябва да си носи кръста.

Тема Re: На друго мнениенови [re: beta_n(black_hole)]  
Автор зy (член)
Публикувано05.02.08 13:17

слагаш знак на аравенство между пошлост и рационалност ли? Дано да не си прав....

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.