Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:46 18.08.26 
Религия и мистика
   >> Християнство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
Тема "който е нечист, нека бъде и занапред нечист"нови  
Автор Absinthe Ducrosfils (сектант)
Публикувано03.12.13 17:24

Още ми каза: Не запечатвай думите на написаното в тая книга пророчество;
защото времето за изпълнението му е близо.
Който върши неправда, нека върши и за напред неправда;
и който е нечист, нека бъде и за напред нечист;
и праведният нека върши и за напред правда,
и светият нека бъде и за напред свет.
Ето, ида скоро; и у Мене е наградата, която давам,
да отплатя на всекиго, според каквито са делата му.

(Откр. 22:10-12)

Това значи ли, според вас, че в "последните дни" на невярващите и грешниците няма да им бъде даден шанс за покаяние и спасение? И ако да, то откога започват тези дни и откога насетне да знаем, че ако сме невярващи и грешници вече няма да има смисъл да се поправяме?

(С това отварям и една тема по коментиране на конкретен библейски текст, каквато ми липсва напоследък в този клуб.)

Тема Re: "който е нечист, нека бъде и занапред нечист"нови [re: Absinthe Ducrosfils]  
Автор harishchandraМодератор (curmudgeon)
Публикувано03.12.13 17:34

Аз не виждам нищо за вяращите и невярващите. Виждам само твърдения за тези които вършат правда и неправда. На невярващите може и да им бъде даден шанс ако са вършили правда. Предполагам на вярващите, които не са вършили правда, няма да им се даде шанс.

Тема Не се ли отнася това за вечносттанови [re: Absinthe Ducrosfils]  
Автор Ежко (Бодлидрешко)
Публикувано03.12.13 18:43

Мисля, че това се отнася се за вечността. По-долу се казва, че "отвън са псетата, магьосниците, блудниците, убийците, идолослужителите и всеки, който обича и върши лъжа."

Тоест, привързаността към злото ще продължи да вирее в онова адово състояние, в което се моля Богу да не съм във вечността. Амин.

А в Рая пък е безпирно въздигане към Всесъвршения Господ.

Но това са тайни, затова по-добре да не се правим на умници. Затова, спирам до тук.

Тема Re: Не се ли отнася това за вечносттанови [re: Ежко]  
Публикувано03.12.13 20:34

Не, явно не става дума за вечността (вечното осъждение след второто пришествие), защото изрично се казва: "Не запечатвай думите на написаното в тая книга пророчество; защото времето за изпълнението му е близо. Който върши неправда, нека върши и за напред... Ето, ида скоро..."

Колкото до тайните и празното умуване, въпросът ми не човърка някакви езотерични свръхзакътаности, а (се) питам, какво за значели тези слова за първите християни, скоро след като са написани и разпространени сред първите християнски общини? Може би някаква предмилениална елитарна капсулираност на християнските общини от все още ненаказаните псета, чародейци, блудници, убийци, идолопоклонци и пр., които тепърва са щели да бъдат погълнати от пламъците на огненото езеро?

Тема Re: "който е нечист, нека бъде и занапред нечист"нови [re: Absinthe Ducrosfils]  
Автор _maycal (refab)
Публикувано03.12.13 21:34

"Който върши неправда, нека върши и за напред неправда;
и който е нечист, нека бъде и за напред нечист; "

Мисля, че тълкуването е "Който върши неправда, нека върши и за напред неправда;
и който е нечист, нека бъде и за напред нечист; " (пък ще види той накрая - когато дойда с "наградата, която давам,
да отплатя на всекиго, според каквито са делата му")

Автор Aлиca. (Лиса)
Публикувано03.12.13 22:33

Какво означава Не запечатвай думите на написаното в тая книга пророчество?

Автор timotey-25734 (монах в света)
Публикувано04.12.13 01:04

Още ми каза: Не запечатвай думите на написаното в тая книга пророчество;
защото времето за изпълнението му е близо.

Тълкувание на св. Андрей Кесарийски: До сега той е предавал думите на ангела, а сега говори от лицето на Владиката Христа: Не запечатвай пророческите думи.
Тази книга е достойна за четене от вярващите, защото тя насочва четящите към истинския живот чрез посочване на наказанията, приготвени за грешниците, и покоя, обещан на светиите.

Който върши неправда, нека върши и за напред неправда;
и който е нечист, нека бъде и за напред нечист;
и праведният нека върши и за напред правда,
и светият нека бъде и за напред свет.

Ето, ида скоро; и у Мене е наградата, която давам,
да отплатя на всекиго, според каквито са делата му.
(Откр. 22:10-12)

Нека никой да не мисли, че с тези думи Той поощрява за неправда, осквернение и обиди, но като посочва свободата на волята и съхранява нейната непринуденост, Той сякаш казва: нека всеки постъпва според желанието си. Аз не го принуждавам.
И като казва, че за всяко дело ще има съответстващ му край, Той казва: Ето, ида скоро, за да въздам всекиму според делата му.

И накрая мой коментар: Не е редно ние сами да тълкуваме Словото Божие, а още по-малко е редно да умуваме над най-трудната книга на Новия Завет! Имаме много светци с Дух Свети, които прекрасно са изтълкували всичко. За нас остава само послушанието, ама и това ни твърде много затруднява...

Тема Re: "който е нечист, нека бъде и занапред нечист"нови [re: timotey-25734]  
Автор Aлиca. (Лиса)
Публикувано04.12.13 07:18

Какво означава Не запечатвай думите?

Тема Re: "който е нечист, нека бъде и занапред нечист"нови [re: timotey-25734]  
Автор _maycal (refab)
Публикувано04.12.13 10:01

"Тълкувание на св. Андрей Кесарийски: До сега той е предавал думите на ангела, а сега говори от лицето на Владиката Христа: Не запечатвай пророческите думи. "

Това означава, според мен, не "запрещавай", не "затваряй" ( чрез запечатване) пророческите думи.
Струва ми се, че ако само това е тълкуването на св.Андрей Кесарийски, което е представил Тимотей, не се е получил достатъчно ясен резултат от него (от тълкуването).

Тема "Не запечатвай"нови [re: Aлиca.]  
Публикувано04.12.13 12:04

Заръката "не запечатвай" в края на Откр. може най-добре да се разбере като контраст на заръката "запечатай" в края на Даниил:

И в онова време великият княз Михаил,
който се застъпва за твоите люде, ще се подигне;
и ще настане време на страдание, каквото никога
не е бивало откак народ съществува до онова време;
и в онова време твоите люде ще се отърват,
- всеки, който се намери записан в книгата.

И множеството от спящите в пръстта на земята ще се събудят,
едни за вечен живот, а едни за срам и вечно презрение.
Разумните ще сияят със светлостта на простора, и ония,
които обръщат мнозина в правда като звездите до вечни векове.

А ти, Данииле, затвори думите и запечатай книгата до края на времето,
когато мнозина ще я изследват, и знанието за нея ще се умножава.

(Дан. 12:1-4)

Тоест, за ралика от книга Данниил, в края на книга Откровение става дума за непосредствени, за съвсем скоро очаквани събития.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.