Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:24 14.07.25 
Религия и мистика
   >> Християнство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Търси се свещеник за Великден !нови  
Автор Xлeбapoв@ ()
Публикувано24.03.08 11:52

Обръщам се към всички в този форум с малко странна молба за помощ.

Предисторията е такава. Вчера бяхме на разходка из района около Годеч и посетихме село Голеш - забутано на края на България, само на няколко километра от сръбската граница, красиво малко селце. В центъра на селото се извисява храмът "Свети Йоан Кръстител" - една невероятно красива сграда. Никъде другаде у нас не съм виждал подобна църква, толкова голяма и така добре вписваща се околния пейзаж и общия план на селото.

Храмът е бил западнал, по комунистическо време дори е имало планове да бъде превърнат в пилищарник, но с Божията помощ е оцелял. В последните години е възстановен само с усилията на местните жители. Със събраните от тях пари е измазан отвътре, почистени са старинните стенописи, рисувани от Васил поп Радойков от Самоковската зографска школа, и храмът е подържан в много добър вид. За съжаление, не са им достигнали пари за измазването му отвън, но и това ще стане скоро.

Когато бяхме в църквата председателката на църковното настоятелство ни помоли за помощ - нямат си свещеник за Великденската служба. Този, който ги обслужва, ще служи по това време в Годеч. Имат дори разрешение от Светия Синод, но ... няма кой да отслужи за Великден.

Та молбата им е ако знаете някой свещеник, който би се наел да отиде да остлужи за Великден там - ПОМАГАЙТЕ. Ще му бъде заплатено както си е редно, там има и място за преспиване. Селото е на около 50 км. от София, до там има хубав асфалтиран път през Годеч в посока към мина Станянци. Телефоните за връзка с хората от Голеш са 0889317297 - Анелия или 0886415505 - Мария.

НЕКА ПОМОГНЕМ НА ХОРАТА ОТ ГОЛЕШ И ОКОЛНИТЕ СЕЛА ДА ИМАТ СВОЯ ВЕЛИКДЕН !

А за всички, които искат да погледнат снимки от това красиво кътче на България - вижте снимките в http://www.snimka.bg/profile.php?view_album&album_id=230625

Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват на молбата за помощ.

Тема Re: Търси се свещеник за Великден !нови [re: Xлeбapoв@]  
Автор Пoп Cтaвpи© (дебел аскет)
Публикувано24.03.08 19:37

Каква е тарифата и как се плаща - за извършена работа или почасово? Някои колеги предпочитат заплащането да се извършва на принципа "Колкото обичате."

Автор milend ()
Публикувано25.03.08 08:08

Похвална е инициативата. Но не може ли някой свещеник безплатно да отслужи в църквата?
Това не е производствен банкет, който си търси DJ! Или бъркам?

Тема Re: Търси се свещеник за Великден !нови [re: milend]  
Автор _maycal ()
Публикувано25.03.08 11:25

"Похвална е инициативата. Но не може ли някой свещеник безплатно да отслужи в църквата?
Това не е производствен банкет, който си търси DJ! Или бъркам?"

Кажи ти какво нещо (какъв тип обществено полезна дейност) би направил безплатно, и може да си оставиш координати , особено ако си от София, и аз ще поема ангажимента да ги предоставя в някой енорийски център, и те ще знаят, че за съответния тип дейност ще може да разчитат на теб!

Тема Re: Търси се свещеник за Великден !нови [re: _maycal]  
Автор milend ()
Публикувано25.03.08 14:13

Виж, аз мисля, че въпроса е принципен. Не става дума за това какво аз мога да направя безвъзмездно, защото това, което мога го правя без някой да ми поставя задача.
По-важното според мен е хората, които се посвещават изцяло на служение към Бога да го правят с ясното съзнание, че го правят за Бог и за хората в нужда. И да ти призная отвръщавам се от порочната практика в църквите да се плаща за всичко. Кръщене - плащаш, венчавка - плащаш, погребение - плащаш, четене на молитви - плащаш...и т.н.
Питам се в крайна сметка колко струва Божията благословия?!

Сега ще кажете, че без пари нищо не става? Да, така е. Съгласен съм.
Но пари, които са дадени даром имат друга сила и стойност. Защо толкова малко хора даряват на цървите и се налагат официални ценоразписи, които да пълнят дупките? Та нима ако някой иска да се венчае в дадена църква, но не отговаря на финансовите и изисквания ще му бъде отказано? Явно да.

А Исус не каза ли на апостолите да вървят по света и да проповядват, и за прехрана и подслон да не мислят, защото ще бъдат приети, и пари да не вземат, защото нуждите им ще бъдат снабдени?

Къде е апостолската църква днес? Защо парите движат всичко?!

Не може ли този свещеник, който ще отиде в това село да го направи за полза роду? И смятате ли, че неговото дело ще е празно в очите на Бога?
Едва ли хората няма да го подслонят и да поемат нуждите му за времето, в което е при тях?
Колкото и малко да са, аз съм убеден, че има такива хора. За слава на Бога!

Автор Last Roman (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано25.03.08 14:16

каква заплата даваш?

Aut Caesar, aut nihil

Тема Re: Търси се свещеник за Великден !нови [re: Last Roman]  
Автор Xлeбapoв@ ()
Публикувано25.03.08 17:18

Не я давам аз, а хората от селото. Дават колкото могат от сърце и душа. Бъди сигурен, че ако се намери такъв свещеник няма да остане неудовлетворен. А разбира се, никой няма да откаже и безплатни услуги.

А дали всичко е пари - само да добавя нещо. Видяхте църквата. След като изхарчили събраните от селото пари за вътрешния ремонт се оказало, че не им достигат още 2000 лв. за довършване от вън. Обърнали се с молба за помощ към най-богатия (поне официално) човек у нас - няма да споменавам името му, понеже ме е гнус от него и не заслужава. Отказал им, макар че съпругата му е родом точно от това село. Иначе 2000 лв. са точно пурите ми, които той пуши за 2-3 дни.

Автор _maycal ()
Публикувано25.03.08 17:45

Ако е същия , за който мисля, знам, че секретарката му е доста лъскава висока стройна млада дама, която може би не е от Голеш...-искам да кажа, че ако секретарката беше от Голеш, маже би щеше да се размърда бизнес-плебея!?

Освен пък, ако не е тя жена му-тази за която казвам!

Тема Re: Търси се свещеник за Великден !нови [re: milend]  
Автор Пoп Cтaвpи© (дебел аскет)
Публикувано25.03.08 18:34

А от какво ще се изхранват православните свещенослужители и техните семейства. Няма десятъци, няма доброволни дарения. Остават само требите и таксата "колкото обичате". На кръщенка, погребение, панихида, задушница, венчавка православните християни трябва да подготвят два вида такси - едните са във вид на провизии, които се прибират в голяма черна торба и се носят на попскотот дете, а втората такса е във вид на няколко банкноти в зависимост от външния вид и материалното благосъстояние на дарителя. Това, че се покварява народът и християнството се превръща в пародия и търговийка, няма никакво значение. Важното е да извърши определената служба на неразбираем език и с някакви непонятни ритуали и всички да останат доволни.

Тема Re: Търси се свещеник за Великден !нови [re: Пoп Cтaвpи©]  
Автор milend ()
Публикувано25.03.08 21:08

Не че другите нямат трески за дялане, но православните наистина прекаляват.
Преди две седмици се разходихме с жена ми до Рилския манастир. И що да види човек......обърнали храма на тържище! То свещи, то светена вода в бутилки от минерална вода, всякакъв вид икони, книги, сувенири, хляб, мекици и т.н. Търговия! Християни?! Или аз не ги разбирам нещата.........Де да знам вече.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.