Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:34 10.07.25 
Религия и мистика
   >> Християнство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема Какъв им е проблемът на германците?!нови  
Автор kalomain-97207 (гозгунджия)
Публикувано06.11.13 19:30

Днес чух интересна ситуация, която се е разиграла тези дни в Германия. В един от големите градове някаква представителка на лява партия е заявила, че трябва да се премахне празнуването на свети Мартин - там децата в училище и в детските градини си правят фенери и обикалят с тях улиците. И познате от раз причината. Естествено - да не се натрапва християнски празник на децата от други религии. И изведнъж срещу това предложение се изправя някаква туркиня и заявява, че настоява нейното дете да празнува в детската градина, защото така щяло да се запознае с чужди обичаи и култура, а и ще си изкара приятно. По някаква случайност този път толерастите не са се наложили. Но аз се замислих за друго. Германците имат оправдание - след втората световна война могат да се чувстват виновни за каквото си искат. Нашият проблем какъв е, че се държим като виновни?! Освен това ние сме любопитни за чуждите обичаи и култури ... защо отричаме правото на другите да бъдат любопитни към нашата?

Тема Re: Какъв им е проблемът на германците?!нови [re: kalomain-97207]  
Автор Exaybachay (каламутняк)
Публикувано06.11.13 19:40

Защото мултикултурния модел няма как да проработи с диваци - има хора дигат патардия, че им се натрапват християнските празници, както при нас има такива оплакващи се от хелоуин. Изобщо кашата е пълна - всеки иска да наложи неговото си и никой не иска да се съобразява с другите, а кажи как да угодиш на всите, това е просто мисия невъзможна, даже ще ти кажа нещо на уше, ама няма да ме обаждаш: поради същите причини и Бог се е хванал за главата.

претегли една кофа с лайна и една кофа с желания - и виж коя тежи повече

Тема Re: Какъв им е проблемът на германците?!нови [re: Exaybachay]  
Автор dnaunseq (пристрастен)
Публикувано06.11.13 20:49

Едно е немски празник на място, друго е вулгаризирана и комерсиализирана версия на нещо, което не е ясно какво е, но е наречено Хелоуин.

Автор zimbra-207578 (di garda)
Публикувано06.11.13 22:48

петролът

Свалям правителства. Всякакви.

Тема Re: Какъв им е проблемът на германците?!нови [re: zimbra-207578]  
Публикувано07.11.13 15:31

Може, но за мен е интересно как става така, че се опитват да дават неща, които никой не им иска. Не мюсюлманите са поискали да не се празнува свети Мартин, а онези сами го предлагат, за да не обиждат другите религии! Преди години живеех в Смолян, и там празнувахме всичко - и байрам и великден. Просто някои хора изработват проблеми там, където ги няма.

Тема Re: Какъв им е проблемът на германците?!нови [re: dnaunseq]  
Публикувано07.11.13 15:35

На мен ми харесва хелоуин. Обичам да гледам щастливи деца. Тази година трички момченца минаваха из входа да събират лакомства. Изненадах ги като отворих, а те не си бяха сложили маските.

После звъннаха в съседите, чуха кучето и се изплашиха! Вместо те да плашат се изплашиха! Абсолютни сладури. И колкото ми беше приятно да ги почерпя, толкова и болно ми стана за сурваки. Защото и ние имахме такъв празник. А вече го няма.

Публикувано07.11.13 15:46

Човек трябва да има възможност за нещата, които му харесват, да ги развие от собствената си култура, а не да ги приема като чуждоземни. На бразилците им харесва футбола, но той вече си е тяхна игра. Не робуват на чужди идеи за футбола или на чужди грандове. По същия начин и технологичния и културен прогрес не може да е "алафранга", ами той също си е наш.

Автор Stephanus ()
Публикувано07.11.13 15:53

"представителка на лява партия е заявила, че трябва да се премахне празнуването на свети Мартин ... И познате от раз причината. Естествено - да не се натрапва християнски празник на децата от други религии"

Че как пък е поискала само за св. Мартин ? То и със всеки друг християнски празник се натрапваш.

пп: Линк към източника на информацията?

Кой е повярвал на известието ни? И на кого се е открила мишцата ГОСПОДНА?

Тема Re: Какъв им е проблемът на германците?!нови [re: dnaunseq]  
Автор Black Wolf (ловец)
Публикувано07.11.13 16:43

Ами има достатъчно неща от българската култура, които са като Хелоуин, но вие ристиените вечно ще пищите.

То за едни мартеници вдигате вой до небесата, какво остава за българските маскарадни обичаи, свързани и с гонене на зле сили (ама ги гонят пак нехристиянски сили ).

Така че колкото и да не ви харесва, ще има всякакви обичаи и нехристиянските ще се правят от все повече хора.

Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!

Тема Re: Какъв им е проблемът на германците?!нови [re: Black Wolf]  
Публикувано07.11.13 17:24

Нямам връзка с такова противопоставяне на мартеници и не мартеници. Като стилистика ми се струват малко като влашки обичай или де да ги знам какви са.

Но примерно на мен в 3-ти клас ми налагат сурвакането, след като аз нямам нищо общо с някакво сурвакане. За мен оттам идва проблемът.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.