Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:07 09.07.25 
Религия и мистика
   >> Християнство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема запетайкатанови  
Автор skenik (новак)
Публикувано07.10.08 15:52

Всеки ден Голгота трябва да бъде пред нас и да сме смирени и благодарни на Исус.
Но нека обърнем погледите си към преводите и правописа, за да не излиза, че нашият Спасител е лъжец.

Лука 23:38-56 38. А над Него имаше и надпис: Този е Юдейският Цар.
39. И един от увисналите злодеи Го хулеше, като казваше: Нали Ти си Христос? Избави Себе Си и нас!
40. А другият в отговор го смъмра: Дори от Бога ли не се боиш, ти, който си със същата присъда?
41. А ние справедливо сме осъдени, защото получаваме заслуженото за това, което сме сторили; а Този не е сторил нищо лошо.
42. И каза: Господи Исусе, спомни си за мене, когато дойдеш в Царството Си.

43. А Исус му отговори: Истина ти казвам днес ще бъдеш с Мене в рая.

Ако няма запетайка се разбира, че днес Исус казва на разбойника, че ще бъде с Него в рая. Няма как днес да бъде с Него в рая, защото "днес" Исус още не е възкръснал и не е в рая, "днес" Исус умира. Исус е в гроба и в събота. Когато Мария Магдалена се приближава към Него, след като вече е възкръснал:
Йоан 20:1
1.В първия ден на седмицата Мария Магдалена дойде на гроба сутринта, (т.е. в неделя-мое уточнение):
Йоан 20:17 Исус й каза: Не се допирай до Мене, защото още не съм се възнесъл при Отца;
Сам Спасителят казва, че още не се е възнесъл.
Но в сравнителните преводи виждаме:

как една нищо и никаква зепетайка, сложена от човеците изменя значението и прави Нашия Бог лъжец.

Вие как мислите?

Между другото се чудя как Исус позволи на Тома да се докосне до Него, нали и тогава още не беше се възнесъл?
Йоан 20:27 Тогава каза на Тома: Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, и дай ръката си и я сложи в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ.

Тема Re: запетайкатанови [re: skenik]  
Автор ann ()
Публикувано07.10.08 16:15

Ами то в старогръцкия, на който е писан НЗ - няма препинателни знаци.

А за Тома - " И подир осем дни учениците Му пак бяха вътре, и Тома с тях. Исус дохожда, като беше заключена вратата, застана насред, и рече: Мир вам!"

Редактирано от ann на 07.10.08 16:18.

Автор Last Roman (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано07.10.08 16:20

нали уж човек като умре, душата му отива в рая.

Нв чиждам какво те тревожи пунктуацията.
Иначе възнесението уж трябва да е с тялото. Бе сложни метаморфози в това Християнство.

Queen's only

Автор ask2OO4 (питанка)
Публикувано08.10.08 11:07

Нима вярваш, че Господ Иисус Христос с божествената Си природа е отсъствал от рая между смъртта и Възкресението? Господ е навсякъде и никакъв ад не може да Го задържи не за 3 дни, но дори и за 3 секудни. Когато е казал "днес" Той е имал предвид именно денят, в който разбойникът е умрял. И този разбойник е първият човек, който е влязъл в рая след като Адам бил изгонен оттам.

"Истина, мъчно е на онемелия от чудо да говори на оглушели от крясъци."

Автор Enos (LDS)
Публикувано11.10.08 09:56

Привет

Поздравления за интересната тема!

Преди време бях пуснал една друга тема където се опитах да покажа как древните юдей са разбирали мястото където отиват починалите. Това място е едно и има няколко имена: Шеол, Хадес, Свят на духовете и т.н. Долната му част е пъкъла, а горната рай. По между им има бездна - виж Лука 16 гл. Авраам и сиромаха .

Хадес=Шеол: Място, където се събират духовете на всички починали. Яков скърбейки за сина си иска да отиде там (Битие 37:36; Еврейте) Мястото се намира под земята.(Исая 7:11). Описва се като „земя” но обикновено има „порти” (Йов17:16; 38:17;Исая 38:10)
Място където се срещат всички мъртви (Езекил 32; Исая 14 гл.) без разделение по ранк, или произход – бедни и богати, праведни и нечестиви, стари и млади, господари и роби (Йов 3:13 -19) Има отделни части (обиталища). (Притчи 8:27; Исая 14:15; ) В по-ниските места са за неправедните;

Когато Исус е казал Днес ще бъдеш с мен в Рая и имал в предвид точно това и нищо други - че двамата ще бъдат в Света на духовете.
После САМО Исус възкръсва в тяло и тогава се представя на Отца.
Раят е място където праведните очакват възкресението и съд преди да се явят пред Отца. Разбойникът е в рая но не и при Отца. Казано е никой, който не е кръстен с вода и дух няма да види Божието царство. Божието царство НЕ Е рая.

ignorantia non est argumentum

Тема Re: запетайкатанови [re: Enos]  
Автор ask2OO4 (питанка)
Публикувано11.10.08 12:38

Е голямо успокоение и супер "мъдро"! Демек казал му е - "истина ти казвам, днес ще бъдеш мъртъв (в отвъдния свят). Това беше връх на простотията, честно!

Какви повече доказателства искаш за да твърдим, че мормонството не е християнство?

Тема Re: запетайкатанови [re: ask2OO4]  
Автор любчo /фoтorpaф/ (стар клубар)
Публикувано11.10.08 16:47

Е голямо успокоение и супер "мъдро"! Демек казал му е - "истина ти казвам, днес ще бъдеш мъртъв (в отвъдния свят). Това беше връх на простотията, честно!

Какви повече доказателства искаш за да твърдим, че мормонството не е християнство?

брат,нека да прочетем какво пише евангелиста Йоан:...

Йоан 19:19-22
19. А Пилат написа и надпис, който постави над Него на кръста. А написаното беше: Исус Назарянинът, Юдейският Цар.
20. Този надпис прочетоха мнозина от юдеите, защото мястото, където разпънаха Исус, беше близо до града; а написаното беше на еврейски, на латински и на гръцки.
21. А юдейските главни свещеници казаха на Пилат:
Недей писа: Юдейският Цар, а Самозваният Юдейски Цар.
22. Пилат отговори: Каквото писах, писах.

защо над главата на Исус е поставен този надпис?защо използваните думи безпокоят юдеите и защо Пилат не иска да го поправи?защо думите са изписани на три езика и защо надписа се споменва и в четирте евангелия?...
аз не знам отговорите,но си мисля за един възможен отговор.може би това парче от ламарина да е цялата картина на Божието посвещение,която Бог иска да покаже на света,като символ и копнеж за Свoя Син.напомняне за неговата решимост да предаде вестта на всеки език...

сега забелижи в евангелието на Лука как надписа дава моментални резултати.

Лука 23:42
42. И каза: Господи Исусе, спомни си за мене, когато дойдеш в Царството Си.

какъв избор на изразни средства!той не умолва:"Исусе спаси ме!" не проси:"Исусе смили се за душата ми!".неговите думи са молба на слуга към Цар...
защо той споменва Царството на Исус?защото на неговоия език е прочел:"Исус Назарянина,юдейския Цар"...
дали обаче това е така.възможно е разбойника да е слушал проповед на Исус или да е запознат с неговите твърдения,че е Христос - Син на живия Бога?...
но,ако е така,защо евангелиста Лука прави връзка с написното на ламаринената табелка "А над Него имаше и надпис: Този е Юдейският Цар" /Лука 23:38/ и веднага след това четем молбата на крадеца?...

да оставим разбоиника,който е разбрал / за ралика от много човеци/,че го е закъсал по царски и оставим на страна ламаринената табелка,като средство за разгласяване на благата вест,защото след това ще дойде печатрската машина,книгите,радиото,телевизията,киното и публичните проповеди по палатки и стадиони,но дали се е спасила една душа само Бог знае...

сега нека обърнем вниманието си към думите на Исус Христос:"Истина ти казвам днес ще бъдеш с Мене в рая"...

дали Исус Христос не знае какво му казва крадеца и ли прави на ударен?...
крадеца казва:"когато дойдеш в Царството си",а Исус му говори за "Рая".това може да означава само едно,че "Божието Цраство" и "Рая" са едни също нещо...
какви обаче са доказателствата на Библията?
ето и мойте убеждения след,почти 20 годишно упование НА Бога...

нЕма причина без следствия и обратното...

Тема Re: запетайкатанови [re: ask2OO4]  
Автор Enos (LDS)
Публикувано11.10.08 17:46

Да, така е. Всички сме смъртни БЕЗ изключение, ако не знаеш...
Това една душа (на разкаялия се разбойник) да е в по-добрата част на отвъдния свят (рая) и там да дочака възкресението си никак, ама никак не е малко.

Моля те прочети по-внимателно Лука 16 гл. от 19 ст. до края и тогава можем да продължим дискусията.

Това, че някой не е съгласен с мен не го прави автоматично християнин. Просто може нещо да не знае.
Освен това, ако нещо не ти харесва, то не значи непременно, че не е истина.

ignorantia non est argumentum

Тема Re: запетайкатанови [re: любчo /фoтorpaф/]  
Автор ask2OO4 (питанка)
Публикувано12.10.08 00:56

Всъщност пишейки на три езика вината на осъдения, Пилат изпълнява римския закон. Той иска да си измие ръцете с този надпис, защото са го заплашили, че това е бунтовник, който се обявява за цар на юдеите, и, че ще го "изпеят" на императора, ако откаже да Го разпне. Тази заплаха е толкова силна, че принуждава Пилат да наруши римските закони, които забраняват двойно наказание за едно и също провинение, а Христос е бил бичуван. Както също така го принуждава да пренебрегне и собствената си съвест, за което сам свидетелства като казва, че не намира никаква вина у Него.

Но по Божи промисъл този надпис, който е сложен с користна цел, послужил за да възвести една истина на целия свят.

Всъщност за покаянието на разбойника се говори само в Евангелието според Лука. В Матей пише, че и двамата разбойника са хулели Христос. Очевидно все пак междувременно единият се е осъзнал като казва на другия разбойник, че те двамата висят заради злите си дела, а Този нищо не е сторил, достойно за смърт. Не съм много убеден, че надписът точно е послужил за обръщането му.

Тема Re: запетайкатанови [re: Enos]  
Автор ask2OO4 (питанка)
Публикувано12.10.08 00:58

Постингът ми беше реторичен, ако не забеляза. Не съм изказвал желание да дискутирам с теб този въпрос.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.