Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 09:53 04.11.25 
Култура и изкуство
   >> Кино
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Cloverfield - каква безподобна досаданови  
Автор soundtrack (alien)
Публикувано19.01.08 06:07

Сигурно има нещо много оригинално във филм сниман през гледната точка на уж любителска видео камера, особено в съчетание с добри визуални и звукови ефекти... ама да си го кажа направо... тая негледаема тъпня я чаках да свърши час по скоро. Не че имам астигматизъм или някави проблеми с очите въобще, нито нещо против тресяща се камера в макро режим имам...то бива бива и бива, обаче като няма нищо освен клатене, бясни зумове и замазано въртене става байгън.
Е не вярвам (!) на света да има любител идиот, чак толкова некадърен че нон стоп да снима както тоя тук. Аз често си правя разни клипчета, ако снимах така и едно да не съм си запазил. Екстремната ситуация не минава и като грам оправдание.
Хубаво пишеше един в rottentomatoes, че това е кръстоска между Блеър уич и Годзила без да е на нивото на ни единия.
За да съм обективен обаче – хубави моменти като отделни сцени имаше. А ако трябва да посоча някакъв по-значим плюс, то това е че успяваха на всеки няколко секунди да наливат ново и ново действие. Уж аматьорско снимане и т.н. а нашият като хвърли поглед с камерата наляво и хоп там става нещо, поглежда за миг надясно, бам още нещо. То иначе не би станал и разказ де.

Определено мисля, че ако същия филм беше сниман с техниката от Децата на хората, където също нямаше смяна на насечени гледни точки, но за сметка на това камерата беше в непрекъснато движение (страхотно се получаваше) щеше да е ако не оригинален, най-малкото търпим.
Обаче не. Cloverfield е гърбове в близък план, стени в близък план, подове и тавани в близък план, после всичко това в размазано бясно движение в близък план, куп витисчии пробващи се колко реалистично могат да пищят или да изглеждат уплашено... в близък план. За капак сцени в тъмното или не на фокус (а съвсем за капак се изтипосах и на третия ред поради пълен салон!).

Разбирам, че истинският замисъл на филма беше да направи психологически портрет на страха, да покаже отблизо как реаргират хората когато са притиснати до стената. Само че прекалиха. Ако бяха показвали тая любителска камера отвреме навреме преплитайки я със снимки от трето лице и изобщо нещо по-панорамно за отдих, може би щеше да стане. Но така както са нещата в момента… просто се радвам че свърши тва чудо дето все едно съм го гледал през дебелите очила на баба ми!

williams, horner, elfman, zimmer...

Тема Re: Cloverfield - каква безподобна досаданови [re: soundtrack]  
Автор. (Нерегистриран)
Публикувано19.01.08 08:35

Plot Outline:
Revolves around a monster attack in New York...

нейде тук загубих интерес

Автор cineman (киноГавър)
Публикувано19.01.08 12:39

Подготвяйте се отдалеч, щото ми се струва, че това ще е киното на бъдещето...

Като почнат да стачкуват режисьорите, операторите, монтажистите и т.н., Холивуд ще вземе да се срути. Той и без друго се изчерпа откъм идеи. Както предсказва Лукас, след 20-25 години няма да има блокбастъри. И тогава ще останат независимите и... любителите. Ами че то вече всеки среднозаможен българин може да си купи HD-камера за 3000-5000 лв. и в съчетание с компютър за 1000-5000 лв. (включвайки матроксите и другите драчии) - такива годеми филми може да направи!

----------
Лучшее - враг хорошего!

Тема Re: Cloverfield - каква безподобна досаданови [re: cineman]  
Автор thyn (apprentice)
Публикувано19.01.08 14:55

true... Щом Лукас казва значи е вярно. Май вече няма смисъл да се пробвам в ILM :)

ей го на
http://www.youtube.com/watch?v=WRS9cpOMYv0

Това е паралелна вселена бе !!!

Тема Re: Cloverfield - каква безподобна досаданови [re: cineman]  
Автор soundtrack (alien)
Публикувано19.01.08 18:12

О, предполагам че в действителност беше снимано с професионална кино камера, а ефектите, които за секунди се мяркаха в полезрението не са по силите на никакъв аматьор.
Отделно от това, не е лоша идеята да вземеш нещо изтъркано и невероятно като монстер атака над Ню Йорк и да опиташ да го направиш правдоподобно благодарение на тотално различен подход, неопитван досега в жанра. Проблемът е, че го направиха през гледната точка на най-некадърния аматьор на земята. Нямаха мярка, не знаеха кога прекаляват, това е. Като чета imdb не само мойта граница на търпимост минаха. Жалко за изтърваният потенциал.

Филмът иначе изобщо не е типичния апокалиптичен вид. Чудовищата са само фон на един опит да се изследват реакциите на групичка хора поставени извън обичайната им среда. А още и опит най-невероятното да се покаже като напълно възможно и достоверно.

Колкото до Лукас, по времето на първите Междузвездни воини той казваше, че след 20-30 години вече няма да има големи филмови компании, защото благодарение на рс-то всеки ще може да снима какъвто си поиска филм в малко студио за не повече от 100 хиляди долара. Както и че няма да има супер платени звезди, защото всеки актьор живял някога ще може да бъде възпроизведен и заместен компютърно. Колкото и да ми е любимец Лукас, не позна тогава, нямам особени основания да му вярвам и сега.
То всъщност никой, който е предсказвал бъдещето в техническо отношение не е успявал да познае дори приблизително, но това е друга дълга тема.

Автор cineman (киноГавър)
Публикувано19.01.08 22:11

Разбрах те идеално!

Обаче това не ми пречи да се избъзикам.
Не съм гледал филма и не смятам да направя тази грешка, но съм чел или чул, че вече половината филми ги снимат с дигиталки... А всички ги монтират на компютър. Но това не пречи на големите студии да бълват боза - има колкото за един бозопровод!

----------
Лучшее - враг хорошего!

Автор WOLVERlNE (KANO)
Публикувано20.01.08 15:52

Този филм го чакам откакто му видях трейлъра ,а ти сега ме разби.С теб горе-долу харесваме еднакви (щом става въпрос за комерс)филми,а сега незнам какво да правя.Все пак мисля да се "излъжа"

Тема Re: Cloverfield - каква безподобна досаданови [re: WOLVERlNE]  
Автор soundtrack (alien)
Публикувано21.01.08 00:23

Дааа, и аз така го чаках и отидох да го гледам в премиерния му ден.

Изборът ми беше между него и В името на краля, имам принцип на кино да гледам само зрелища, а в къщи всичко, което има някаква душевна дълбочина. Така хем не си споделям по-съкровените емоции с цял салон непознати, хем не губя (кино) екранно време за филми, които не могат да “запълнят” големия екран.
Както и да е. Не се колебах в случая, признавам им на Cloverfield му направиха тактически брилянтна рекламна кампания само с премерени загатвания.

Давай, иди, не бих искал да отказвам никого, особено верен фен на фантастичното в киното. Само може би е по-добре да знаеш предварително и най-общо какво да очакваш и какво не.
Не очаквай зрелищен филм, при тоя подход на снимане това е невъзможно. Ако обичаш не само да гледаш, а да изпиваш всяка сцена, в случая забрави че ще стане.
Не очаквай да разбереш нещо повече за историята/сюжета отколкото знаеш сега.
Очаквай вместо филм за чудовище нестандартна психара опитваща се да излседва какво предизвиква едно бедствие във взаимоотношенията между избран кръг хора... със спасяването на едно гадже за гръбнак на всичко.
Очаквай трейлъра разтеглен в 84 минути.
И евентуално, в случай че не си геймър можеш да очакваш мигрена.

Колкото по-отворен си към нещо на всяка цена различно и като снимане и като фабула толкоз по-има шанс да не си излезеш преди края. Ако и на теб обаче ти липвса една по-умно направена Годзила.... ще продължи да си ти липсва.

Авторbreak (Нерегистриран)
Публикувано21.01.08 11:14

@ soundtrack
Опасявам се, че си приел филма прекалено сериозно. Соред мен, вкарването на статични кадри само би развалило впечатлението. Ако си гледал "Ултиматумът на Борн" или "Краството", би трябвало да си свикнал. Идеята е да те накарат да се втрещиш именно защото всичко изглежда като заснето с любителска камера (разбира се, че не е). Това не означава, че не трябва да има някаква драматургия и от тази гледна точка, филма си е на съвсем прилично ниво. Т.е. малко над средното.

Тема Re: Cloverfield - каква безподобна досада [re: cineman]  
Автор chilko (x-filez)
Публикувано23.01.08 19:15

Canon HV20 е под 2000 лева, а гледай едни братя американци какво правят с нея - http://www.vimeo.com/431500/

който няма по-мощен компютър може да изключи hd опцията
:)

:::the truth is out there:.:

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.