|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
Тема
|
Преброяване 2011
|
|
Автор |
drago1 (прям) |
Публикувано | 05.04.11 12:48 |
|
7 351 234
Толкова сме българите. С интерес чакам да излязат данни и за религиозната принадлежност.
Определено, през 1981 сме били 8 милиона.
Отдавам липсата на прираст и състаряването на населението на имиграцията на млади хора специалисти, бума на абортите и развала на класическото семейство.
Аз лично не бих напуснал България - имам сравнително добри доходи, обичам Българската природа, а най-интересните места за мен по света - Гърция, Турция и Близкия Изток са ми почти под носа.
Европата, "цивилизацията", както казваше един мургав коментатор на мача "Ески Заара" - "Левски", не ми прави на интерес.
Бях свидетел как един популярен проповедник преди време каза "ето сега, границите са отворени, лесно е да се излезе навън, да не се юрнете обаче"
И следващата седмица благослови един млад компютърен специалист, който беше успял по Интернет да си намери работа в САЩ и да подготви заминаването на цялото си семейство. Каза му да следва своята мисия.
Какви са вашите наблюдения по този повод? Имаше ли и има ли духовни лидери, които успяват да мотивират оставането на хората в България. Които могат да разкрият достойнствата на нашата земя и страна.
И изобщо, към какви мисли ви води новата статистика?
| |
Тема
|
Преброяване 2011
[re: drago1]
|
|
Автор |
Глишeв (Медиевист) |
Публикувано | 05.04.11 16:51 |
|
Не съм се замислял много.
Попътувал съм, каня се пак да пътувам. Но като турист. И аз съм се устроил относително удобно в Родината. Знам, че не е съвършено място, но колкото и смешно да звучи - тук ми е и познато, и някак мило въпреки всички неуредици и откровени гадости, които обичам да ругая. Има неща в България, които страшно ненавиждам, но има и такива, за които си струва човек да е наблизо. Разбира се, всеки с приоритетите си.
Не обвинявам заминаващите, не възхвалявам оставащите. И обратното не правя. Всеки има право да живее там, където се чувства уютно и може да се осъществи - и в работата, и със семейството. Това, че съм имал късмета да се родя в София и да живея в достатъчно добра среда, не значи, че същото важи за всички, така че никого не мога да обвинявам.
Не мисля, че има духовни авторитети, които да влияят на оставането и заминаването ни. Това само по себе си не е никак добре, но е факт.
Предполагам, че религиозният пейзаж по преброяването ще е шарен. Това не ми харесва, но не ме и плаши. Все се надявам, че пак ще има времена, в които българите ще са повече на брой, масово ще живеят в страната си, ще бъдат прилично щастливи и ще бъдат православни етнофилетисти. Като в 1911, да речем. Дано.
Капището в Рупите да се разруши
| |
|
Въпрос на избар, но страната ни е малка и няма възможности за хора с различни интереси. Мога да ти изредя поне десет професии, които тук ги няма!
domino dancing
| |
Тема
|
Re: Преброяване 2011
[re: drago1]
|
|
Автор |
фaмyлyc (щастливец) |
Публикувано | 05.04.11 20:40 |
|
През 1985 сме били 9 милиона без 60 хиляди или там нейде.
...Вы есте храм Божий...
| |
|
От 1981 г. до сега ми се родиха трима сина. Много се надявам в близките години да ги последват и внуци. Те това успях да направя в борбата с демографската криза. Младежиии, друг начин няма, разберете го.
| |
Тема
|
[re: Kossoman]
|
|
Автор |
Йexдй (елфът савин) |
Публикувано | 05.04.11 21:34 |
|
Конкретно за мен огромен пробем е, че агентката ми в пулмология замина за САЩ и няма да се върне повече, агента в АГ и агентката в коремна хирургия ще отиват в Германия, а колегата от село окончателно замина за Англия.
Знаеш ли защо заминаха? Защото тук се подиграват с тях. И докато продължават да се подиграват с такива хора те ще заминават там, където можеш да си конкурентен с умения и знаеш, че имаш гоям шанс ако си добър, да си и успешен.
Иначе ще свършат като д-р Секулова, дано я прости Бог, дето цял живот усърдно и съвестно е бачкала за родината, не смееше два лева да вземе отгоре, винаги е мечтала за прости работи (да се облече хубаво, да си купи парфюм, да иде в Париж), но умря без да успее да ги осъществи,от рак, по гаден начин, без хората на които е помогнала изобщо да го забележат.
Общо взето най-несправедливото нещо на тоя свят ще е ако няма Бог, защото без него няма кой да награди такива хора поне в задгробния живот.
| |
|
Първото предложение за работа на запад получих през 1985 г. за един завод на Филипс в Западна Германия. След него имаше още три. И да ме питаш що не съм заминал, няма да се напъвам да ти обяснявам. Тук в България преживях почти всичко, което можеш да си представиш и за нищо не съжалявам. Само поп не съм бил, ама напоследък идеята на Фам за пенсионните години все повече ме кара да се замисля и над тая възможност.
| |
|
Ето ти и добра новина от днес, по повод раждаемост и аборти:
Доц. Милко Сираков: Намалява броят на абортите по желание в България
05 април 2011 | Агенция "Фокус"
София. Данните за броя на абортите по желание в България отпреди няколко години бяха много по-тревожни. Днес бройката на абортите намалява, а броят на ражданията се увеличава. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” доц. Милко Сираков – началник на Трета гинекологична клиника по „Репродуктивна медицина” в болница „Майчин дом” – София. По думите му, общо взето се отчита една благоприятна тенденция. Доц. Сираков посочи, че преди 10 години ситуацията е била много тревожна и е имало много повече аборти, отколкото раждания в България. „Сега вече бройката на абортите е една трета от броя на ражданията. Нещата се обърнаха и дано тенденцията да продължи с нарастващи темпове”, добави гинекологът. Той обаче смята, че все още не може да се говори за бейби бум у нас.
Възрастовата група на най-активните в сексуално отношение жени – между 20 и 30-годишна възраст преобладава при статистиката за броя на абортите по желание. „Това са жени, от една страна, в най-активната сексуална възраст, а от друга страна, все още са социално незрели и нереализирали се, така че не са готови да имат деца. Може би това е основната причина за прекъсване на бременността – че все още не смеят да имат дете”, коментира доц. Сираков. Според него, липсата на финансови средства не е значителен фактор за взимането на решение една бременност да се прекъсне.
Ами ако, да речем, стане чудо и раждаемостта (на етническите българи) рязко тръгне нагоре, какво ти гарантира, че това ще вдигне стандарта ти на живот? На мен лично нищо. Хубава страна, само да ги нямаше хората...
| |
Тема
|
[re: Kossoman]
|
|
Автор |
Йexдй (елфът савин) |
Публикувано | 05.04.11 23:49 |
|
Стига си се хвалил!
Като са ти наред нещата тук - защо да не останеш?! Обаче на повечето хора не са им наред, не могат да си сбъднат мечтите и не са щастливи. И наистина не са винавни те - нито са некадърни, нито са грозни, нито мързеливи. Там, където отиват ги ценят. Тук - не.
| |
Тема
|
[re: Йexдй]
|
|
Автор |
simha (пчеличката) |
Публикувано | 05.04.11 23:54 |
|
Който може, нека се спасява, защото тук живот и хора нормални вече нЕма.
Тъжно, но е така.
Самите ни приказки тук го доказват.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
|
|
|