Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:02 28.11.25 
Религия и мистика
   >> Християнство
*Кратък преглед

Тема бджнови  
Автор вeчep (член)
Публикувано15.01.09 12:16

здравейте някой може ли да ми каже кво означава думата
преподобни на мен нищо не ми говори

Тема Re: бджнови [re: вeчep]  
Автор ann ()
Публикувано15.01.09 15:00

"Преподобни" е обръщение към свещеник или подобен вид духовно лице. Т.е. самата дума е "преподобен" - прилагателно, уважителна форма към духовно лице. Идеята е, че човекът е почтен, достоен за почитание. Но мисля, че се ползва на запад. А при нас не. На английски е "Reverend". Всъщност на български май е разпространена формата "досто-почтен" - което е синоним на "преподобен".

Тема Re: бджнови [re: ann]  
Автор вeчep (4i4mitko)
Публикувано15.01.09 16:49

мно ти благодаря макар че пак не ми е ясно на кво е подобен:))) ама ня значение:))) мерси

Автор ann ()
Публикувано15.01.09 16:55

а ня защо ;)

Тема Re: бдж [re: вeчep]  
Автор Пoп Cтaвpи© (Синергетик)
Публикувано15.01.09 18:56

Някои протестанти много държат да подражват на езическите църкви, от които са се отделили. След като някои наричат свещенослужителите "отче", с което открито богохулстват, защо пък други да не ги наричат "преподобни". В Пс. 111:9 същата дума е употребена за Божието име, а богоохулниците протестанти наричат по същия начин "божия" служител.

"Синергията e термин от Библията" - ЛюбимеЦ 5 за 4

Редактирано от Пoп Cтaвpи© на 15.01.09 20:17.

Автор jaytee (познат)
Публикувано15.01.09 23:41

Може би защото Бог е създал човека по свой образ и подобие, т.е. човекът е подобен на Бог. А свещениците са повече от подобни, т.е. преподобни. Някъде бях чел, че при юдаизма само хора от някои родове могат да стават свещеници. Може би те са истинските преподобни.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.