| 

| 

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)

| 
                   Тема
                    | 
                     Филмови размисли 
 | 

|  
| Автор | 
Kpиc  (Арбитър) |  
| Публикувано | 24.03.07 19:39 |  
             |  
           | 

Вчера гледах "300". Визията силно ме впечатли. Имах усещане за дежа ву с много филми, които харесвам - "Гладиатор", "Смело сърце", "Властелинът на пръстените", "Троя" и "Матрицата". 
 Имаше и неща, които не ми харесаха. Но нямам намерение да коментирам достойнствата или недостатъците на филма. 
 Идеята ми е друга...

След филма дълбоко се замислих за следното - дали е естествено да отречеш напълно филми като този или например като "Люлката на живота" и да ги окачествиш като "пълен боклук","тотален шит" и "блудкаж"?

Аз лично не бих сложила и двата в топ-10 на любимите си филми, не зная дали бих ги гледала и втори път (тези, които ме познават знаят, че гледам филмите, които ми харесват, стотици пъти - като бях малка и по 5-6-7 - в днешно време).

Но с чиста съвест мога да ги включа в топ 5 на филмите с най-забележителна визия. Тук класацията ми е кратка и ясна:

1. Герой
 2. Летящи кинжали
 3. Изворът на живота
 4. 300
 5... (запазила съм мястото за следващия филм на режисьора на "Герой" - долината на златните цветя или каквото там беше. Дано с право му го пазя;))

Винаги се старая да оправдая филмите, които гледам и да потърся хубавото в тях (освен разни ужасии като "Малък човек" или някакъв филм с Еди Мърфи, чиято реклама видях вчера в мола. Е, понякога отричам напълно и разни филми с награди и претенции и възторжени отзиви като "Адам и Пол" или "Слон").

Дори и при филми, които много не харесвам, се опитвам да разбера (и почти винаги успявам) защо са допаднали на хората по принцип и на приятелите ми в часност (филми на Линч, Борат и др.).

Така че ми е странно, че някой може да окачестви нещо ново, зрелищно и впечатляващо, дори и само като визия като "блудкаж и боклук". Нищичко ли хубаво не е видял?

Наистина не го разбирам този мироглед и приемам такива коментари само от хора, които имат ясна и мотивирана причина за отрицанието си (примерно ако Шаямалан, заедно с режисьора на "Герой" заснемат изумително зрелищен филм с любимите ми актьори и с музика на Ханс Цимер или Хауърд Шор с тематика обесване на малки (или големи) котенца... ами няма да ми хареса... даже никак).

Но това, разбира се, е лично мнение.

Ребята, давайте жить дружно... 

|   |  

| 

|  
           | 

Всеки има право на мнение. Например, за мен Лабиринтът на Пан е един от най-въздействащите и смислени филми които съм гледал, но приемам че някой може и да не се трогне от него и да го сметне за пълен "шит" ;). По-скоро не е естествено да не си гледал даден филм и вече да си го определил за боклук и да го плюеш в някой форум .
 А "Слон" е филм който поражда доста сериозни размисли.
  Something wrong, Dear?

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
                     Re: Филмови размисли 
[re: Kpиc]
 | 

|  
| Автор | 
Jedi () |  
| Публикувано | 24.03.07 21:22 |  
             |  
           | 

Много от хората не желаят, а често и нямат време да се впускат в дълги критики. Ако еди-кой си е казал, че един филм е "тотален шит", със сигурност това означава, че по-голямата или основната част от филма не му е харесала. И не е необходимо да обяснява надълго и широко единия процент(примерно), който му е харесал. Защото тази малка част може би е толкова незначителна, че е счел за ненужно да я спомене. 
 А същият този човек, в един по удобен и приятен за него момент, ще даде знак, че нещичко му е направило и добро впечатление в една по-обширна и по-обстойна критика.

Аз, например, обичам да си пиша чаршафи и все гледам нещо да не изпусна. Но не винаги имам време и настроение. Но, ако напиша за филма Х, с две думи: "слаб е", то не означава, че не е имало един или два кадъра, които са ми харесали.

Друг пък е въпросът, дали наистина си заслужава да споменаваме нещата, които са ни допаднали, ако те са маргинални? Защото всеки един филм има една основна част и останалото. Според жанра, според идеята на режисьора, автора на книгата или например, ако участва много добър актьор. Всички тези неща изменят центъра на тежестта и определят кое е основно и кое - не. С всеки филм е така.

Вземи например "300". Ясно, е че този филм е направен за едната визия. Но какво трябва да каже човек, на които не му е харесала и тя? А пък в един друг, не особено важен момент, му е харесал вълкът. Е, нужно ли е да го споменава? 

Така че такова напълно отричане, за което ти споменаваш, според мен не съществува! По-скоро доста хора не умеят да се изразяват и останалите остават с впечатлението за пълно отрицание. Но съм сигурен, че и тези, които изразяват мнението си само с: "тотален шит", "пълен боклук" и прочие, просто са пропуснали или не искат да споменат дребнички неща, които са им харесали, пък били те и микроскопични детайли. 

Ето, нека да разсъждаваме по режисьорски - какво прави един човек, когато отива да гледа филм? Какви са подбудите му за да го направи? Каква е мотивировката за всичките физически действия, които извършва - от четене на програма на кината, през избор на заглавие, уточняване на деня и часа, закупуване на билети, до самото влизане в салона? Според мен, е тази, че в абсолютно всеки човек е заложен, малко или много, стремеж да търси хубавото. Никой не може да ме убеди, че някой отива с нагласата да му е кофти и да се самоизмъчва. Дори и когато след това плюе и анатемосва филма, като по този начин оставя грешно впечатление.

Конкретно на въпроса ти: Не, не е естествено да се отрича напълно, поради простата причина, че такова нещо всъщност не съществува.

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
 | 

|  
| Автор | 
Tomoe (аниме гуру) |  
| Публикувано | 25.03.07 09:10 |  
             |  
           | 

Няма какво да се размишлява. Съзнанието на модерния човек е тотално промито от сбърканата идея за идеална визия - неслучайно всички ахват и въздишат от изброените от теб филми. Визията е най-най-важното. Неслучайно и на Запад вече правят анимационните филми с компютър и CG, вместо на ръка - защото е важна визията. Както казва една моя приятелка, не е важно да е истинско, важното е да е красиво! Това верую важи и за всяко нещо в съвременния ни живот в 21-век, за начина, по който възприемаме себе си и другите, за елементарните човешки взаимоотношения. Оттам избуява и комерсиализмът - като апотеоз на стремлението за идеална визия. 
 Затова и ще се правят още по-пищни, по-зрелищни, по-ефектни филми, които ще грабят Оскар след Оскар. Като има такъв мерак у публиката, ще има и такива продукти. 
 Но всеки сам си решава от кой тип е. Ако има достатъчно трезво съзнание да може да избира. 
  Aitai, ima sugu aitai... aenai, sorenara shinitai... dakitai, subete wasuretai...

|   |  

| 

|  
           | 

Както казва една моя приятелка, не е важно да е истинско, важното е да е красиво! Това верую важи и за всяко нещо в съвременния ни живот в 21-век, за начина, по който възприемаме себе си и другите, за елементарните човешки взаимоотношения.
 Моето становище е различно и тъй като някой го е казал преди мен по-добре,ще си позволя да цитирам думите му:
 "Струва ми се съвсем погрешно да се противопоставя красотата на истината.
 Те може да се различават, но не си противоречат." Атанас Далчев

|   |  

| 

|  
           | 

Необмислено изказване на иначе уважаван поет. Очевидно е, че всичко зависи от конкретния случай. Някой път си противоречат, и още как.
  Aitai, ima sugu aitai... aenai, sorenara shinitai... dakitai, subete wasuretai...

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
[re: Tomoe]
 | 

|  
| Автор | 
hendy (holistic) |  
| Публикувано | 25.03.07 12:05 |  
             |  
           | 

добре, защо просто не приемете, че има повече от 1 вид филми и няма "правилни " и "грешни"?

ако харесваш филми без ефекти, харесвай ги, какво ту пука колко оскари печелят/непечелят

аман от хора, които искат цялото световно кино да се върти около тях

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
                     Увлечението по плът и насилие
 | 

|  
| Автор | 4eHe (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 25.03.07 15:56 |  
             |  
           | 

Това не съм аз
 Нямам го
 Не ще бъда
 Гледам тия филми с .. за бройката

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
[re: hendy]
 | 

|  
| Автор | kъcчe (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 26.03.07 08:09 |  
             |  
           | 

Съгласна съм с теб, да,  "има повече от 1 вид филми и няма "правилни " и "грешни"". Понякога, когато търсенето на красота е самоцел, се получава кич - мисля, тогава истината и красотата се разминават.

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
                     Не съм съгласна 
[re: Tomoe]
 | 

|  
| Автор | 
Kpиc  (Арбитър) |  
| Публикувано | 26.03.07 10:47 |  
             |  
           | 

... с това, че визията е най-най-важното.
 ето аз отворих въпроса именно защото визията ме е впечатлила. Но от изброените 4 филма в класацията ми "топ-визия", само един е влязъл в класацията ми за любими филми - "Герой".

И съвсем не мисля, че зрелищните и пищни филми грабят Оскар след Оскар. Ето ти пресни примери от последните номинации - Малката мис слънчице, Вавилон, Писма от Иво Джима - съвсем не бих ги нарекла пищни и зрелищни (дори и и Писмата с всичката пукотевица).

Зрелищните филми обикновено (и то не винаги) взимат оскари за категориите костюми и ефекти...

|   |  
  |   

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |