|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Исторически филми
|
|
Автор |
nebesna_zvezda (непознат
) |
Публикувано | 21.10.08 18:06 |
|
Тук можете да споделите за исторически филм, който сте гледали и ви е впечатлил, или просто знаете за някой хубав такъв.
Много обичам историческите филми. Последния, който гледах беше "Lady Jane".
Ето още впечатляващи исторически филми:
"Becoming Jane"
"Shindler's list"
"The pianist"
"The Passion of the Christ"
"Titanik"
"The princess & the marine"
"The other Boleyn girl"
"Spartacus"
Очаквам и вие да ми препоръчате силни, въздействащи исторически филми
| |
|
los Borgia
Борджиите
Мноо ми 'ареса
| |
|
това исторически филми ли са? Как пък не включи Гладиатор или Троя, или пък филмчето са Сашко Македонски?
Queen's only
| |
|
Не съм голям фен на историческите филми заради свободните интерпретации на историята. Но съм ги гледала - особено преди години, когато пускаха и правеха и български исторически филми - "Хан Аспарух", "Капитан Петко Войвода" (този според мен е чудесен филм, въпреки, че е телевизионен). От тези, които си споменал май само "Списъкът на Шиндлер"е наистина исторически. (Признавам, преди години много харесвах "Спартак") Спилбърг имаше още един много тежък филм за войната - мисля, че се казваше "Червено слънце" или нещо подобно - за изживяванията на едно дете в японски концлагер в Китай. "Титаник" - във всичките му варианти - ме дразни. "Страстите Христови" не съм го гледала, защото не си падам по мелодраматизма.
Сега се сещам, че руснаците имаха чудесни филми за войната. Имаше един и за семейството на Гьобелс, но не помня нито кой е авторът, нито каква народност беше. Гледала съм две версии по "Quo vadis" ама и двете не ми харесват. Като се замисля, май няма въздействащ исторически филм, който да съм гледала скоро.
"Дерсу Узала" брои ли се като исторически само защото описва истинска история?
| |
|
Нека първо изясним термина история - действително събитие, което се е случило преди време. Не е казано, че трябва да коментираме филми разказващи далечната история - преди 1000 или 2000 год. Важното е да са по действителен случай.
"Гладиатор" може да се каже, че е исторически, но главният герой е импровизиран.
"Троя" разбира се съм я пропуснала. Доста добър филм е иначе според мен.
"Александър" също съм го гледала, но не ми хареса особено.
Филмите, които съм споменала са основани на факти и са по действителен случай, всички до един. "Becoming Jane" - за живота на Писателката Джейн Остин;
"Shindler's list" - за Шиндлер, който е действителна личност, не измислен герой.
"Titanik" - отново действително събитие;
"The princess & the marine" - съвременни исторория за принцеса и американец;
"The other Boleyn girl" - за сестрите Болейн; "Spartacus" - Спартак, отново реална личност и т.н.
| |
Тема
|
Re: Исторически филми
[re: Kaлoмaин]
|
|
Автор |
Dyer (щурак) |
Публикувано | 22.10.08 20:33 |
|
Никой не спомена "Смело сърце" и Уилям Уолъс.
"Лорънс Арабски" - прекрасен исторически филм.
Иначе най-добрите филми, които съм гледал за "Втората световна война" са руските. Сега се сетих за един филм за войната, който много ме впечатли преди години, казва се "Тънка червена линия" на Терънс Мълек. Ако не се лъжа този филм се състезаваше същата година за Оскар със "Спасяването на Редник Райън" и представя по-различна гледна точка от тази в "Редника".
Филма на Спилбърг, за който споменаваш се казва "Империя на слънцето" и наистина е тежък, но е един най-добрите филми на Спилбърг, а ролята на детето е изиграна от Крисчън Бейл, сега новият Батман.
И аз не се сещам нещо историческо да ми е направило впечатление напоследък. Но все пак пробвай да гледаш "Страстите христови". Не бих го описал като "мелодраматичен" в никакъв случай, а като покъртителен. Дори да не ти хареса си заслужава да се види, Мел Гибсън е свършил много добра работа.
Едва ли ще познаеш кой съм или
какво искам да ти кажа,
Но все пак ще ти нося здраве ...
| |
|
проблемът е, че филмите които си изброилаи и които аз съм дал за майтап не са исторически, а художествени. Там историята е само декор. Останалото е приумица и фантазия на режисьора.
Тук спада и Небесното царство, естествено.
Queen's only
Редактирано от Last Roman на 22.10.08 22:48.
| |
|
Проблемът е, че не правиш разлика между исторически филм и филм по действителен случай!
Моля те, не обърквай невръстните посетители в този форум.
В този ред на мисли “Титаник” НЕ Е исторически филм, да не говорим за Becoming Jane!
| |
|
както си се рових и открих сайт с бая 'исторически' филми /свалят се с емулето:
Queen's only
| |
|
"Враг пред портата", "Апокалипто", "Бен Хур"....
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|