Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:52 12.11.25 
Култура и изкуство
   >> Класическа музика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Операта Дон Жуаннови  
Автор eфp. Пpaз (+)
Публикувано07.02.06 14:44

Здравейте,

В последно време имам желание да гледам операта Don Giovanni на Моцарт.

Някой знае ли дали има някакъв начин това да се гледа в България?

Поздрави,
Праз

Тема Re: Операта Дон Жуаннови [re: eфp. Пpaз]  
Автор D.H.V. ()
Публикувано07.02.06 15:47

Съвсем скоро вървеше в софийската опера. Предполагам че ще има още постановки

АвторGuld (Нерегистриран)
Публикувано07.02.06 16:17

Имаше "Дон Жуан"-постановъчна епидемия напоследък - София, Русе, Варна... май че и Пловдив. (на Мартенски дни в Русе ще има нова постановка на Велизар Генчев - на 21 и 22 март, естествено.)
Но не те съветвам. По-добре следи програмата на Mezzo - имаше брилянтни постановка на Питър Брук с диригент Даниел Хардинг. Да не говорим за потресаващия спектакъл под диригентството на Фуртвенглер от Залцбург'52.
Обезателно потърси и постановката на Питър Селърс.

Тема Re: Операта Дон Жуаннови [re: Guld]  
Автор eфp. Пpaз (+)
Публикувано07.02.06 17:05

Е, язък, явно ще го изтърва, ще го дават го в делничен в работно време по mezzo:
2/13/2006
13:45:00:00 Don Giovanni de W.A. Mozart - D° W. Furtwangler - Festival de Salzbourg

Нещо не мога да намеря web site на софийска опера. Няма ли такъв?

АвторДиeз (Нерегистриран)
Публикувано07.02.06 17:33

www.operasofia.com

Тема Re: Операта Дон Жуан [re: eфp. Пpaз]  
Автор Pyиз (любител)
Публикувано08.02.06 09:01

За мен "Дон Жуан" е символ на операта. Ако трябва да избирам, да имам само една опера на диск или DVD без колебание ще посоча тази опера. Макар, че "Вълшебната флейта" ми е също любима ,но там има разговор, може малко да иде към Singspiel, както "Отвличане от сарая".
Преди около две седмици видях, че "Дон Жуан" е в репертуара на Софийската опера. Но и аз не бих те посъветвал / Боже, доъде стигнахме!/ да не гледаш там тази опера, че може да я представят меко казано, не както хората.
В книжарницата на Българския композитор, срещу Народния театър в София / не зная, дали си от София/ видях, че продават опери на DVD на цени 30 и 50 лева / цени народни, / не видях точно, но може би има там и "Дон Жуан".

Тема Re: Операта Дон Жуаннови [re: Pyиз]  
Автор зy (каквато-такава)
Публикувано08.02.06 09:37

преди време коментирахме софийската постановка. Тъй като мина доста време, вече не помня в подробности изпълненията на солистите и оркестъра, но още са ми пред очите:
1. нелепата театрална режисура, според която солистите трябваше да се оттеглят от сцената още след края на словесния текст (явно режисьорката не се беше съобразила с особеностите на музикалния) и подвикваха края на ариите или дуетите си откъм кулисите
2. безумните костюми (Божке!), върхово постижение в безвкусицата, еклектиката и самоцелните експерименти (ах, тази прозрачна ризка на шкембето на Дон Жуан, прелъстителна до пълна погнуса!)
3. смехотворният, пародиен Командор. Липсваше му само конят с надениците, бълващи от задната му половина (вж. "Амадеус")

За съжаление, наистина не си спомням подробности за солистите, помня само, че много бях харесала един сопран (Церлина), нежен, въздушен, чудесно поставен и балансиран в различните регистри. Обаче името ми бяга в момента Ако има някой по-паметлив...

Тема Re: Операта Дон Жуан С Фуртвенглер от Залцбургнови [re: eфp. Пpaз]  
Автор Pyиз (любител)
Публикувано04.08.08 15:37

Ето какво е писал Чукча за постановката на Дон Жуан с Фуртвенглер от Залцбург 1954:

Ako Don Giovanni с Фуртвенглер е това от 1954 в Залцбург с Cesare Siepi, Anton Dermota, Otto Edelmann, Walter Berry, Elizabeth Grummer и т.н., направо ви призовавам:
За Бога, братя (и сестри), купувайте!
Имам го на аудио CD (EMI) и изпълнението в фантастично. А дори и да не е точно този запис на DVD-то, пак не се съмнявам, че ще е пир за душата.

Това използвам като цитат за да изкажа своя възторг от тази постановка ,която гледах за втори път по Меццо.
Това е върхът! Това е силен, истински Моцарт. Това трябва да се показва на неизкушения и неопитен слушател каква велика опера е "Дон Жуан" и какъв гений е Моцарт.

Автор Pyиз (любител)
Публикувано24.02.10 09:13

Снощи гледах по Mezzo "Дон Жуан" с Виенската филхармония, диригент Херберт фон Караян и с Ана Томова-Синтова, Катлиин Батл, Самюел Рейми.
То не може да се коментира, Върховно. Тази постановка я гледам за втори път. Първият път бе в салона на Градската художествена галерия през май по време на фест, посветен на Караян.
В "актива" си имам три впечатлителни постановки на "Дон Жуан" : С Вилхелм Фуртвенглер от 1952 от Залцбург и постановка на Миланската скала от 1987 с Рикардо Мути и Едита Груберова, Томас Ален, Франсиско Арайса.
И тук си спомням за българска постановка, показана по телевизията.: Преди години, прикован пред телевизионен приемник, наше производство "Опера" гледах , може би пряко предаване, "Дон Джованни" с Павел Герджиков в главната роля.
Все пак, мое лично мнение, най-разтърсваща постановка за мен е тази с Вилхелм Фуртвенглер.

Редактирано от Pyиз на 24.02.10 09:25.

Тема Re: Операта Дон Жуаннови [re: Guld]  
Автор Pyиз (любител)
Публикувано31.07.11 16:55

В отговор на:

имаше брилянтни постановка на Питър Брук с диригент Даниел Хардинг

Снощи гледах тази постановка на "Дон Жуан". Много ми хареса!
Великолепни артисти, с добра визия: Споменавам само: Peter Mattei - Don Giovanni, Alexandra Deshorties - Donna Anna и всички певци са на високо ниво.
Ще се излъчи отново по часове на Mezzo:
2 август от 13 часа
07 август от 17 часа
15 август от 9 часа

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.