|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Концертът на радио оркестъра?
|
|
Автор |
see|(er (малко известен) |
Публикувано | 25.10.05 11:12 |
|
Струва ми се, че повечето хора тук са пряко или косвено свързани с Филхармонията или нейни фенове. Някой би ли преодолял антагонизма си и да разкаже впечатления от концерта на 15 октомври? За съжаление не можах да го посетя.
see|(er ... the reason.
| |
Тема
|
Re: Концертът на радио оркестъра?
[re: see|(er]
|
|
Автор | Tommy (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.10.05 13:12 |
|
Fantasticen Mahler 7ma! Rosen Milanov napravi velikolepen koncert i ne znam zachto mi be iztrito mnenieto otnosno orchestura na BNR. Naistina tozi orchestur e nai-dobrij v BG sega.
| |
Тема
|
[re: Tommy]
|
|
Автор | 555 (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.10.05 17:48 |
|
Spodeljam mnenieto! Naistina sviriha strahotno. A sa nai-dobrite, zastoto imat nai-dobrija konzertmaistor!
| |
Тема
|
[re: Tommy]
|
|
Автор |
see|(er (малко известен) |
Публикувано | 28.10.05 11:44 |
|
Благодаря! Съжаляжам десетократно!
see|(er ... the reason.
| |
Тема
|
|
|
Автор | 2OOO (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.11.05 00:22 |
|
Жалко..не знам кои "колеги" те заблуждават..или го правят от куртоазия към познатите си от тоя оркестър или имат някакви други техни си причини да не ти кажат истината...
с една дума..
КАТАСТРОФА
Нищо не беше близо до истината-нито звук,нито фраза,нито драматургия,а най-малко архитектоничния прочит от страна на Росен Миланов...стана ми тъжно след тоя концерт...да..потенциал и много добри музиканти -да..това поне е вярно...другото е...заблуда...мисля,че колегите трябва смело да се погледнат в огледалото,да се съберат и да издигнат лозунга:
ТЪРСИ СЕ ПРОФЕСИОНАЛЕН ДИРИГЕНТ ЗА МНОГО ДОБЪР ОРКЕСТЪР!
..ИЛИ НЕщО ОТ ТОЯ РОД...
защото едно куче като се научи да яде лайна,до края на живота си все това си яде:(
| |
Тема
|
|
|
Автор | 2OOO (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.11.05 00:31 |
|
Жалко..не знам кои от колегите ти и по какви причини не ти казват истината..или критерия им е нисък или си имат някакви лични причини..
с една дума..
КАТАСТРОФА
Нито звук,нито фраза,нито драматургия,а наи-малко пък тъй нужния за това произведение архитектоничен прочит от страна на Росен Миланов...
стана ми тъжно...
музиканти -да,много добри-да...и толкова..,мисля,че колегите трябва да застанат смело пред огледалото ,да се замислят сериозно и да се обединят под един лозунг:
ТЪРСИ СЕ ПРОФЕСИОНАЛЕН ДИРИГЕНТ ЗА МНОГО ДОБЪР ОРКЕСТЪР!!!
дааааа...защото едно куче като се научи да яде лайна,все това си яде до края на живота си:(((
| |
Тема
|
[re: 2OOO]
|
|
Автор | фoн Beбepн (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.11.05 09:41 |
|
Добре, че имаше радиозлъчване, щото едно време с Албан и Хеберт Яловец чак до Прага ходихме да чуем премиерата! Пък сега по понятни причини и до "комплекс България" не мога да стигна.
С всичко съм съгласен, освен с това, че Росен не е професионален диригент. Професионален е. И какво от това? То Малер само с "професионализъм" не става. С "КонстантинИлиевщина" става - аз не зная има ли тук хора стари като мен, които да си спомнят, как К. И. направи ІІІ Малер през 1983 година на СМС? Е, това беше... досущ Крефелд през 1904. Велико. А онова първо изпълнение на VІІІ през следващата година, което почти струваше живота на К. И? Тогава беше отчетено като провал едва ли не, ама наскоро слушах по радиото един голям откъс от него - чудесно, мощно, делирично! А тук... ами в оркестъра има едно отгледано безгрижие - ще излезе ли, няма ли да излезе, никой не потъва от срам. Дали Малер, дали Теодоси Спасов им е все тая. Пиеси като тази симфония на Малер се планират в главата, не се вземат на юруш. А това, че публиката викала "ура" и падала от балконите - то е заради юруша. И заради това, че има зависимост между цената на билета и дължината на произведението. И силата на звука. Апропо, силата - оркестърът звучеше като грубо изнасилена симфониета, а не като действително голям състав. Понеже липсваше стратегия за разпределение на силите върху големи плоскости. Кампанийна борба. Освен това, сигурен съм, че много по-голяма част от свирещите имаха представа за творбата само от щимите си. Изобщо, Малер - то не е само да изсириш, то е културен акт, и да си чел трябва, и да си гледал и слушал трябва, и да чувстваш трябва... Ех, друго си беше на 19 септември 1908 в Прага! Но, "to se ne vrati"...
| |
Тема
|
[re: фoн Beбepн]
|
|
Публикувано | 01.11.05 10:27 |
|
Още нещо: Росен е не само професионален, но и високоталантлив и образован човек. Преди 10-15 години дирижираше знаменито - вярно, друг репертоар. Бедата е, че му липсва тихата (Д. Петков, Й. Дафов) или шумната (К. Илиев, Ал. Измирлиев, Г. Димитров) неистовост и лоялността към музиката. По-точно загуби ги някъде между САЩ, сп. "Егоист", женски издания, участия при Иван Звездев ("хубавият концерт е като хубавото ядене" - Бррр!), Поля Станчева, американския оптимизъм по отношение на оркестъра ("ракът ми е в трети стадий, но аз съм оптимист за изхода, мисля позитивно и всичко е наред!") и т. н. Жалко. Росен е фин човек и музикант и това пролича във втората Nachtmusik. Жалко, че се фокусира върху музицирането като медиен факт и като трупане на факти от собствената си биография. Много празнични концерти, много нещо. Никога не съм разбирал защо един концерт с програма от арии, оперни хорове, "Севдана", танга и Празнична увертюра от В. Стоянов е празничен, а концерт с, да речем моя музика, на Албан или Арнолд, на Шуман, на Малер, на Стравински, Барток, Гризе, Цимерман, Моцарт, Жоскен, Галус, Джезуалдо, Куртаг, Лигети - не е празничен. За мен първият тип концерти са си направо траурни.
2) Вече не различавам малките от големите катастрофи в музикалния ни живот. Все катастрофи. И те с апострофи не се спират. За какво ли 'абим нета? Ей на, довечера пък "кристални лири" - това е увенчаване и легитимиране на катстрофите. Колкото до лайната - не ги яж бе човек. Те поне отдалеч се издават!
| |
Тема
|
[re: фoн Beбepн]
|
|
Автор | 555 (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.11.05 13:29 |
|
Abe kakvi sa tezi mnenija, kakvi sa tezi dumicki????????????
Forumat e za spodeljane na mnenija, a ne za tova koi kakvi slojni dumi i mnenija moje da satvori.
| |
Тема
|
[re: 555]
|
|
Публикувано | 01.11.05 14:31 |
|
Абе, аз мога и с "гя, гя, гя" да се изказвам, любителю на Люси Ненчев, на това "фон" от nick- а ми не ми позволява!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|