Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 09:44 15.11.24 
Култура и изкуство
   >> Класическа музика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Концертът в Католическата на 24.04нови  
Автор зy (минаващ)
Публикувано27.04.07 00:21

Първо цитирам Облака, защото той вече е писал на друго място за този концерт, но мисля, че си струва да се отвори нова тема:

"Консорт за старинна музика в състав:

Зефира Вълова - цигулка
Иван Илиев - цигулка
Янко Маринов - чембало
Явор Генов - лютня
Програма - Сонати за две цигулки и басо континуо от Телеман и Хендел

С тази програма ще ходят в Испания. Преди малко в Метронома по Хр. Ботев казаха много ласкави думи за тях и пуснаха запис на две от парчетата. Забележителна хрумка (не знам чия е) - бяха облечени в автентични испански одежди. Разбрах, че майката на Зефира има сериозен и то доста сполучлив принос в реализацията на костюмите.
Публиката беше изключително музикантска, от Нева Кръстева до Йосиф Герджиков...
От гледна точка на изискванията за представяне в Испания (цедилката била голяма), завидно качествено ниво на нашите барокови деятели!
Впрочем, не им е за първи път.
Успех в странство и да ги слушаме по-често!"

Концертът ми беше много интересен като факт и се надявам такива концерти да се множат. Май някои млади люде ще се погрижат за това. Дано

. Музиката ми звучеше доста светски, но и самата църква не носи кой знае каква сакрална атмосфера, така че се вписа чудесно. Признавам си, че намирам тази музика за "трапезна", т.е. за фонова музика, вероятно защото е лишена от особен драматизъм. Тя носи нещо съвсем друго, бих го нарекла своеобразен уют и усещане за бавно протичащо време. Сигурно не го казах по най-добрия начин, но... Интересно ми беше да чуя лютня на живо, но май успях само да я видя. Сигурно има своето място в цялостното звучене, но самата тя като звук ми се губи почти напълно. Харесах основно бавните части на сонатите, а един много, много малък човек не стига, че слушаше доста внимателно, ами примираше от възторг на бързите части и даже се опитваше да взема участие. Това ако не е атестат за концерта!
Направи ми впечатление, че голямата част от публиката беше музикантска - тук до стената облегнала цигулка, там между редовете се мъдри калъф на чело, тук-таме - музиканти без инструментите си (има си хас Нева да беше понесла органа на гръб!), сума ти лица от големите ни оркестри. Което или означава, че си сверяват часовника и можем да чакаме роене на бароковите състави, или че от чисто човешко любопитство следят какво се случва по макар и малките сцени. Което също е доста показателно за събуждането в средите.

А за децата какво да кажа? Когато няма рутина, а прозира удоволствието от свиренето, нещата стават. Пък и като има една Зефира войвода да озаптява и да води по трима юнаци и те да се подчиняват на потропването на бароковото й токче... И да има някоя малка техническа несполука - кой ти гледа. Хайде, и по-честичко да са бароковите концерти извън утвърдените зали, на нови места, с нова програма, защо не и тип "домашни концерти". Не знам какво впечатление имат любителите на музиката, но на мен ми се струва, че започва едно много приятно раздвижване и отстояване на младите музиканти и направо потривам ръце

Тема Re: Концертът в Католическата на 24.04нови [re: зy]  
Автор Pyиз (любител)
Публикувано27.04.07 08:51

Много хубава информация. Обнадеждаваща картина. Барокова музика. Католическа катедрала в центъра на София. Европейски дух!

Автор Oблak бял (член)
Публикувано27.04.07 08:57

Факт е, че не само лютнята, но и чембалото трудно си пробиваше път. Разбрах, че в Испания инструментът щял да бъде значително различен, с повече възможности. В Католическата се получава някакво отзвучаване и разливане на музиката, за втори път го установявам. Определено има проблеми с акустиката.
Не всичко беше трапезно. Някои от темите в сонатите на Хендел ги има в Кончерти гросите му и ти препоръчвам да ги чуеш, за да направиш разликата...
Консортът излетя тази сутрин за Барселона през Рим.
Стискам им палци!

Тема Re: Концертът в Католическата на 24.04нови [re: Pyиз]  
Автор Koмaндopa (непознат )
Публикувано27.04.07 09:27

Уважаема ЗУ,

Много ми хареса и Ви поздравявам за това, което сте написали за тези изкючително качествени млади хора. Те наистина са явление и са зърното на нашия оптимизъм . Искам само да споделя мисли относно лютнята, която не сте чували. В бароковите състави, тя отдавна не се използва точно по тази причина. Вече в практиката е навлязла теорбата, която е разновидност на лютнята, но е много по - голяма, с дълги струни и успешно конкурира чембалото по сила на звука. Аз съм сигурен, че скоро и теорба ще има в България и концертите с такава музика ще стават все по- качествени. И тези млади хора ще имат много по-голяма материрална подкрепа, за да си купуват и разширяват колекциите си от копия на старинни инсрументи. И да си шият все по-красиви костюми, за да идват на концертите все повече любопитни хора, на които тези концерти ще са първите в живота им и те ще заобикнат най- великото изкуство.

Искам да Ви информирам, че опитите в България да се свири барокова музика с имитация на звука на старинните инструменти датират от преди 17 години. Такива концерти се правиха и в София и в провинцията, но бяха с много лошо качество, защото се свиреше на обикновени инструменти, нямаше обилна информация по радиото и телевизията, а интернет едва прохождаше в нашата обрулена от мошенниците Родина. И беше много мъчително, защото българските професионални музиканти невежествено се съпротивляваха до смърт на изискванията на диригентите, да не говорим за академичните среди, които сипеха огън и жупел и назидаваха - виждате ли колко гадно звучи. Миналата година говорих с Найден Тодоров по този въпрос, когато прави Месия на Седмиците. На въпроса ми, защо не е опитал да накара русенския оркестър да свири с бароково звукоизвличане така, както Табаков опита с Филхармонията преди 10 години, той ми каза: Опитах, но нищо не става!!!

И ето, появи се този ансамбъл, който излезе от коловозите на рутината и сега всички в България ще си сверяват часовници по тях. И аз се моля дано скоро в мухлясалата Музикална академия да поканят Зефира, Иван, Калин и Димитър да предават барокова музика. Или поне в Нов български университет да ги поканят. Пък и в Пловдив могат далновидно да ги изпреварят......

Дано!

Автор Пeнчo3aeka (ни риба, ни рак)
Публикувано27.04.07 10:02

Значи, да взема да съжалявам, че съм ги изтървала.

Що не пускат по едно съобщенийце тук бе??

Изобщо, прави ми впечатление, че откакто Харолд и Мод баннаха нерегистрираните, клубарите станаха твърде срамежливи

Щука май?

Тема Re: Концертът в Католическата на 24.04нови [re: Пeнчo3aeka]  
Автор зy (минаващ)
Публикувано27.04.07 10:07

Значи имаш впечатление, че точно баннатите са давали предварителна информация и покани за интересните концерти, така ли? Хм... как да ти кажа... май се разминаваме във впечатленията

Автор Пeнчo3aeka (ни риба, ни рак)
Публикувано27.04.07 13:17

Не, имам впечатление, че с официална регистрация хората се притесняват да пускат покани за концерти, особено за собствени, за да не ги изтълкува някой като самореклама. Пък аз не виждам нищо лошо

Щука май?

Тема Re: Концертът в Католическата на 24.04 [re: зy]  
Автор Чykчa (поносимо глупав)
Публикувано27.04.07 13:37

Много им се кефих! Отдавна не бях имал повод за това. Когато го свирят и с мерак, и въздухът помага. Че и сбърканата акустика. Мисля, че са на път да запълнят една огромна ниша. Ама и колко труд ги чака оттук нататък...

ПП. Колкото до окомплектоването с периодни инструменти, ами началото май е поставено - лъкът на Зефира, доколкото забелязах. Не е малко, нали?

Рибата не мисли, рибата знае ("Аризонска мечта")

Тема Re: Концертът в Католическата на 24.04нови [re: Пeнчo3aeka]  
Автор зy (минаващ)
Публикувано27.04.07 13:40

разбира се, че няма нищо лошо, още повече, че не всички знаем под кой ник какво се крие, може да не обявяват, че участват - просто място, час и програма.

Тема Re: Концертът в Католическата на 24.04нови [re: Чykчa]  
Автор pilence_pee (непознат )
Публикувано28.04.07 01:49

Malko s vina si kazvam,bez da zasiagam nashite izpulniteli,(oshte poveche,che ne sum chula vuprosniat koncert),moeto mnenie za taka narechenoto 'barokovo' interpretirane....
Imam izvesten opit v tazi sfera,zashtoto ucha muzika v Evropa ot izvestno vreme nasam i tova mi e do bolka poznato..Tolkova knigi se izpisaha za tova ,cial list s pravila-bez vribato,s izduvane,s gut strings,s barokov luk, ili kakvo tochno e kazal Leopold Mozart(otkudeto vsushnost zapochna vsichko-s negoviat 'traktat otnosno osnovnite principi za cigulkovo svirene') i kakvo e imal v predvit otnosno vibratoto, izpolzvaneto mu i lukovata technika i t.n...vsichko tova e mnogo interesno ,priznavam. V zapadna Evropa tova e vsekidnevie.Neshtata leko izliazoha izvun kontrol obache-taka se interptetirat Beethoven,Mendelssohn,Schubert,Schumann,Brahms!,Rachmaninoff-vsichko...Tova e tov metod,nov technicheski stil na svirene-ne na interpetirane!
Interesno e naistina da se nauchi poveche nego,no za sujalenie,tova ,koeto se sluchva po konservatoriite v momenta e promivane na mozuci i nalagane na muzikalen vkus...

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.