|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
Тема
|
милост
|
|
Автор |
lezig (réaliste) |
Публикувано | 09.12.11 14:59 |
|
Предлагам да престанем да дъвчим темата за колата на митрополит Кирил.
Ако сме християни, трябва да простим.
Аре малко милост, а?
| |
|
Матей 9:13 Но идете и се научете какво значи писаното: "Милост искам, а не жертви", защото не съм дошъл да призова праведните, а грешните към покаяние.
| |
|
... за този вид компенсаторна реакция на вербално "изхвърляне", която е демонстрирал в случая този кандидат за патриаршеския престол.
Става дума за нещо не само българско, балканско и пост-комунистическо, а доста по-универсално във времето и пространството, особено като манталитет на робските и провинциалните култури.
Поводът беше един въпрос за многоженството в Библията.
Та, хрумна ми еретичната мисъл, какво, ако се окаже, че описаното в Царе и Летописи многоженство, монументална архитектура, свръхлукс на Давид, Соломон и Ровоам - изобщо съпътстващите езически статусни атрибути на този златен век на Израелевото царство - не са друго, освен полет на литературното въображение на по-късни юдейски автори, целящи да вдъхнат историческо самочувствие на сънародниците си в ситуацията на Вавилонски плен?
| |
|
Не знам дали е така, но ако е, то би означавало, че достоверността на Библията като Боговдъхновени писания се поставя под съмнение, твърдейки, че авторите и са си позволили фриволности.
От друга страна и съвсем извън темата, не мога да не призная, че имаш уникален стил, който обаче не винаги е разбираем за прости хорица като мен.
| |
Тема
|
Милостта си е милост,
[re: lezig]
|
|
Автор |
Mъглишeв (Демодератор) |
Публикувано | 10.12.11 23:43 |
|
но това не значи, че ние сме глупаци. Богатият пастор на бедно паство или митрополит в линкълн - е, това са си нередни неща. Християните може и да са милостиви, но май по-скоро към бедните, а не към богатите. И то към някак странно богатите. В някакъв смисъл съвършеният християнин е Робин Худ
Коля и беся
| |
|
Не знам за кой път да попитам - наистина ли за вас проблемът е само в цената на автомобила, и не виждате, че срещу него е било получено нещо? Не ви ли интересува какво е платил този автомобил? Надявам се, че няма да се пишат пак глупости за "социалната кухня", която се издържа от фирма с капитал 10 лева. И някой заинтересувал ли се е какви данъци плаща тази фирма.
Т.е. - нека изясним какво е престъплението, че после да се говори за милост. Ако не знае човек за какво проявява милост, то той е глупак.
И защо не се намери бизнесмен, който да направи подобен подарък на някой свещеник от селата из троянския балкан.
Редактирано от Kaлoмaин на 11.12.11 08:15.
| |
|
Някое апетитно парче земя покрай варненското крайбрежие за 1 левче на декар?
..не се знае, то ако знаехме бихме разкрили престъпление.
Ами така стават работите, не го вярвам да е поради разкаяние на някой мирянин.
| |
Тема
|
Re: Милостта си е милост,
[re: Kaлoмaин]
|
|
Автор |
Aлиca. (Лиса) |
Публикувано | 11.12.11 10:16 |
|
Какво удоволствие ви прави със седмици и месеци да предъвквате все едни и същи скандални новини, не мога да разбера? Байгънясах да чета за возилото на дядо Кирил. Тъкмо позатихнаха оплювките - айде пак наново да претопляме старата манджа! Цялата първа страница се е превърнала в клюкарник. Която тема да отвори човек, все нечии коли, къщи, досиета, навици, скандали около църкви и мръсно пране се подмята.
И, не че не му знаем реда като християни: като видим, че някой пада в грях, да го укорим първо насаме, ако не отбере от дума, чак тогава пред събратята. Ако пак не се покае, да си млъкнем и да се молим за него.
Ако някой от пишещите е направил това с дядо Кирил/Кольо/Пламен/Иван/Драган/Петкан, които са им вечно на клавиатурите, значи си е умил съвестта, остава да си оправя собствените бакии, вместо чуждите.
Нездравословно ми идва точно този вид губене на време в християнските клубове.
Нали в дира имаше клюкарник или нещо подобно за айляк хора любители на преливане от пусто в празно?
Защо тук?
| |
|
Точно така, права си. Милост се проявява, когато бъде поискана. Наистина не трябва да бъдем глупаци.
Коля и беся
| |
Тема
|
Милостта си е милост,
[re: Aлиca.]
|
|
Автор |
Mъглишeв (Демодератор) |
Публикувано | 11.12.11 13:17 |
|
Незбежно е. Самото тяло на Църквата в България е болно. Покрай него - и ние. И доколкото всяка риба се вмирисва откъм главата, няма как да не мрънкаме непрекъснато. Знам, че е досадно и обезсърчаващо, но такива са фактите.
Коля и беся
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
|
|
|