|
|
|
Тема
|
бдж
|
|
| Автор |
вeчep (член) |
| Публикувано | 15.01.09 12:16 |
|
|
здравейте някой може ли да ми каже кво означава думата
преподобни на мен нищо не ми говори
| |
|
Тема
|
Re: бдж
[re: вeчep]
|
|
| Автор |
ann () |
| Публикувано | 15.01.09 15:00 |
|
|
"Преподобни" е обръщение към свещеник или подобен вид духовно лице. Т.е. самата дума е "преподобен" - прилагателно, уважителна форма към духовно лице. Идеята е, че човекът е почтен, достоен за почитание. Но мисля, че се ползва на запад. А при нас не. На английски е "Reverend". Всъщност на български май е разпространена формата "досто-почтен" - което е синоним на "преподобен".
| |
|
Тема
|
[re: ann]
|
|
| Автор |
вeчep (4i4mitko) |
| Публикувано | 15.01.09 16:49 |
|
|
мно ти благодаря макар че пак не ми е ясно на кво е подобен:))) ама ня значение:))) мерси
| |
|
Тема
|
[re: вeчep]
|
|
| Автор |
ann () |
| Публикувано | 15.01.09 16:55 |
|
|
а ня защо ;)
| |
|
|
|
Някои протестанти много държат да подражват на езическите църкви, от които са се отделили. След като някои наричат свещенослужителите "отче", с което открито богохулстват, защо пък други да не ги наричат "преподобни". В Пс. 111:9 същата дума е употребена за Божието име, а богоохулниците протестанти наричат по същия начин "божия" служител.
"Синергията e термин от Библията" - ЛюбимеЦ 5 за 4Редактирано от Пoп Cтaвpи© на 15.01.09 20:17.
| |
|
|
|
Може би защото Бог е създал човека по свой образ и подобие, т.е. човекът е подобен на Бог. А свещениците са повече от подобни, т.е. преподобни. Някъде бях чел, че при юдаизма само хора от някои родове могат да стават свещеници. Може би те са истинските преподобни.
| |
|
|
|
|