Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:41 01.01.26 
Религия и мистика
   >> Християнство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Какво може да се очаква от християните?нови  
Автор BlackWolf (ловец)
Публикувано30.12.10 12:16

Oldfrog написа:

Дори и да вземе властта, един истински християнин никога не би сложил друг човек на клада.

Сигурно е, че в този свят истинските християни никога няма да имат световната власт, защото Бог е заповядал да не я търсим.

"Добрият воин Исус Христов не се вплита в житейски дела." А властта е от житейските дела.

Колкото до вечната клада, то Бог отнапред е казал, че тя е за ЗЛИТЕ.

Не толкова за религиозната система, а в това, в което дадена религиозна система те превръща. Ако те превръща в добър човек, то е ясно, че спестяваш кладата, но ако не те превръща в добър човек, то е ясно, че кладата те очаква.

Сега да видя какви финтчета ще ми направиш.

Забавното е, че в случая няма нужда от никакви финтчета. Нещата са очевидни.
Ще си развия мисълта по-късно, че току-що един клиент звънна със спешна молба и трябва да му оправя проблема.

Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!

Тема Re: Какво може да се очаква от християните?нови [re: BlackWolf]  
Автор BlackWolf (ловец)
Публикувано30.12.10 15:18

Така-а-а...

Значи през 2 хил. год. (или малко повече) история на християнството не е имало истински християни? Защото кладите са били едно от сравнително хуманните неща, които християанството е причинило. Има много по-ужасяващи...

Но това е излишно хабене на приказки. Много добре е известно какви са били делата на християните до нетолкова далечното минало.
Значи всички тези хора, които са вършели (част от християните), одобрявали (по-голяма част) и приемали за нормално (най-голямата част) тези неща не са били истински християни? Значи истинското християнство се е появило в наши дни, на форума на Dir.bg?!?...

А стига бе!

Ще кажете, че това е останало в миналото? Да-да, ама не. И през ХХ в. има достатъчно примери за насилствено налагане на християнството, за тормоз и насилие от страна на християните към хора от други религии. Примерно в САЩ... Или в много от владенията на колониалните държави. Да, наистина вече не са ги убивали, но са ги вкарвали нежелаещите да се покръстят затвори, лудници и пр. приятни местенца... Тормозели са ги, преследвали са ги. Абе въобще туземците трябвало да приемат Бога и цивилизацията. С малко кротце и благо и с бая кьотек.

Едва след Втората свет. война, през последните 50-ина години може да се каже, че в т.нар. "християнски страни" представителите на други религии се чувстват горе-долу в безопасност. Но продължават да ги нападат с клевети, с инсинуации, с кампании в медиите и с насъскване на общественото мнение срещу "друговарците". Както примерно става и до ден днешен в милата ни родина... На Запад, където правата на човека не са съвсем празен звук е малко по-добре, но всичко това са достижения от втората половина на ХХ в.

Добре, да приемем, че има християни, които са различни. Даже не да приемем - знаем го, това е факт. Има различни християни. Колцина са? Не мисля, че са много. Повечето вярващи християнин гледат на чвека от друга религии най-малкото с недоверие, иа може би и със страх? А уплашеният човек е склонен да проявява насилие.

Затова се питам, ако се върне властта в ръцете на царкавата какво ще стане? няма ли да видим на живо религиозните процеси и разправата с еретиците и езичниците? Мисля, че сред вярващите християни ДНЕС не са малко тези, които беха се съгласили с такива действия.

Ама казвате, че това не са истински християни. Дали?

А каква е теорията на християанството, така да се каже?
Я да видим какво пише в Беблията. Няма да цитирам добре известните места. Сигурно ги знаете по-добре от мен. На колко места се призовава към пряка разправа и убиване на друговерци, езически жреци и пр. и пр.?!? Ако искате ще ги копи-пейстна тези цитати (имам ги извадени), ама вие си ги знаете...

Или сега ще кажете, че не приемате тези неща от Библията?!

Сега да видя какви финтчета ще ми направиш.

Автор Kaлoмaин (горгона Медуза)
Публикувано31.12.10 12:35

Не знам дали някой смята да възражда култа към Аполон. Изобщо не мога да си представя как би станало. За всеки случай би трябвало да се издирят тайните жреци на Аполон, да се дискредитират с обвинения - най-добре в хомосексуализъм, вегетарианство или неплащане на данъци (опаа, ако са певци и актьори май тая е свършена).

Ама и самата идея ми изглежда изхвърляне на кмет - сноб.

Автор Prokimen ()
Публикувано31.12.10 16:20

Намирам темата за твърде интересна. На свой ред бих запитал сестрите и братята в Христа колко добри и безкористни християни са срещнали в живота си? В залеза на дните си мога да изброя за себе си само неколцина, които не са повече от 5-те ми пръста на ръката.

В отговор на:

"Добрият воин Исус Христов не се вплита в житейски дела." А властта е от житейските дела.

- къде са тези извънземни зелени същества? Засега са част от наивната фантасмагория или по-скоро от тенденциозната демагогия.

Колкото до мен, аз отдавна съм престанал да очаквам каквото и да било добро от моите единоЗверци.

Тема Re: Какво може да се очаква от християните?нови [re: Prokimen]  
Автор BlackWolf (ловец)
Публикувано31.12.10 16:45

Според мен някой може да е много добър и безкористен християнин (спрямо християните) и в същото време да бъде напълно готов да изгаря езичници и еретици.

Вижте сега, аз следя настроенията на хората, изказвания по медиите, написаното по християнски сайтове. И то не едно-две неща, а системното поведение на някои хора години наред. И съм убеден (даже не е убеждение - просто ги виждам!), че в България има православни духовници и "миряни- активисти", които, ако им се даде власт, с огън и меч ще гонят и изтребват друговерците.

Предполагам, че и сред последователите на протестантските църкви има такива хора, особено тези, които приемат Библията буквално и мечтаят за порядък, основан изцяло на Библията. Как им викахте, че забравих?

Автор *abi*Модератор (eLgreco)
Публикувано31.12.10 17:14

особено тези, които приемат Библията буквално и мечтаят за порядък, основан изцяло на Библията. Как им викахте, че забравих?

Май бяха ето тези.

Библейски мироглед

Целият живот трябва да бъде управляван от Словото на Бога. Бог положи пред своите хора две задачи за изпълнение чрез силата на Святият Дух. Културният мандат е предназначен да разпростре господството на Христос из целия свят /Битие 1:28/. Евангелският мандат е предназначен да разпространи спасението на Христос в света /Матея 28:18-20/. Тези два мандата се облягат един на друг за да бъдат изпълнени. Бог разширява своето управление и благословение по земята, когато неговите хора се подчиняват на Закона Му и го изпълняват.

Писанието разграничава три отделни и различни една от друга сфери власт, чрез които човек трябва да изпълни тези мандати. Те са:

* Семейството

* Църквата

* Държавните служители

Ограничената власт на всяка от тези сфери идва от Божията върховна власт над всички неща.

Всеки член на нашата църква е призван от Бога да съобразява поведението си и да контролира взаимоотношението си към и в рамките на всяка една от тези сфери според Словото на Бога чрез разбиране и способност. Общността на църквата съществува за взаимно увещание и насърчение на растежа на всички свои членове духовно и физически, към дела на праведност и покорство към Христос във всички неща.

Нашият документ за “мирогледа” представя задължението на презвитерите да прилагат Божието Слово в културата и времето, в което живеем насърчавайки останалите да правят така. Той е на разположение на всеки, който го поиска. Този документ говори за практичното приложение на това, което Писанието поучава. Той представя детайлите на вярното следване на нашия Господ Исус Христос в съвременния свят. Презвитерите ще правят необходимите поправки във времето, когато намерят за добре.

Преди време едни такива нахлуха тук, но бързо си заминаха.

Абсент знае повече за тях.

Да канонизираме изобретателите на пералнята машина!

Редактирано от *abi* на 31.12.10 17:16.

Автор Prokimen ()
Публикувано31.12.10 17:20

В отговор на:

...ако им се даде власт, с огън и меч ще гонят и изтребват друговерците.

В днешно време това е почти невъзможно. Властистите действат по невидими указания. За пример може да ни послужат последните кръвопролития на Манежния площад в Москва. Зад всякакви вълни на гонения има скрита политика. Ако се вярва на Пирейския митрополит, дори политиката на Хитлер е била по скрита, но добре обмислена за бъдещето режисюра.

Така или иначе, фанатизмът си е реалност, но аз съм склонен да виждам в неговите изблици избиване на комплекси. Най-често, хората под маската на фанатизма заглушават нещо в съвестта си.

Тема Re: Какво може да се очаква от християните?нови [re: *abi*]  
Автор JoroH (ВРИД)
Публикувано31.12.10 18:00

Знам, че може да ми се обиди някой, имам виртуални приятели сред т.нар. реконструкционисти, но те са единствените, за които може да се допусне, че биха могли да искат да основат някаква репресивна власт. Те обаче са критично малка маса.

Тема Re: Какво може да се очаква от християните?нови [re: JoroH]  
Автор BlackWolf (ловец)
Публикувано01.01.11 21:15

Да бе, реконструктори. Беше ми избягало името.

Абе... Хич не съм сигурен, че са само те. Имам подозрения, че сред вярващите християни не са чак толкова малко хората, които които биха искали да видят такива като мен ако не на клада, то поне насила покръстени и закарани под строй в църквата...

Тема Re: Какво може да се очаква от християните?нови [re: Prokimen]  
Автор BlackWolf (ловец)
Публикувано01.01.11 22:17

Съгласен съм, че фанатизма се поражда преди всичко от личностни проблеми. Но мен ме интересува крайния резултата, а не какво го е породило.

Бедата е, че християнството има на какво да стъпи теоритично, за да има такива прояви. Светото писание достатъчно изчерпателно ги описва, оправдава и поощрява.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.