Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:17 13.07.25 
Религия и мистика
   >> Християнство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
Тема За жените и мъжете - според словотонови  
Автор lampion ()
Публикувано08.09.10 19:03

Значи с тази тема,най вероятно ще запаля страстите на някой непокорни женски душици,но повече се надявам да осъзнаят ,ролята и функциите който трябва да изпълняват в обществото спрямо християнската гледна точка и това да им послужи за добро.!!

Да почнем с Битие...След грехопадението ...и след като Ева е яла от дървото ,и дава на Адам да яде...Господ казва на Адам....

3 .17 Понеже си послушал гласа на жена си и си ял от дървото, за което ти заповядах, като казах: Да не ядеш от него, то проклета да бъде земята поради тебе; със скръб ще се прехранваш от нея през всичките дни на живота си.

Забележете че Господ проклева земята,заради това че Адам послуша жена си.,а не думите Господни.

Обаче отговорността се пада на Адам..защото още преди да я има жената,Господ заповядва на Адам да не яде от дървото и да се грижи за градината..

15.И Господ Бог взе човека и го засели в Едемската градина, за да я обработва и да я пази.

Освен да се грижи за градината,трябвало ли е Адам, да пази и самото забренено дърво по късно от жена си.??!! Не е ясно - за всеки случай oт диалога с змията се вижда, че Ева знае за дървото и заповедта на Божиите думи.,за който явно Адам и е казал.И все пак ,пише че дървото и се видяло добро и красиво наглед и тя е яла.

6.И като видя жената, че дървото беше добро за храна, и че беше приятно за очите, дърво желателно, за да дава знание, взе от плода му та яде, даде и на мъжа си да яде с нея, та и той яде.

Преди още Господ да създаде жената е видял, че Адам страда в самотата си.

18.И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник.

Но интересното е че пише,че Адам е търсел помощник сред животните.!!(или на мен така ми се струва)

19.И Господ Бог създаде от земята всички полски зверове и всички въздушни птици; и ги приведе при човека, за да види как ще ги наименува; и с каквото име назовеше човекът всяко одушевено същество, това име му остана.

20.Така човекът даде имена на всеки вид добитък, на въздушните птици и на всички полски зверове. Но помощник, подходящ за човека, не се намери.

Вие какво мислите..??

По нататък от Библейската история виждаме че нещата никак не са „розови“ в отношенията между мъж и жената.

Дъщерите на Лот,преспиват с баща си ,като го опияняват със вино. Понеже са си казали, че искат да задържат потомството на баща си.И от тях се раждат две племена...Битие 19

37.И по-старата роди син и го наименува Моав; той е и до днес отец на моавците.

38.Роди и по-младата син и го наименува Бен-ами; той е и до днес отец на амонците.

По късно..потомците им водят непрестанни битки с изралтяните(потомците на Авраам)

Но какво става и с Авраам..и там се разделят нещата...

Битие 16

1.А Сарайя, жената на Аврама, не му раждаше деца; но, като имаше слугиня, египтянка, на име Агар.

2.Сарайя рече на Аврама: Виж сега, Господ не ми дава да раждам; моля ти се влез при слугинята ми; може би ще придобия чадо, чрез нея. И Аврам послуша това, което каза Сарайя.

Какво става тука...Авраам послушва гласа на жена си..у му се ражда син от слугинята... на име Исмаил.

По късно Бог обещава син и на Сара(Сарайя) и му се ражда Исаак..

Между тях става връжда...както пише и павел...

Галатяни 4

22.Защото е писано, че Авраам имаше двама сина, един от слугинята и един от свободната;
23.но тоя, който бе от слугинята, се роди по плът, а оня, който бе от свободната, по обещание.
24.И това е иносказание, защото тия жени представляват два завета, единият от Синайската планина, който ражда чада за робство, и той е Агар.
25.А тая Агар представлява планината Синай в Арабия и съответствува на днешния Ерусалим, защото тя е в робство с чадата си.
26.А горният Ерусалим е свободен, който е [на всички] майка;
27.защото е писано:
"Весели се, неплодна, която не раждаш;
Възгласи и извикай, ти, която не си била в родилни болки,
Защото повече са чадата на самотната, нежели чадата на омъжената".
28.А ние, братя, както Исаак, сме чада на обещание.
29.Но, както тогава роденият, по плът гонеше родения по Дух, така е и сега.
30.Обаче, що казва писанието? "Изпъди слугинята и сина й; защото синът на слугинята няма да наследи със сина на свободната".
31.За туй, братя, ние не сме чада на слугиня, а на свободната.

В книгата на Йов

вместо помощ ...ето каква реплика получва от жена си..

9.Тогава жена му му рече: Още ли държиш правдивостта си? Похули Бога и умри.
10.А той й каза: Ти говориш както говори една от безумните жени. Що! доброто ли ще приемаме от Бога, и да не приемаме и злото? Във всичко това Иов не съгреши с устните си.

Ta ето какво казва Павел...

1 Тимотей 2

11.Жената да се учи мълчаливо с пълно подчинение.
12.А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, но нека бъде мълчалива.
13.Защото първо Адам бе създаден, а после Ева.
14.И Адам не се излъга; но жената се излъга, та падна в престъпление.

1 Коринтяни 11:3 Но желая да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът, глава пък на Христос е Бог.

Сега за мъжа...единствените праведни мъже според Библията и книгата на пророците са Ной Йов и Данаил.Христос е перфектен но той е човек и Бог.

Най общо казано...без да конретизирам защото нещата ще станат още по грозни.

Адам съгрешава като чрез послушането на жена си и яде от забранения плод.
Kaйн убива Авел
Авраам прави грешка по подобен начин,като преспива с слугинята.
Мойсей убива човек.,също се срамува да говори пред Фараона.
Петър се отрича от Христос и т.н..

Нещата не са като в някоя призказа за деца (съвършенни),а са показани голяма част от човешките недостатаците.

Естетвено тези хора освен лоши работи са правили и много добрини и пак са праведни,(оправдани поради милостта на Господ),но си остават и грешни.!!

5.Господ говори още на Моисея, казвайки:
6.Кажи на израилтяните: Когато мъж или жена, като човек, направи какъв да е грях, и стори престъпление против Господа, и тоя човек стане виновен,
7.тогава да изповяда греха, който е сторил, и да повърне онова, за което е виновен ...........

Mъжа и жената са едно ..когато жената е „под закона на мъжа си“.(когато има брак)
Тогава се мъжът е този който поема отговорнастта като глава на семейството

1 Коринтяни 7:3 Мъжът нека има с жената дължимото към нея сношение; подобно и жената с мъжа.
Жената не владее своето тяло, а мъжът; така и мъжът не владее своето тяло, а жената.

1 Коринтяни 7:39 Жената е вързана до когато е жив мъжът й; но ако мъжът умре, свободна е да се омъжи за когото ще, само в Господа.

Това ,според от новия завед защитавайки, стария закон.

Битие 2:24 Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът.

Матей 19:6 Така щото не са вече двама, а една плът. И тъй, онова, което Бог е съчетал, човек да го не разлъчва.

Но според новия завет всички който са в Христа са едно единно цяло по дух. И щом са и по дух единомислени ( толерантни в любов) то и физически ще се приемат и няма никой право за надмощие по това дали е мъж, жена, от друга националност, раса или социално положение.

И конретно за мъжа и жената..

1 Коринтяни 11 8

Защото мъжът не е от жената, а жената е от мъжа;

понеже мъжът не бе създаден за жената, а жената за мъжа

Обаче, нито жената е без мъжа, нито мъжът без жената, в Господа;

защото, както жената е от мъжа, така и мъжът е чрез жената; а всичко е от Бога

Галатяни 3:28 Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса.

Колосяни 3:11 гдето не може да има грък и юдеин, обрязани и необрязани, варварин, скит, роб, свободен; но Христос е всичко и във всичко.

ефесяни 5

22 Жени, подчинявайте се на своите мъже, като длъжност към Господа;
23.защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата (като само Той е спасител на тялото).
24.Но както църквата се подчинява на Христа, така и жените нека се подчиняват във всичко на своите мъже.
25.Мъже, любете жените си както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея,

Сила,без любов, е = енергия, изразходена напразно.

Редактирано от lampion на 09.09.10 00:51.

Тема Re: За жените и мъжете - според словотонови [re: lampion]  
Автор Глишeв (Бивш генсек)
Публикувано08.09.10 19:40

За "Сарайя" за първи път чувам. Прилича на арабското Сорая. Преводът от 1940 наистина е странен.

Инак аз като циник предпочитам да убеждавам, а не да заповядвам. По-ефективно е, струва по-малко нерви, а е и по-приятно.

Ще ми дойде акълът, ама дали ще съм жив тогава...

Автор loverrock ()
Публикувано08.09.10 19:56

Мечти, мечти!

love is ...

Тема Re: За жените и мъжете - според словотонови [re: loverrock]  
Автор lila_va (sol )
Публикувано08.09.10 20:00

Носталгия по-скоро

Science flew man to the moon, religion flew man into the twin towers.

Тема Re: За жените и мъжете - според словотонови [re: lila_va]  
Автор JoroH (ВРИД)
Публикувано08.09.10 20:11

Тъкмо си мислех дали и тая тема ще бъде осрана. Не знам дали не трябва в правилника да се сложи защита на темите за дискусия по библейски текстове, или да се трият немедлено.

Тема Re: За жените и мъжете - според словотонови [re: Глишeв]  
Автор lampion ()
Публикувано08.09.10 20:13

Да за превода си прав, и аз си мисля че не е много адекватен.Но да не се отклоняваме от основната тема.За ролите и функциите на мъжа и жената,според словото,а и защо не според светското разбиране..!!

Инак аз като циник предпочитам да убеждавам, а не да заповядвам. По-ефективно е, струва по-малко нерви, а е и по-приятно.

А успял ли си някога да убедиш,аргументирано някоя жена..?!! Според мен е трудна работа..!!

Иначе за нервите; аз по малко си ги хабя,когато по малко мисля ,как да убедя "женицата отсреща" (приятелка,позната,гадже и т.н) че бърка.!!

Все пак не мислят като нас ,....а и както казвал и Айнщайн ; "по лесно е да се разпадне един атом,отколкото човешки предразсъдък."

Редактирано от lampion на 08.09.10 20:16.

Тема Re: За жените и мъжете - според словотонови [re: loverrock]  
Автор lampion ()
Публикувано08.09.10 20:14

Имате ли нещо за казване..?! Ако не- моля не спамете темата...!!

Автор Глишeв (Бивш генсек)
Публикувано08.09.10 20:19

Успявал съм и нито съм първият, нито последният. Все пак Бог е направил добро, а не зло на Адам, когато му е дал Ева.

Ще ми дойде акълът, ама дали ще съм жив тогава...

Автор loverrock ()
Публикувано08.09.10 20:26

Има! Във форумите се вижда, кои мъже са несигурни и с ниско самочувствие! Или са много религиозни или злобни, добре че е науката да ни отвори очите за тях!

love is ...

Автор Kaлoмaин (горгона Медуза)
Публикувано08.09.10 20:32

Ами разбира се! Как тази женица (в превод - това нищожество?) не осъзнава абсолютното ти превъзходство. Какво ти разбират жените от аргументи. Те просто трябва да четат библията и това е.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.