|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
Тема
|
"Интересни мисли" II
|
|
Автор |
Mъглишeв (Демодератор) |
Публикувано | 20.03.12 07:46 |
|
"Със или без религия добрите хора могат да се държат добре, а лошите хора – лошо; но религията служи, за да могат добрите хора да вършат злини."
"Едно от най-големите постижения на науката е, ако не да направи невъзможно за интелигентните хора да бъдат религиозни, то поне да им даде възможност да не бъдат религиозни."
Уайнбърг
Коля и беся
| |
|
На мене ми харесват, но тоя пич е дълбоко религиозен, не може всеки да го разбере.
| |
|
Предполагам,че и преди възникването на науката е имало нерелигиозни хора, така ,че едва ли тя дава "възможности" в това отношение. А и това какво дава или отнема науката няма отношение към това има или няма Бог.
Познавам и атеисти, които са добри хора и религиозни, които са зли, което означава,че и религията няма отношение към морала. Но религията просто се опитва да стандартизира и монополизира отношенията човек- Бог,а всеки човек е уникален . Вяра и религия са две различни неща. вярата се дава лично от Твореца,а религията е бизнес организация със съответните структури, която следи всички да споделят едни догми и доктрини и да наказва и отлъчва онези, които не ги споделят.Религиозните войни доказват неморалността на религията.
I see you...
| |
Тема
|
Re: "Интересни мисли" II
[re: Perfum]
|
|
Автор |
Aлekc (необвързан) |
Публикувано | 21.03.12 11:18 |
|
Всъщност ние всички живеем в една и съща видима и невидима Вселена.
Устройството на света предшества нашите опити да го опознаем.
Няма нищо по-комично за мен от вярата на много хора, че те, представете си, имали избор в какво да вярват и в какво не.
Разбира се всеки от нас има право на мнение, но не и на вярно мнение.
На Вселената изобщо не и пука какво това или онова микроскопично същество мисли за нея и нейните закони.
Ако например прераждането не съществува, дори милиарди хора да повярват в него, то няма да започне да съществува.
А ако пък то съществува под някаква форма, дори всички християни, начело на техните папи, патриарси и пастори да го отрекат, този, касаещ и тях самите природен процес няма да спре да функционира.
Докато човек не се смири и не е готов да приеме Истината, такава, каквато тя действително е, то шансът му да излезе от затвора на собствените си религиозни, философски и лични фантазии е равен на нула.
Защото постигането на Истината и най-вече на религиозната Истина е винаги личен акт. Всяка колективна вяра може само временно да залъже дълбокия ни копнеш да видим нещата такива, каквито те действително са със собствените си очи, а не с тези на нашите духовни наставници.
Защото Бог в края на краищата по условие би трябвало да бъде най-първичният и автентичен природен феномен.Или, както е казал по този повод за Него свети Симеон Нови Богослов (949-1022):
Благодаря Ти, че стана и за мен Ден непомръкващ и Слънце незалязващо -
Ти, Който няма где да се скриеш. Та Ти никога от никого не си се крил,
никога от никого не си се гнусил, но когато не желаем да дойдем при Теб, ние сами се скриваме от Тебе".
Когато си в лодката, движи се брегът.
Когато си на брега, движи се лодката.
| |
Тема
|
[re: Aлekc]
|
|
Автор |
Герисъм (корав оптимист) |
Публикувано | 21.03.12 13:26 |
|
"Няма нищо по-комично за мен от вярата на много хора, че те, представете си, имали избор в какво да вярват и в какво не. "
Кое му е комичното?
"Ако например прераждането не съществува, дори милиарди хора да повярват в него, то няма да започне да съществува.
А ако пък то съществува под някаква форма, дори всички християни, начело на техните папи, патриарси и пастори да го отрекат, този, касаещ и тях самите природен процес няма да спре да функционира. "
Именно наличието на неразрешимо АКО дава наличието на избор във вярването. Ако Баба Яга съществува (обективно недоказуемо, както и другите елементи на вярата), някои разсъждават така - по-добре да вярвам в нея, да не съм неподготвен после :) Пък и вярата в нея автоматично ти дава успокоението, че разбираш смисъла на света.
Това което не ни убива, ни прави по-силни (Ницше)
| |
Тема
|
[re: Герисъм]
|
|
Автор |
Aлekc (необвързан) |
Публикувано | 21.03.12 13:57 |
|
Да, наистина: вярата автоматично ти дава успокоението, че разбираш смисъла на света.
За мен всеки, който има нужда от подобен духовен наркотик е човек "второ качество", който не е способен да живее пълноценно, без да се самозалъгва.
| |
|
Интересно! За мен е точно обратното. Човек, който няма любознателност и съмнение и не иска да рабира все повече и повече, а се задоволява с вяра и илюзорна сигурност в 'знание' е 'второ качество'.
| |
|
Странно... Твърдиш буквално същото, което и аз, но кой знае защо си мислиш, че казваш "точно обратното"?
| |
|
Не съм те разбрал. Сега погледнах по-внимателно. Тогава интересното е, че ти хем си от тях, хем ги смяташ за 'второ качество'!
| |
Тема
|
[re: Aлekc]
|
|
Автор |
Герисъм (корав оптимист) |
Публикувано | 21.03.12 14:41 |
|
Е, не всички хора могат да живеят без да се самозалъгват.
Това което не ни убива, ни прави по-силни (Ницше)
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
|
|
|