Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:50 13.11.25 
Култура и изкуство
   >> Класическа музика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Два начина да се ядат сладки и ниенови  
Автор OблakътМодератор (пристрастен)
Публикувано20.11.03 15:32

"...Диригентът Христо Христов с една завидна лежерност бе просто претупал партитурата...въображението ми бе изключително необходимо, за да разпозная музиката и на прочутата класическа Хайднова симфония - 94. Никаква звукова визия не се различаваше в това, което оркестърът свиреше под ръководството на Христо Христов - някак безучастно, празно звучеше всичко..."

Екатерина Дочева
"Култура". Бр. 40, 31 октомври 2003 г.
===================================

"...Великолепен диригент е младият Христо Христов. В симфония № 94 от Й. Хайдн, в концерта на Д. Христов и в Първата симфония на Я. Сибелиус той се изяви като убедителен интерпретатор на различни стилове, който умее да хипнотизира с вдъхновените си внушения. Отличен и за Софийската филхармония - особено за корните и дървените духови!..."

проф. Константин Карапетров,
сп. "Музика вива" бр. 14/15, ноември 2003

====================================

Няма да коментирам съдържанието на горните два текста. Конструкцията и настроенията в тях говорят сами по себе си, най-вече и за изкушенията на авторите им. Но в следствие разгорещените спорове около личноста и качествата на Христо Христов, стигащи до недопустими блудкави обиди и откровени тъпизми, както и неприкрития намек за подкрепа и кураж от моя приятел Cufk, реших да направя констативно предложение-уведомление (обзело ме внезапно онзи ден), отнесено към целия клуб. (Баси изречението).
А именно - от днес имам честта (?) и отговорността (!) да се назовавам "модератор". А всички имат правото да ме псуват, когато си го заслужа. Въпреки че ми е съвсем мъгливо какво означава това всичкото, правя го единствено, за да няма болнави изкушения и нелепи бъдещи опити за деструкция. Каквито впрочем макар и плахо се прокрадват от време на време.
Като новоръкоположен такъв обещавам публично, че вече забравих съвсем прясното си амплоа. Едничката ми молба е повече от гореща - не ми я (забравата) припомняйте никога. Дано!
Забележка - приведен от внезапната странна тежест върху крехките ми плещи, поздравления ще приемам тази вечер.
След Рахманинов.

* "Два начина да се ядат сладки" е чудесна пиеса на Михаил Величков, играна преди години стотици пъти в театър 199.

Тема Re: Два начина да се ядат сладки и ниенови [re: Oблakът]  
Автор Slun4evo_dete (просто аз......)
Публикувано20.11.03 15:55

Спокойно! В "Култура" са откровени бездарници - нарекоха пиесата на Борис Априлов "Хиляда и вторият" "опит за съживяване на мъртъв театър".....обидиха и актьорите,участвали в "Еквус" - не ги критикуваха, а ги ОБИДИХА!

Затова никой не трябва да им се връзва - още по-малко пък талант като Христо Христов......

Ам,и честито модераторство!!!

Класиката ще ни надживее....Макар класиците да са мъртви...

Редактирано от Slun4evo_dete на 20.11.03 15:57.

Тема Re: Два начина да се яде чесъннови [re: Oблakът]  
Автор Liebestod (ентусиаст)
Публикувано20.11.03 16:37

Абе както и да го ядеш, винаги има силен и специфичен вкус, който не може да се обърка с нищо друго (може би само с изкуствения чеснов прах)?
Модератор, значи! Да, мисля, че ще се справяш добре. Всъщност какво може да прави модерагорът? Например да трие теми?

Kuckuck hat sich zu Tode gefallen...
Кукувицата падна мъртва...

Тема Ave, модераторю!нови [re: Oблakът]  
Автор Jolly Walker (Mинyвaч)
Публикувано20.11.03 23:21

И дано ни сянка от облак, ни от чеснови попържни ругателни се мяркат (по)вече тук!

Наздраве!

Тема Re: Ave, модераторю!нови [re: Jolly Walker]  
Публикувано20.11.03 23:31

Виж, Jolly Walker, някои хора обичат чесън...

Тема Чудесно!нови [re: Liebestod]  
Публикувано21.11.03 00:04

Предполагам има чеснови клубове!!! Нашия тук според менюто сервира праскови!...

Тема Re: Чудесно!нови [re: Jolly Walker]  
Публикувано21.11.03 00:22

Още малко и ще ме сринеш, но при всички положения е вкусно, нали така?

Тема Re: Чудесно!нови [re: Liebestod]  
Публикувано21.11.03 00:37

Оооо, не, неее. Чак такива нечестиви намерения...
А и пости са, все пак!

Тема Re: Два начина да се ядат сладки и ниенови [re: Oблakът]  
Автор Pyиз (любител)
Публикувано21.11.03 09:04

Облак, честито. Това е чест за теб!
За съжаление в този клуб се наложи да има модератор и то не заради обикновените любители на музиката.
За мен почти винаги изказванията са по повод на нещо. Ето сега ,например" по този повод на отношения между професионалисти ще приведа откъс от един разказ на Иван Вазов "Репетиция"

- Господа! - викаше режисьорът към двамата. Но в същия миг от другата страна царят и испанският гранд се счепкаха и се уловиха за косите; при тоя сигнал ратоборният жар зарази и останалите. Уловиха се с юмруци и с плесници инквизиторът и Дигобайчев, като увлякоха в борбата и ония, които преговаряха. Сякаш че демон някой влезна в телата на актьорите. Всичките ядове, зависти, злъчки на наранени самолюбия, накипели в гърдите им един против други, сега избухнаха в бесен неудържим бой. В продължение на една минута из кулисите и из сцената плющяха само удари от бушници и столове, размесени от псувни и от писъците на актрисите, затекли се да разтървават мъжете си или да им помагат в борбата.

В залата всичкият тоя смесен шум привлече вниманието. Публиката впери очи към завесата, тя искаше да разгадае какво произхождаше оттатък. Някои затропаха с крака.

- Това не първи път бива с нашите господа актьори - обърна се към другите един прекарал господин с простодушно лице, бузесто и с побелели бакенбарди; - не си учат навреме ролите, ами в антрактите все, пред самото излизане. Сега правят репетиция сбиването на тълпата в Севилла... Барем по-ниско.

В това време през дупката на завесата едно око погледна към оркестъра и чу се глас:

- Музика!

Оркестърът гръмна и заглуши шума от репетицията.

Ей ,бемоли, бекари и дубл диези, не ви ли е срам, да приличате на карикатурните герои от този разказ на Вазов.
В евангелието в обръщенията на апостол Павел се порицават завистта, ядовитото отношение към другите, гнева. Като плодове на духа се посочват : любовта, благостта, дълготърпението, милосърдието, кротостта и още пет такива добродетели.
Облак, желая ти успех и по-малко ядове.

Тема Re: Ave, модераторю!нови [re: Jolly Walker]  
Автор зy (каквато-такава)
Публикувано21.11.03 09:17

Абе, Джоли, къв единодушен избор постфактум, а?

Американска демокрация тип "Буковски". По-добрата демокрация!

Четири години... Понякога беше много хубаво... Карай да върви.

Пази, Боже, от "добри приятели"!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.