|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Каже-те нешто за това?!? :
|
|
Автор |
TlNlT (ba+RA+on) |
Публикувано | 02.11.08 13:18 |
|
Редактирано от TlNlT на 02.11.08 13:18.
| |
Тема
|
Re: Каже-те нешто за това?!? :
[re: TlNlT]
|
|
Автор |
пчeличkaтa (радостна) |
Публикувано | 03.11.08 19:21 |
|
Според мен този филм е доста добър.
Харесвам такива документални разследвания.
| |
Тема
|
[re: пчeличkaтa]
|
|
Автор |
TlNlT (ba+RA+on) |
Публикувано | 03.11.08 22:54 |
|
+ Нешто по- аналититшно, не штешъ ли да кажешъ?!?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
xenox (елфът савин) |
Публикувано | 04.11.08 08:08 |
|
ами направен е доста добре, със стремеж към обективност.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
пчeличkaтa (радостна) |
Публикувано | 04.11.08 15:53 |
|
Филмът си е достатъчно аналитичен, що и аз ся да се пъна.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Пoп Cтaвpи© (Синергетик) |
Публикувано | 04.11.08 19:58 |
|
Поредният напън на тема богомили. Как е възможно някой да прави филм за богомилите, след като те не са оставили нито един писмен паметник, а всичко, което се знае за тях, е писано от техните врагове? Освен това богомилите не са били единно движение с единна доктрина, за да може да се направи нкаквото и да било обобщение. Авторката забрави да добави, че според техните врагове те са пиели кръв от деца и са танцували голи на пълнолуние. Прави впечатление езика на средновековните православни апологети, който напомня за изразните средства на днешната православно-спонсорирана теоложка Пулиева.
"Синергията e термин от Библията" - ЛюбимеЦ 5 за 4
| |
|
именно.
Queen's only
| |
|
Спонсорирана или не, фактът, че богомилите са били дуалисти си остава!
Това, че някои са научени да въздигат в култ такива като албигойците, катарите и валденсите.... НЕ значи, че те наистина са били прави във всичко.
Да, всички секти/респ. ереси си имат и чудесни доктрини, но имат и направо сатанински такива.
И Исус не е оставил нито един писмен паметник, но вярваме, че четем думите Му, предадени от апостолите.
Мохамед е бил неграмотен, но никой от последователите му не се съмнява, че Коранът е низпослан свише...
Дънов също не е писал нищо - уениците му са правили записки... Но - все пак много неща се знаят, та дори има още живи свидетели на Дънов и думите му (примерно).
Защо мислиш, че няма писмени документи за богомилството?
Николай Райнов май също беше писал за тях, а съм чела и протестантски писания, в които богомилите се възвеличават до ниво протестанти и дори не се споменава вярата им, че Сатана е създал земята и жената (което май не се спомена във филма).
Не мисля, че богомилството е много по-различно от днешните доктрини на Муун. Който иска - нека си направи справките.
Може и да не съм права, но засега така мисля.
| |
|
Има една тайна книга на богомилите, която е доказана фалшификация от значително по-късна епоха. Това е самата истина: НЯМА НИТО ЕДИН ПИСМЕН ПАМЕТНИК ОСТАВЕН ОТ БОГОМИЛИТЕ. Братята православни са били прекалено ревностни в изкореняването на тази ерес и в избиването на нейните последователи. (Явно тогава не е имало мониторинг от страна на Европейския съюз и еретиците са можели да избират дали да бъдат обесени или обезглавени). Нека всеки сам си направи извод как може да бъде създаден филм за едно общество, за което не се знае абсолютно нищо и което е било оплювано през вековете. Остатъци от богомилството са се смесвали през вековете с какви ли не странни и причудливи учения и вече е напълно невъзможно да се каже какво точно е проповядвал самият поп Богомил.
Ако трябва да бъдем обективни, първата християнска църква е била разцепена и нацепена на повече крила и крилца от днешните харизматици и ако някой твърди, че апостолската църква е нещо единно в доктрина и практика, значи да изрече откровена лъжа.
"Синергията e термин от Библията" - ЛюбимеЦ 5 за 4
| |
|
Със сигурност си чувал лафчето, че във всяка шега си има доза истина...
Така е и с легендите.
Че е трудно да се разграничат фактите от измислиците, трудно е, но не забравяй, че не е нужно самият поп Богомил да е писал колкото теб (във форума ), за да има доказателства какво е мислил и казал.
Винаги се намират и оцелели последователи, които да предадат учението на други верни последователи...
Така са оцеляли доста идеи и учения, били те добри или не.
Да не би да си вярваш, като казваш, че ПЦ е избила ВСИЧКИ богомили? Няма такова нещо като всички. Винаги има единици, които не са от тези всички и понякога те са самодостатъчни.
Ап.Павел според юдеите е основният "говорител" на християнството, без когото то не би просъществувало.
Легенди ли са думите му?
Със сигурност не ти е по вкуса да правя подобни сравнения, но все пак аз съм противник на дуализма, а богомилите, според мен са си били такива.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|