|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
~Снимките от лагера на MODVS VIVENDI~
|
|
Автор |
Lord_Ruthven (Епикерний) |
Публикувано | 28.09.05 21:54 |
|
След много перипети и проблеми с доставчиците най-накрая успях да кача снимките и материалите. Ето и официалната покана, вече не от мое име а от името на MODVS VIVENDI:
"Мир Вам!
Приемете нашите поздрави, волята ни да забравим старите кавги и свади, склонността ни да пренебрегнем грубите обиди и желанието ни да поддържаме мир и разбирателство, взаимно уважение и сътрудничество, в името на бъдещето на българското ‘реенактмент’ движение!
Заповядайте да разгледате материалите и снимките от Втория експериментален средновековен лагер на “MODVS VIVENDI”, публикувани вече на нашия web site - . Там бихте могли да прочетете подробна информация и да видите над 150 фотографии от събитието, както и нашата реконструкция на костюми,аксесоари и въоръжение от периода XI-XIIIв. от българските земи, Западна Европа и Утремер. Това е начинът и подходът, по който ние в “MODVS VIVENDI” се занимаваме със средновековна история, култура и експериментална археология и това е нашето разбиране за историческа реконструкция, според познанията, възможностите, времето и средствата, с които разполагаме.
Бъдете здрави!
С уважение:
Caballero de Santiago, Lord Ruthven и MODVS VIVENDI."
A eто и няколко снимки тук в аванс
Александър - епикерний и webmaster на ~MODVS VIVENDI~
| |
|
Поздравления !
| |
Тема
|
Re: ~Снимките от лагера на MODVS VIVENDI~
[re: Lord_Ruthven]
|
|
Автор | Alexander (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.09.05 01:12 |
|
Браво! Надявам се на кооперацията и срещи на всички клубове в България. Обмен на опити ще повишава постепенно нивото на всички !
| |
Тема
|
[re: Alexander]
|
|
Автор | Shamancho (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.09.05 15:14 |
|
Както вече казах преди време на Lord_Ruthven, възхитен съм от бъклъра и дървените мечове !!! 
Но държенето на лявата ръка зад гърба е съвременен спортен похват (аз и това му казах де..). Дори и да е удобно при суха тренировка (с цел да не си отнесеш същата тази ръка, докато махаш), срещу противник е недопустимо.
| |
|
Интересни снимки. При първа възможност ще си ги сваля.
Може ли да напишете по-подробно за кройките, пък ако имате и картинки, да ги помакажете, няма да е зле.
Освен това ще е интересно да кажете нещо повече и за материалите и как сте си ги набавили...
Прегледах и сайта ви. Там срещнах някои неточности в изложението.
"Кистен"-ът не е "боздуган с подвижна глава на верига", макар че двете оръжия са сходни и пончкога ги бъркат. Кистен е, на практика, увеличен камшик, нагайка. По-точно увеличена(но малко) и по-тежка(но малко по-тежка) е главата. И е не на верига а на ремъци. Тук важното е да не стане оръжието твърде тежко. Както става при използването на веригата, защото тогава оръжието се получава прекалено бавно и инертно, а инертността(особено ако е по-тежко) го прави зле управляемо... Та в случая може би е по-добре да използвате английския термин FLAILр или аналогичен нему западноевропейски.
И другото
"гамбезон(акетон) – многослоен дебел лен" -- всъщност акетонът, макар и да е от същия клас доспехи, като гамбезона и е негов примерен аналог, това все пак не са едни и същи неща. Акетонът не се изготвя от лен, а от памук. Което се вижда и от името му Преполага се, че акетонът е възприет от арабите и че в Европа е използван главно от ромеите(които са воювали достатъчно време с арабите) и по-малко от другите народи...
И накрая. Хубаво е, че отправяте послание за мир и добра воля, но точно затова мисля, че по-мъдро щяхте да постъпите ако бяхте спестили някои изрази, като например това за пренебрегването на грубите обиди. Обиди имаше и от двете страни, но ако пак започне изясняване кой е обиден незаслужено, пък кой си го е заслужил, конфликтът пак ще почен, а на мен, честно казано ми писна от тоя конфликт.
Моля ви -- правете кой каквото прави, но не засягайте пак тези неща, щото накрая аз ще напсувам някого, без да гледам заслужил ли го е или не
| |
|
Аха! Лявата ръка служи(когато нямаш щит) да буташ, с нея противника, да го дърпаш, да му хващаш ръката с оръжието и въобще -- да му правиш всякакви мръсотии Това с ръката отзад е въведено много по-късно. Струва ми се през 16в...
| |
Тема
|
[re: Orc Chieftain]
|
|
Автор | Shamancho (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.09.05 17:02 |
|
През 17-ти век все още са си хващали рапирите и шпагите в двубой, а дори са стигали и по-далеч, като са правели самите парирания с лявата ръка. Мисля, че ръката зад гърба е напълно съвременен похват, идващ от спортната фехтовка.
| |
|
Както се вижда на някои от снимките, ние използваме лявата ръка точно за същото, когато няма бъклър. Все пак, когато си начинаещ във въртенето на меч е по добре да я държиш отзад и да се концентрираш върху краката и дясната, отколкото да си я отнесеш с някое непремерено движение. 
| |
|
Абе в момента ме мързи да ровя, но ми се струва, че съм виждал рисунки от 17в,. сръката на гърба...Май обаче ставаше въпрос за дуелна фехтовка, при която са въведени някакви правила, ограничаващи правенето на мръсни номера А иначе при истински бой си правиш всички мизерии, за които се сетиш. Или си имаш работа с естествения подбор
| |
|
Благодаря за критиката. Нещата са коригирани
Кои материали имаш предвид - информацията относно дрехите или самите платове?
Колкото до конфликта - за нас той е приключил, а обидите - забравени. Повече няма да ровим кой го е започнал и защо.
Това беше лично мое мнение, но смятам че в случая останалите от MODVS VIVENDI ще се съгласят. Освен това повечето ни членове дори не знаят за всички тези събития, не ги подозират или са забравили отдавна.
Така че да кажа отново - за нас конфликтът е приключил.
Поздрави
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|