|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
Тема
|
за Царството Божие
|
|
| Автор |
pro_ki_men () |
| Публикувано | 15.12.10 12:41 |
|
|
"...да дойде Твоето царство..." (Мат. 6:10)
Отваряйки тази тема, ще започна началния си постинг отзад напред, т.е. не от увода за историческата обстановка в която са били засегнати те.
При всичката деноминационна пъстрота на християнски учения, мисля, че всички ще се съгласят с това, че съсредоточието на земната мисия на Исус Христос е вестта за Цврството Божие.
Йоан Кръстител проповядвал за приближаващо се Царство: "времето се изпълни, и наближи царството Божие; покайте се и вярвайте в Евангелието".
За какво царство става реч в тази пророческа проповед? Отъждествява ли Йоан Кръстител въпросното "царство" със самия Христос и за какво Евангелие говори той?
Евангелистът Йоан Богослов свидетелства, че Христос предупредил: "Моето царство не е от тоя свят" (Йоан 18:36).
В молитвата ни "Отче наш", ние се молим за идването на Царството (Мат. 6:10).
Въпросът е как да разбираме това Царство - като действащо в момента или имащо своето място в бъдещето?
Доколко е правилно отъждествяването му с рая? Не трябва ли всеки от нас да си построи това царство в себе си за да наследи обещанията за евангелския рай?
Ако Царят на въпросното Царство е Бог, то защо ще го търсим в бъдещето, а не го живеем в настоящето?
Редактирано от pro_ki_men на 15.12.10 12:44.
| |
|
|
|
една притча, която дава информация по въпроса:
Лука 19-та глава
11. И като слушаха това, Той прибави и още една притча, защото беше близо до Ерусалим и защото те си мислеха, че Божието царство щеше веднага да се яви.
12. Затова каза: Някой си благородник отиде в далечна страна да получи за себе си царство и да се върне.
13. И като повика десет от слугите си, им даде десет мнаси; и им каза: Търгувайте, докато дойда.
14. Но неговите граждани го мразеха и изпратиха след него посланици да кажат: Ние не искаме този да царува над нас.
15. А като получи царството и се върна, заповяда да му повикат онези слуги, на които беше дал парите, за да узнае кой какво е припечелил чрез търгуване.
....................................
Редактирано от Stephanus на 15.12.10 16:53.
| |
|
|
|
Притчата отваря необятно широко поле за интерпретации. Да приемем ли, че благородникът от притчата е Бог? С други думи казано, отивайки в далечната страна, т.е. Въчеловечавайки се, Бог не е все още никакъв Цар? Царството кога Го получава, след разходката си в далечната страна ли? Ако ползваме тази притча за отговор, излиза, че Царството Небесно трябва да го съзерцаваме през есхатологичната призма и да се надяваме, че то ще е след Второто Пришествие.
Същият евангелист Лука, който ни разказва цитираната от Вас притча, ни разказва и друга една история: "А попитан от фарисеите, кога ще дойде царството Божие, отговори им: царството Божие няма да дойде забелязано, и няма да кажат: ето, тук е, или: на, там е. Понеже ето, царството Божие вътре във вас е" (Лук. 17:20-21).
Иначе, ако ще си отговаряме само с притчи, то друга една е още по-красноречива - тази за сеятеля и плевелите (Матей 13:3-8; 18-30; 37-43). Според тази притча, Царството не е в бъдещия век, а сега и тук.
С други думи казано, притчите разкриват дуализма на въпросното Царство.
| |
|
|
|
има дуализъм да ....
утре ще пиша повече :-)
ето още един текст:
Михей 4
1. А в последните дни хълмът на дома ГОСПОДЕН ще се утвърди по-високо от всичките хълмове и ще се издигне над високите места и народите ще се стичат на него.
2. И много народи ще отидат и ще кажат: Елате да се изкачим на хълма ГОСПОДЕН и при дома на Бога на Яков! И Той ще ни поучи от пътищата Си и ние ще ходим в пътеките Му; защото от Сион ще излезе поучението и словото ГОСПОДНО - от Ерусалим.
3. Бог ще съди между много племена и ще отсъжда между силни народи до далечни страни. И те ще изковат мечовете си на плугове и копията си - на сърпове; народ против народ няма да вдигне меч и няма вече да се учат на война.
4. И ще седят всеки под лозата си и под смокинята си и никой няма да ги плаши; защото устата на ГОСПОДА на Войнствата изговори това.
5. Защото всички народи ходят всеки в името на своя бог, а ние ще ходим в Името на ГОСПОДА, своя Бог, за вечни векове.
6. В онзи ден, заявява ГОСПОД, ще събера куцата и ще прибера прогонената и онази, която съм наранил.
7. Ще направя куцата да оцелее и отхвърлената надалеч - да стане силен народ. И ГОСПОД ще царува над тях на хълма Сион отсега и до века.
8. И ти, крепост на стадото, укрепление на сионската дъщеря, до теб ще достигне и ще дойде предишното владичество - царството на ерусалимската дъщеря.Редактирано от Stephanus на 15.12.10 17:42.
| |
|
Тема
|
Re: за Царството Божие
[re: Stephanus]
|
|
| Автор |
Eжko_ (бодли_дрешко) |
| Публикувано | 15.12.10 18:07 |
|
|
Т.н. hanna, в тълкуванието на паралела с Исаия, 2:1-5, казва:
. . . Много народи ще се стекат на тази планина т. е. и езическите народи са включени в това число. За това говори употребата на думата gojm, която освен „народи” означава и „езичници”. Народите ще тръгнат към Йерусалим и взаимно ще се ободряват по пътя: „нека да възлезем” /naale/h//. Глаголът ala/h/ възлизам в Стария Завет е технически термин с който се изразява възлизането към светилището * /Пс. 121:4/. Планината Сион принадлежи на Господа заради това, че на нея е издигнат храма. Това се подчертава чрез определението „в дома на Бога на Яков. . .
. . .Поклонниците ще се научат на пътя Господен, т. е. как трябва да постъпват за да бъдат постоянни изпълнители на Божията света воля. На Сион, т. е. в Йерусалим е законът, който е слово Господне /паралелизъм на мислите/ - т. е. законът е установен от Бога за изпълнение.
*Виж затова
| |
|
Тема
|
"покайте се, защото се приближи царството небесно"
[re: pro_ki_men]
|
|
| Автор |
Eжko_ (бодли_дрешко) |
| Публикувано | 15.12.10 18:19 |
|
|
Господ в онова време, когато наченал да проповядва светото си Евангелие откровява за приближаване на Царстовто Му.
"покайте се, защото се п р и б л и ж и царството небесно"[Мат., 4:17]
Христовото Евангелие не само започва с проповед за Царството Му, но е и главна Тема на Неговото Благовестие. Неслучайно е и това, че през пероода след Възкресението до Възнесението Си "им се явяваше през четирийсет дена и говореше за царството Божие" (Книга Деяния, глава 1-ва).
Но Той им рече: и на другите градове трябва да благовестя царството Божие, защото затова съм пратен[Лука, 4:43]
Ако Дверите на Царството Христово са затворени за нас, то значи напразно Господ страда до смърт. Такова верую води до нещо още по-страшно - до това, че Господ е излъгал, когато казал, че царството Божие вътре във нас е, излъгал е, че можем да придобиваме правдата и мира и радостта в Светаго Духа още отсега.
Защото царството Божие не е ястие и питие, а правда и мир и радост в Светаго Духа. [Римляни,14:17]
Ако пък Аз изгонвам бесовете с Божий Дух, то значи, д о ш л о е до вас царството Божие.[Матей, 12:28]
До тази Правда, Радост и Мир се надява да се докосва всеки християнин, още тук, по време на земното ни странстване:
"дойде Иосиф Ариматейски, виден член от съвета, който и сам очакваше царството Божие, дръзна, та влезе при Пилата, и измоли тялото Иисусово." [Марк,15:43]
Към това ни призовава и Самия Христос:
[Матей, 6:33] Но п ъ р в о м търсете царството на Бога и Неговата правда, и всичко това ще ви се придаде.
Може ли Господ да ни призовава да търсим нещо, което го няма. Стиховете са ясни: търсете още днес, още отсега Царството на Бога и Неговата правда.
След всеобщото възкресение, Царството Божие ще бъде установено в цялата си пълнота. Понеже, съвършенно блаженство не може да има, ако телата ни не са съвършенно обновени. Това съвсем не означава, че не можем да бъдем христови още отсега - още от "днес" (евреи, гл.4-та) да влезем в Божието Покоище, в Царството Божие, в райското блаженство на правдата и мира и радостта в Светаго Духа още отсега.
Бог е Светлина, и всеки може да се докосва или влиза в Нея още отсега, според мярата на духовното си развитие.
[Марк, 9:1] И рече им: истина ви казвам: тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят царството Божие, д о ш л о в сила.
На планината Тавор, преобразявайки Се, трима от учениците Му доколкото можаха да възприемат, за първи път видяха Божията слава, докосвайки се до Божието Царство. Апостол Петър неслучайно свидетелства: "добре ни е да бъдем тука..." и искал да остане там, на това място и в това състояние на райско блаженство.
Апостол Павел, ставайки вместилище на Божието Царство, стигнал до такава степен на обожение, щото дръзнал да извести пред цялата вселена:
"вече не аз живея, а Христос живее в мене."
Редактирано от Eжko_ на 15.12.10 18:42.
| |
|
Тема
|
растете в благодат и п о з н а в а н е на Господа
[re: pro_ki_men]
|
|
| Автор |
Eжko_ (бодли_дрешко) |
| Публикувано | 15.12.10 18:33 |
|
|
От Йоан свето Евангелие
[15:1] Аз съм истинската лоза, и Моят Отец е лозарят.
[15:2] Всяка пръчка у Мене, която не дава плод, Той отрязва; и всяка, която дава плод, чисти я, за да дава повече плод.
[15:3] Вие сте вече чисти чрез словото, що съм ви проповядвал.
[15:4] Пребъдете в Мене, и Аз във вас. Както пръчката сама от себе си не може да дава плод, ако не бъде на лозата, тъй и вие, ако не бъдете в Мене.
[15:5] Аз съм лозата, вие пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото без Мене не можете да вършите нищо.
[15:6] Ако някой не пребъде в Мене, бива изхвърлен навън, както пръчката, и изсъхва; и събират пръчките, та ги хвърлят в огън, и те изгарят.
[15:7] Ако пребъдете в Мене, и словата Ми пребъдват във вас, то каквото и да пожелаете, искайте, и ще ви бъде.
[15:8] С това ще се прослави Моят Отец, ако вие принасяте много плод, и тогава ще бъдете Мои ученици.
[15:9] Както Отец възлюби Мене, и Аз възлюбих вас: пребъдете в Моята любов.
[15:10] Ако спазите Моите заповеди, ще пребъдете в любовта Ми, както и Аз спазих заповедите на Отца Си, и пребъдвам в любовта Му.
[15:11] Това ви казах, за да пребъде Моята радост във вас, и радостта ви да бъде пълна.
. . .защото без Мене не можете да вършите нищо[очевидно, добро, щото в злото твърде ни бива]. . .каквото и да пожелаете, искайте, и ще ви бъде. . .Това ви казах, за да пребъде Моята радост във вас, и радостта ви да бъде пълна.
- Бог е навсякъде, и Царството Божие е там, дето е Бог. Ако Бог е в сърцето на човека, Царството Му също ще бъде в сърцето му. Но ако човек е чужд на Бога, той си остава далеч и от Царството Божие – не пространствено, а нравствено, далеч е от него по лошото си умонастроение, по злото направление на волята си, по опорочеността на сърцето си. (арх. Серафим Алексиев - "Где е царството небесно? Где са душите на покойниците?")
Царството Христово "насилници го грабят" - тоест, Бог не насилва никой за Кошарата Си - ние сами трябва да се насилваме за Царството Му. Божието царство е там, където Женихът е желан - това е първото условие, при което Бог може да Се всели в сърцето човешко, правейки го Свое жилище. Второто условие е, сърцето да е чисто, а това става чрез съкрушаване, чрез покаяние. Обратно: там, където Бог не е желан (противенето срещу Богооткровените истини също е богоборство), има отсъствие на Любов, липса на Правда, на Мир, на Радост в Святия Дух - там я няма Божията Благодат.
"Защото се я в и Божията благодат, спасителна за всички човеци" [Тит, 2:11]
Редактирано от Eжko_ на 15.12.10 18:37.
| |
|
|
|
Въртим, сучем, и все към едни и същи теми се връщаме.
Божието царство започва от приемането на Исус за Господ. То започва от тук, на земята, където ние се съграждаме като скъпоценни камъни в един духовен Храм, чийто краеъгълен камък е Исус.
Небесното (духовното) царство пак започва от Божието царство, защото Бог е Дух и иде реч за духовни измерения.
Бъдещето е бъдеще само за нас. Исус идва и изравнява за нас миналото, настоящето и бъдещето в едно вечно настояще за спасените. Вечността не е част от времето, нито е безвремие (според мен), а едно "перпетум мобиле" извън време, пространство, смърт, грях, зло. Няма земен аналог и не може да се опише с думи.
Истината е, че никой нищо не знае за бъдещето Божие и Небесно царство, освен че животът ще е вечен, че няма да има зло и смърт. Това стига.
| |
|
Тема
|
Re: растете в благодат и п о з н а в а н е на Господа
[re: Eжko_]
|
|
| Автор |
пчeличkaтa (бръмчаща) |
| Публикувано | 16.12.10 01:13 |
|
|
"Мястото и седалището на духовната мъдрост е в сърцето, а не на езика; вътре, а не вън: в силата, а не в словата. Защото мъдър е не всеки, който навън и пред хората се показва като такъв, а който в самата си същност е такъв, и не всеки, който може красиво да говори, а който такова сърце носи. Защото често става така, че животът не отговаря на красноречието: и нерядко под маската на красноречието се крие злонравие, което с духовната мъдрост не може да бъде наедно." Георгий Затворник (Письма... затворника задонского Богородицкаго монастыря Георгия. М., 1839, с. 61).
"Ако пък ръководителят почне да изисква послушание към себе си, а не към Бога - недостоен е да бъде ръководител на ближния! Той не е слуга Божий! Слуга на дявола е, негово оръдие, негова мрежа! "Не ставайте роби на човеци" - завещава Апостолът (1 Кор. 7:23)." Светител Игнатий (Брянчанинов) (Письма... к разным лицам. Сергиев Посад, 1913, письмо 90).
| |
|
|
|
Естествено, че Неговото Царство е установено още при първото Му идване, не е въпроса да си вадим стихове от Библията извън контекста, за да доказваме, че Божието Царство се отнасяло за някакво неопределено време в бъдещето. Исус Христос В МОМЕНТА притежава ВСЯКА власт на Небето и на Земята - и Неговото Царство ще расте, докато ВСИЧКО бъде покорено под Неговите нозе!
Странно ми е, че точно в петдесятните среди се е просмукала пораженческата премилениална есхатология - та нали самият Исус Христос каза, че изгонването на демони, изцеренията, изобщо - чудесата и знаменията, са доказателство, че Неговото Царство е сред нас
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|