Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:18 15.07.25 
Култура и изкуство
   >> Класическа музика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Анкетка...нови  
Автор Me4o Pux (Личност невежа)
Публикувано06.07.05 20:29

... за чалгата.

Бих желал да ви задам няколко въпроса за отношението Ви към чалгата. Целта ми е да открия какво е истинското отношение на хората, слушащи класическа музика, по въпроса с чалгата, тъй като класиката предполага висока интелигентност според общественото мнение . Не целя да споря по въпроса, а по-скоро да получа кратки мнения, ако не ви затруднява.

Ето и въпросите:

1. Слушате ли чалга?
2. Какво е отношението Ви към чалгата?
3. Какво мислите за хората, които слушат тази музика?
4. Какво е отношението Ви към развитието на чалгата и нейното бъдеще?
5. Дразнят ли Ви чалгата и 'чалгарите'?

Моля, отговорете по възможност на всеки въпрос по отделно.
Благодаря предварително!

Редактирано от Me4o Pux на 06.07.05 22:53.

Тема Re: Анкетка...нови [re: Me4o Pux]  
АвторMiranda (Нерегистриран)
Публикувано06.07.05 22:17

Музика е точно толкова, колкото името на знаменитото мече се изписва на английски Pux. I'm very sorry but it has to be written down Pooh!
Бъдещето ? При глупостта няма граници, не е като при ума...

Тема Re: Анкетка...нови [re: Miranda]  
Автор Me4o Pux (Личност невежа)
Публикувано06.07.05 22:50

Имам лични причини да се пиша Me4o Pux(това е на шльокавица, а не на латиница ). Winnie the Pooh е цялото име, в което пък няма никакво 'мече'.

Иначе какво мислите за хората, които слушат чалга? И мисля, че трябвада добавя още един въпрос към всички: '5. Дразнят ли Ви чалгата и чалгарите?'

Тема Re: Анкетка...нови [re: Miranda]  
Автор MadMaster (Angelus domini)
Публикувано06.07.05 22:53

1. Слушате ли чалга?
Не!

Същото, каквото е и към препълнените кофи за смет из цяла София, които не са извозвани от няколко дена...

90% от приятелите ми са чалгаджии... Като не става дума за музика, нещата са съвсем наред. Но, нормален диалог за музика, е трудно да се води.

Не виждам как може една изкуствено насадена музика (до колкото това нещо може да се нарече музика), базирана само на крадени песни, би могла да има каквото и да било развитие. А колкото до бъдещето й - силно се надявам хората да си отворят очите и да разберат какво в действителност е чалгата - един генератор на простотия, кич, и извращения.

----------------

Редактирано от MadMaster на 06.07.05 22:58.

Авторbgpianist (Нерегистриран)
Публикувано07.07.05 00:04

1. Слушатели чалга?
Да, някой неща.
Противоречиво, зависи за коя чалга говорим.
Не мога да ги обобщя, познавам най-различни хора, които слушат тази музика.
Нормално, като към всяка друга популярна музика. Във всеки случай по-добре да се развива отколкото да стои на едно място. Само да не се разваля. Относно бъдещето на чалгата не виждам проблеми,тя ще си продължи с пълна сила.
5. Дразнят ли Ви чалгата и 'чалгарите'?
Точно колкото ме дразнят и почитателите на алтернативния рок, или пък на американската "черна" музика или която и да била друга популярна музика. В някои ситуации биха могли да ме подразнят, но като цяло изпитвам безразличие.

Авторdesskata (Нерегистриран)
Публикувано07.07.05 10:59

1.не слушам чалга
2.тази музика определено не ми харесва
3.мисля че нямат добър вкус :)
4.искрено се надявам да няма бъдеще
5.не ме дразнят но не общувам много с такива хора
п.с.надявам се да съм ти помогнала

АвторMnenie (Нерегистриран)
Публикувано07.07.05 18:08

Kogato nesto se opluva mislia che triabva horata da go poznavat pone malko.Tova che ste potdrujnizi, vsichki pisali do sega po temata,na klasicheskata muzika ne oznachava che momentalicheski pri spomenavane na dumata"chalga"triabva da izsipete vsichkata gadost,koiato se sestate.Chalgata e razvlekatelna muzika i mislia che po nikakuv nachin niama baza za sravnenie s klasikata.V Bulgaria sam zabeliazala kak vsichki pluiat chalgata i kakvo se okazva,tainichko zelia narod straka s prusti.Da ne govorim za horata ot taka narechenite "kulturni sredi",ako moje da se kaje che ima takiva v Bulgaria,taka narechenata psevdo inteligenzia-tam chalgata se opluva,zastoto taka triabva,bez povod,bez da ia poznavat,stoto niakoga chuli "Radka piratka".Do momenta ne prochetoh edna kritikia,v koiato da ima niakakvi iasni argumenti.Da,az zastitavam chalgata i znam kak.Razvlekatelna muzika,podchertavam razvlekatelna,koiato nabira skorost i dosta izchistva stila,teksta ,muzikata si i postoianno se razviva.Smeshno e da se plue chalgata kogato niama baza,za koeto!!!Iskam da kaja che tuk se pravi malko supostavka ot sorta na Bethoven ili Azis.Vse edno v USA da supostaviat klasikata s Britney Spears i da tursiat otgovor na vaprosa koe e po stoinostno.Zastoto po tazi logika Britney Spears susto bi triabvalo da ia huliat i opluvat kolko e poshla i vulgarna v sravnenie s 9 symphonie Dvorak.Az mislia che kogato edin muzikant uvajava sebe si bi triabvalo da ima po shirok mirogled i da ne ogranichava vijdaniata si poradi tova kakvo nalaga horskoto mnenie,zastoto sam sigurna che vseki si e tananikal po edna chalgachiiska pesnichka.......Moga da tvardia che v momenta v t.n chalga ima pevzi i pevizi kakvito niama v Sofiiska opera.Govoria kato glasovi danni.Da ne govorim za izpalneniata na sustite tezi pevzi na narodna muzika......tuk mislia che ako niakoi e slushal bi triabvalo da kaje ili samo hubavo ili nisto.Azis,Anelia,Emilia,Desi Slava,Gloria,Slavka Kalcheva,Nelina,Ivana-chuite im narodnite parcheta.V kraina smetka narodnata muzika susto e vid klasika,nali taka?Da,az slusham chalga.Slusham vsiakakva muzika,v koiato namiram nesto hubavo.A v chalgata ima hubavi nesta,nared i s poshlite,koito stavat vse po-malko.Zpoznata sam obstoino s vsichki janrove v muzikata i smeia da tvardia che uvajavam vsichki stoinostni izpalniteli i izpalnenia.Chalgata e muzika,koiato slusham za razvlechenie i to pri opredeleno nastroenie,koeto mislia che vsichki sme izpitvali.Chalgata sama govori za razvitieto si.Ne moga da opredelia i da sloja pechat na edin chovek ,samo zastoto slushal edna ili druga muzika.Poznavam mnogo svestni hora,koito prosto se zabavliavat s tazi muzika bez da se seliani,prostazi ili zigani.Neka ne se sardim na chalgata za padenieto na naroda,tova e prosto izvinenia.Vseki ima vazmojnost da napravi svoia izbor ili da prieme vsichko.Ot Puccini do Azis.Vsichko e muzika!!!!

Тема Re: Анкетка...нови [re: Mnenie]  
Авторbgpianist (Нерегистриран)
Публикувано07.07.05 19:44

Подкрепям мнението ти с едно изклучение:"Moga da tvardia che v momenta v t.n chalga ima pevzi i pevizi kakvito niama v Sofiiska opera.Govoria kato glasovi danni." Тук нещата са също така несравними както да сравняваме Бритни с Дворжак (твоя пример). Иначе си абсолютно права, както и за "културните среди".
Поздрави!

Автор presto ironico (нетърпелив)
Публикувано07.07.05 19:47

1. Не слушам чалга, но ми се случва да я чувам
2. Възприемам я като една привнесена от западните ни съседи наново новокомпонована народна музика, в която няма нищо народно освен спомена за турското робство - благодарение на всички ориенталски елементи в нея.
3. Всеки слуша каквото си иска, жалко само, че хората, слушащи чалга, се заблуждават, че тя е част от някаква национална идентичност.
4. Що да не се развива нещо, в което се наливат пари и човешки ресурси? Нямам отношение към чалгата, имам отношение към това, че е толкова трудно да се изпросят средства за нещо малко по-високо от примитивния масов вкус. Ако на печалбите от чалгата наложат данъчни отчисления към други не толкова комерсиални форми на изкуството, ще си кажа, че всяко зло е за добро.
5. Умея да се изключа от всякакви звуци и люде, когато искам да съм насаме със себе си.

Тема Re: Анкетка...нови [re: bgpianist]  
АвторMnenie (Нерегистриран)
Публикувано07.07.05 19:49

Imah predvid kato glasov material i potenzial.Mislia che v momenta v operata polojenieto e dosta kriticno ot kum glasoviti pevzi,takiva kakvito e imalo navremeto.Moje bi malko preuvelichavam,no ako napravim supostavka kolko sa glasovitite v chalgata i v operata suotnoshenieto ste bude strashno.Zasto da ne mojem da gi supostaviame,govorim za pevzi i glasovi danni?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.