|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема
|
За Хари Потър :-)
|
|
Автор |
cvete13 (непознат) |
Публикувано | 14.07.07 21:44 |
|
Част от статия на дякон Кураев с едно доста по-различно мнение за книжките за Хари Потър
С недобро око четох книгите за Хари Потър. Та нали това е книга за момче, което учи във вълшебно училище и му преподават магьосници.
Бях готов да съзра в тях „дълбините сатанински", полускрити антихристиянски нападки, пропаганда на безнравственост ...И изтръпнах, когато още в първия том се споменаваше за някой си вълшебник – „мистър Николас Фламел, който е отбелязал своя 665 рожден ден през миналата година". Е, - помислих си аз – до сатанинското число не достига само единичка. И сигурно в следващия том, който ще разказва за живота на Хари след година, ще се появи на сцената същият този Фламел, преди това само споменаван от другите персонажи ... Но сюжетът се разви съвсем по друг начин. Фламел живял толкова дълго, защото успял да създаде „философски камък", подаряващ на хората безсмъртие.
Но, виждайки, че и злите сили се стремят да завладеят неговото откритие – той сам унищожил своето създание. И обрекъл себе си на скорошна смърт. Така и не доживявайки до тази възраст, която би могла да се отбележи с апокалиптичното число. Така подозрението, че тук е започнал да се разгръща сатанински сюжет, отпадна.
И това е всичко. Не срещнах нищо друго в 4-те тома (и във филма по първия том – за пръв път бях на кино след „Титаник"), което да предизвика възмущение. Всъщност не, много неща предизвикваха възмущение – но всеки път се оказваше, че от същите тези думи и постъпки на героите се възмущава и самата авторка на приказката.
В края на краищата остана едно разминаване: Дж. К, Роулинг харесва света на вълшебствата, а аз – не. Изглежда това е достатъчно, за да заключим: светът на магията е лош и значи хвърляме книгата в казана. Но .... Каква е тази книжка? Учебник по магия? Ами не – това е приказка. А на приказката сякаш й се полага да бъде вълшебна. И излиза, че към тази книга не можем да предявим никакво «благочестиво» обвинение, което да е конкретно адресирано към нея, касаещо само книгите на Роулинг и не засягащо всички останали детски библиотеки. Грях, както е известно, на гръцки означава "да не попаднеш в целта, да не улучиш» (amartia). Някога такова неулучване се е получило и при съветските дисиденти (по думите на Виктор Аксючиц – „целехме се в комунизма, а уцелихме Русия"). Да внимаваме и тук да не улучим грешно: целихме се в «сатанизма», а улучихме децата ...
Ако от «благочестиви» мотиви скрием от децата Хари Потър – то по същата причина ще ни се наложи да скрием от тях и «Илиада» на Омир и «Хамлет» на Шекспир, "Вечери в селцето край Диканка" на Гогол и «Приказката за златната рибка» на Пушкин, "Лешникотрошачката" на Чайковски и «Хрониките на Нарния» на Луис, приказките на Андерсен и "Слово за полка на Игор" на анонимния древноруски монах ... Всички книги, в които някой от добрите герои се моли на езически богове, взима в ръцете си вълшебна пръчица, преживява вълшебни превъплъщения (във вълк, жаба, кон), подложен е на действието на зли заклинания и се защитава от тях с помощта на добри вълшебства. И с какво ще останат децата? В такава стерилна атмосфера ще остане ли нещо от детството и детскостта им. И когато разберат кой и защо ги е лишил от детство – ще останат ли те самите в Църквата?
Колко лесно е да разгромиш дори Андерсен – показа един участник в моя форум: «Вървял си един войник – леви-десни! леви-десни! Видял една старица, тя го помолила да слезе в хралупата да и донесе огнивото и пари му дала. Слязъл, взел парите, взел огнивото, но не го дал на бабата, нея я убил – просто така, защото е добър войник – леви-десни! Леви-десни! – а тя тъпа бабичка. После с помощта на бесовското огниво откраднал принцесата, със същата бесовска сила убил законния монарх и сам седнал на трона. Брей какъв войник! Леви-десни. Та нали всички сме чели приказката като деца? И какво? Сега подсъзнанието ни иска да пребиеме някоя старица? Не вярвам в пагубното въздействие върху децата на приказните книги, особено когато прикзаният момент е показан, както при Роулинг, при това достъчно нравствено».
Да разгромиш е лесно. Достатъчно е, за която и да било детска книжка или игра, да зададеш въпроса «А би ли одобрил това преподобния Йосиф Волоцки?» Е, разбира се, че не би одобрил.
..... ако ви допадне, ще следва продължение
| |
Тема
|
Re: За Хари Потър :-)
[re: cvete13]
|
|
Автор |
dqdogodo (упорит охльов) |
Публикувано | 14.07.07 23:12 |
|
Колко лесно е да разгромиш дори Андерсен – показа един участник в моя форум: «Вървял си един войник – леви-десни! леви-десни! Видял една старица, тя го помолила да слезе в хралупата да и донесе огнивото и пари му дала. Слязъл, взел парите, взел огнивото, но не го дал на бабата, нея я убил – просто така, защото е добър войник – леви-десни! Леви-десни! – а тя тъпа бабичка. После с помощта на бесовското огниво откраднал принцесата, със същата бесовска сила убил законния монарх и сам седнал на трона. Брей какъв войник! Леви-десни. Та нали всички сме чели приказката като деца? И какво? Сега подсъзнанието ни иска да пребиеме някоя старица? Не вярвам в пагубното въздействие върху децата на приказните книги, особено когато прикзаният момент е показан, както при Роулинг, при това достъчно нравствено».
темата засяга еднa от основополагащите доктрини на християнството,която за съжаление е "ахилесова пета"...
това е една "болна тема" за съвремените християни и за свъремнните богослови...
това идва да покаже непознването на епистемологията./за онтологията няма да говорим,че ще отидем в обсурда.тя също е непознаваема от съвремените християни.../
странно ли е,че християнството е загубило децата,работниците и интелектуалците?не!
не се ли забелязва,че християнството говори само с познати на средната класа изрази?да!
ами тогава "леви десни!леви десни!"
не е важна посоката,а движението...
ако ви допадне, ще следва продължение...
" прекрасно е да си луд,защото тогава си свободен"... Редактирано от dqdogodo на 14.07.07 23:14.
| |
Тема
|
Re: За Хари Потър :-)
[re: cvete13]
|
|
Автор |
Tимoтeй (монах в света) |
Публикувано | 15.07.07 00:30 |
|
Ако това е написал Кураев, жалко за Кураев. Какво от това, че преди Хари Потър имало и други сатанински книги, които са се приемали от мнозина за детски?!
| |
|
Мда, включая и "Малкия принц". А какви детски приказки четат чистите православни на децата си, ми е интересно?
| |
|
Мда, включая и "Малкия принц". А какви детски приказки четат чистите православни на децата си, ми е интересно?
али баба и 40 разбийника...
" прекрасно е да си луд,защото тогава си свободен"...
| |
|
Твоята гледна точка изглежда изключва факта, че има огромна съществена разлика межу Хари Потър и Малкия принц. Както и на дякон Кураев между другото. Но какво пък, можеш да се похвалиш, че веднъж сте били на едно мнение с ”громителя на Протестантството”.
"Истина, мъчно е на онемелия от чудо да говори на оглушели от крясъци."
| |
|
Абе тоя Хари Потър не умря ли!? Що му клатита пак костите!?
| |
|
напротив, предстои премиера на нова серия на Хари Потър.
дет се вика:
Magic never ends (цитат от вчераpшния филм за К.С.Луис)
Редактирано от cuddly на 15.07.07 14:47.
| |
|
Разбирам! Явно друг (:() го съживява.
Явно не съм в час, понеже ми е безинтересен.
Гледах първия филм, но следващите нещо ми доскучаха. Опитах се да чета книгите, но и с тях не ми потръгна. Затова реших, че няма да се мъча повече!
Да не си помислите, че не обичам детските книжки и филми - напротив! Но тия нещо не са ми интересни.
Предпочитам Шрек и в трите му серии.
| |
|
Житията на светиите са най-хубавите приказки за деца и юноши.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
|
|
|