|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
Тема
|
Бог знаел ли е ...?
|
|
Автор |
Epaтocтeн (пристрастен) |
Публикувано | 02.09.08 15:03 |
|
Имам 2 въпроса:
1. Защо в началото Бог е създал само Адам и без дори да е планувал Ева заедно с Адам?
2. Бог, когато ни е създавал, знаел ли е, че ще бъдем несъвършенни?
Когато ветровете са бурни, има опасност да попадне песъчинка в окото ни. Нека пазим зрението си.
| |
|
Мнения по тези въпроси - колкото щеш, и все човешки,
Ерго
Без сигурност за истинност и обхватност
Ето тези например
1. Защо в началото Бог е създал само Адам и без дори да е планувал Ева заедно с Адам?
- Най-напред е творческият, оплождащ принцип /мъжкия/, а по-късно се задейства и приемащия, съзидателен и раждащ принцип /женският/.
Или мистично казано - Божият дух /мъжкият принцип/ плуваше над водите /приемащият и раждащ женски принцип/ - огънят на Духът докосва/опложда водата и като изпарява част от нея се появява въздухът/атмосферата/ небето, а сухият остатък от изпареното е земята...
2. Бог, когато ни е създавал, знаел ли е, че ще бъдем несъвършенни?
- Бог - нашият Отец, ни е създал със свободна воля и с възможност за развитие /т.е. с възможност за самоусъвършенстване/
ерго
ни е създал несъвършени напълно съзнателно, естествено.
| |
Тема
|
Re: Бог знаел ли е ...?
[re: Epaтocтeн]
|
|
Автор |
ann () |
Публикувано | 02.09.08 16:40 |
|
1. Ами такъв е бил плана - първо Адам, после Ева. Не разбирам защо е това "без дори да е планувал Ева заедно с Адам". Все пак, ние като християни вярваме, че Божията преценка за дадено нещо е по-добра от нашата. Със сигурност това е бил най-добрия начин за създаването на Ева. За мен най-логичният извод, от библейския разказ е, че на Адам му е било нужно да осъзнае нуждата си от такъв спътник в живота.
2. Бог ни е създал съвършени. Точно такива, каквито е искал да бъдем. Възможността за свободен избор е част от тази характеристика.
| |
|
Интересното е, че:
1. Бог даде възможност на човека да си избере другар измежду всички земни и небесни творения, АМА.... не му се харесаха и....
2. Тогава Бог взе, че създаде един вид клонинг на Адам, но от женски пол. Така явно е задоволил нуждата му от другар-ка, половинка и ..
3. Май самолюбието му също е било задоволено - все пак е от неговата плът тая половинка.
| |
|
1.
:) Въобще не ми харесва отговора на първият въпрос :) Твърде художествено е, лишено от смисъл. С една дума: Цветна картина на художник, илюстриращ все едно митове и легенди :)
Например, не може най-напред да е оплождащият принцип, ако няма какво да се опложда, ако идеята за оплождане не нещо я няма. А и защо трябва да се започва като първа идея "оплиждане" ... съвсем равностойно е да се приеме и че най-първа е идеята за приемащият, разждащият принцип и едва след това да се говори за оплождащият принцип, когато вече има какво да се опложда.
Освен това да се сравнява оплождащият мъжки принцип като творчески, ми звучи сексиски и патриархално.
Казваш "...по-късно се е задействал". Как се е задействал, кой го е задействал, то не е ли предварително замислено от Твореца?
Странно е всезнаещият Творец да замисля нещо, а после да се оказва, че трябва да го дообмисля :)))
2.
И по втория въпрос не ми се струват резонни отговорите.
2.1. Защо му е на бог да прави несъвършенни творения? За да се забавлява и да има кой да наказва ли?
2.2. Казваш, че ни е дал свободна воля. Ако бяхме безгрешни и съвършени, означава ли това, че няма да имаме свободна воля?
2.3. Защо е нужно сами да достигаме до съвършенството? :))))
А и нали ни е създал по свой образ и подобие? Излиза, че той самият е несъвършен.
Като извод бих казал, че във всичко това старшно много прозира патриархата. Толкова много, че няма как да се скрие :) :)
Когато ветровете са бурни, има опасност да попадне песъчинка в окото ни. Нека пазим зрението си.
| |
Тема
|
[re: ann]
|
|
Автор |
Epaтocтeн (пристрастен) |
Публикувано | 02.09.08 17:10 |
|
""Със сигурност това е бил най-добрия начин за създаването на Ева.""
Защо със "сигурност" и кое му е най-доброто?
""... на Адам му е било нужно да осъзнае нуждата си от такъв спътник в живота.""
Пак проблясъци на патриархат. А на Ева кой ще й даде възможност да осъзнае нуждата си от спътик в живота?
""Бог ни е създал съвършени.""
Е щом ни е създал съвършени, защо смятаме, че грешим и че не сме съвършени?
| |
|
Да, г-жо, нявсякъде прозира патриархата.
Когато е било матриатхат, всички божества са били от женски пол. Сега, когато отдавна патриатхата царува, Бог е мъж, първото му творение е мъж, Исус е мъж, повечето светии са мъже, мъжа е глава на семейството, от там и главата на Църквата е мъж. А на жената се придава второстепенна роля навсякъде
ПАтриархат, какво да се прави.
| |
Тема
|
[re: Epaтocтeн]
|
|
Автор |
ann () |
Публикувано | 02.09.08 18:21 |
|
Ами със сигурност - защото имаме доверие в Бога. Ако той е създател на Вселената и всичко е станало чрез него - защо да не вярваме, че и човекът е създал по възможно най-добрия начин.
Но ти по-скоро желаеш да ни кажеш твоята теза, а не толкова да чуеш нашата, струва ми се.
Да, патриархатът е заложено библейски модел. Т.е. че мъжът има водеща роля - т.е. ролята на водещ и инициатор. Затова именно е и "той ще остави баща си и майка си и ще се привърже към жена си". Мъжът оставя баща си и майка си, а не обратното ;)
Той инициира отношенията. В/у него пада издръжката на семейството и т.н. - последствия от водещата роля :)
той би трябвало да е инициаторът на отношенията, на любовта.
А какво не ти харесва в този модел?
И ако нещо не ти харесва - това трябва ли да означава, че не може да бъде вярно? Редактирано от ann на 02.09.08 18:26.
| |
Тема
|
[re: ann]
|
|
Автор |
cuddly (enchanted) |
Публикувано | 02.09.08 18:23 |
|
eeee, ми Адам е бил мострата, Ева - шедьовъра...
| |
Тема
|
[re: cuddly]
|
|
Автор |
ann () |
Публикувано | 02.09.08 18:29 |
|
Не отричам, че тази версия ми допада.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
|
|
|