|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Български юнашки фолклор
|
|
Автор | Aлekcaндъp (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.01.07 21:20 |
|
То требвало да падна на една албанска песен , за да си напомня способ на пеенето на стари юнашки песни , пеени от чичо ми Георги в дует с чичо Медтоди ( който пък не е бил кръвния ми чичо а син не един от много добре
познати войводи от щипско , пък наще сойеви са били много близко).
Другите балканци ни изпреварват в юнашката традиция лево десно. В некой
форуми има хора , които все пак са доста близо до мен в желанието , да запазват българска юнашка фолклорна традиция.
| |
Тема
|
Re: Български юнашки фолклор
[re: Aлekcaндъp]
|
|
Автор | Alexander (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.01.07 21:38 |
|
Чак си изпеях една балада на прадедо ми , за неговата любов към момата , която била грабната от един турчин , който я отведе чак на своят чифлик близо Одрина , но падедо ми научил къде е тя ( от един търговец от Мелник)
и се опитал да я върне ... не е успел , имало пукане с пищолите , прадедо ми бе ранен но се измъкна и то с голем късмет , и си е съчинил тази песен, която разбира ссе не е била събрана от другари фолклористи. Но не ми е за тази песен а за цялостно игнориране , на некога съществуващ буългарскйи фолклор и юнашки песни и танци.
Като дете още помня какви танци са танцували старите при звуците на зурнията и тапаните. С ръцете разпнати , като крилата на орлете. Хората бързат много да ме критикуват , но небързат да пуснат нещо за самата тема.
Абе дайте примери на юнашкия фолклор , било сториета , било нещо клипове , ако въобще има такива.Благодаря предварително !
| |
Тема
|
Делото на
|
|
Публикувано | 05.01.07 21:55 |
|
Делото на Юрдан Трифоновъ познавате ли ? За мен , издигането на некои другари фолклористи и забравянето на другите е доста глупаво. Би било добре да се запознаете с делото на този човек, че има интересни неща, то
ги има за разлика от там найразлични деформатори на фолкора и историята.
| |
Тема
|
Интересно чтение за
|
|
Автор | Юpдaн Tpифoнoв (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.03.07 03:50 |
|
Интересно е и чтението за български песни отразяващи историческите събития. Но ето го и линк :
| |
|
| |
|
А мелодиите от къде да намерим?
| |
Тема
|
Да не би некой бабаит от дира
|
|
Публикувано | 09.03.07 02:42 |
|
Да е блокирал този албански сонг за който дадох линк ?Ако е така , защо ?!
| |
Тема
|
Пухчо , едно мерси
|
|
Публикувано | 09.03.07 02:43 |
|
За линковете с юнашки песни. Исках също да те питам , дали помежду чешките рицари в Шумен имало и един българин ?
| |
|
Имаше,да!Адаш ти е,много приятно момче.Малко е див повече от нормалното,но още не е за връзване!Имам ми и фамилията и Е-mail-a,но не смятам да ги разгласявам,ей така,нали?Искаш ли снимка?
| |
Тема
|
Re: Пухчо , едно мерси
[re: Гaдeн_пyxчo]
|
|
Публикувано | 13.03.07 03:04 |
|
Пухчо , не ели чудно , че никой не е пуснал една дума за неговото участие ?
Аз научих когато преди една седмица говорих с приятеля ми в Канетикът( по телефона) , на който племенниците му в Чехия също участват във въстановки и познават хората които са били в Шумен. Така разбрах , че имало и един чешки българин там. След това проверих пак сайта на Ротика и там казват колко са били благодарни на Сашо от групата на "Паньи з Маловиц" за превеждането. Беше ми само чудно , че никой не го взпоменал...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|