Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:48 22.12.24 
Религия и мистика
   >> Християнство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
Тема Богородицанови  
Автор Dankata (новак)
Публикувано13.10.05 23:47

Имам няколко въпроса които искам да задам относно Богородица, и ще ви помоля кратко, ясно и обосновано да давате мнение, за да не се оплитаме в излишни наддумвания.

Първо, защо изобщо я наричате Богородица, когато още преди да се е родила самата Мария, е казано:

"Ти си Мой Син.
Аз днес Те родих"

Тези Господни думи са цитирани не веднъж и в Новия Завет, и според мен е ясно че Исус Христос, нашия Господ, е роден от Бог - Отец. Човекът Исус е роден от Мария, но странно защо тя не е наричана Човекородица а Богородица. Как може тя да роди Бог, който Сам казва на невярващите юдеи така:

''57 Юдеите Му рекоха: Петдесет години още нямаш, и Авраам ли си видял?
58 Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм.''

Та, как така Мария роди Бог, който в същото време е роден преди Авраам ?

Втория въпрос който много ме вълнува е, защо и кога е решено че трябва да се молим на Богородица. Надя ми беше дала някакъв линк, където един от вашите светци я нарича единственото спасение за света. Много хора, особено католиците, са забравили за Исус Христос и наблягат предимно на Богородица.

Къде в Библията имаме дори лек намек че трябва да се молим на Мария ? Кой от апостолите след смъртта и възкресението на Исус, по някакъв начин ни дава повод да мислим че Мария е нещо като богиня, че към нея трябва да издигаме молитвите си. Много хора се оправдават че тя не е богиня, а ходатай... а пък в Библията изрично ни е казано че имаме само един Ходатай при Отца и това е Исус Христос. Сам Христос ни даде пример как да се молим, и молитвата започва така ''Отче наш''. Майко наша звучи богохулно за мен, след тези думи на Исус Христос, а ако влезете в една католическа църква точно това ще чуете.

Имам още много въпроси но сега времето ми притиска, пък засега тези два въпроса стигат

Поздрави

P.S.

А, искам само да кажа че за мен Мария е една свята жена, Божия избранница, но дотук. Наистина искам да знам кога точно е възникнал култа към нейната личност

Luka 10:27

Тема Re: Богородицанови [re: Dankata]  
Автор White RavenМодератор ()
Публикувано14.10.05 01:08

Исус Христос Бог ли е или човек?

Тема Re: Богородицанови [re: White Raven]  
Автор Dankata (новак)
Публикувано14.10.05 02:30

Той е Бог, който бе роден и живя като човек, защото трябваше да пострада по плът. Това че е роден по плът от жената Мария, не значи че тя е родила Бог, който съществува от край време. Помисли и върху тези стихове:

''5 Затова Христос, като влиза в света, казва: -
"Жертва и принос не си поискал,
Но приготвил си Ми тяло;''

Тялото само по себе си не е Бог. Но то беше нужно за да бъде принесен Христос в жертва за нашите грехове. Все някой трябваше да бъде избран за да роди човешкото тяло на Господ, нали ? И ето Мария придоби Божието благоволение, и осенена от силата на Светия Дух, без да познава мъж, зачена и роди Исус. От този момент нататък, нито Исус през земния си живот, нито след това апостолите и ранната църква ни дават някакъв повод да мислим че Мария ще управлява заедно с Исус и ние трябва да и се молим като на богиня. Освен това тя имаше и нормални синове и дъщери, и това отваря друг въпрос зашо освен Богородица, я наричат и Дева Мария. Дева е била допреди да роди Исус, след това се вижда че с мъжа си Йосиф живеят като нормално семейство с няколко деца.

Затова на мен ми е много чудно кога и защо е възникнал този култ към иначе святата жена Мария, която няма никаква вина че хора на които им липсва вяра и доверие в Бог, си търсят в какво още да вярват и да се надяват, като че ли само Господ не е достатъчно силен или верен да изпълни обещанията си или да отговори на молитвите ни.

Luka 10:27

Автор J.T. (познат)
Публикувано14.10.05 03:26

Ами в християнския свят преди Християнството е имало различни култове към богинята-майка, които в християнски времена са се видоизменили като култ към Мария. Има много литература по този въпрос. Има също изображения на Изида с младенеца Хор от римско време, които наподобяват изображенията на Мария с младенеца Исус. Ето едно сравнение тук:

Отляво е Изида с Хор, отдясно е Мария с Исус.

--

Автор ЛюбимeЦ 12+1 (Masse Merkava)
Публикувано14.10.05 09:55

Данка,много хубави въпроси!

Но мисля че те за съжаление са плод на едностранчиво и повтарящо се мислене.
Не сте помислил за следното:
1)какво ражда Мария-човек или богочовек.
Това е въпросче на което отдавна е отговорено,то е плод на една от най-древните ереси.
Те също са питали Мария Христородица ли е,или е Теотокос(богородица).

2)делото на Мария е най-хубавия пример на саможертва и покорност.
Защото тя със съгласието си се поставя в смъртна опасност(да я утепат с камъни,защото ще бъде бременна без мъж).
Това и съгласие е едно от нещата които Църквата показва и ще показва..
Как всеки трябва да приеме Божията воля,да се довери на Бог.

3)има текстове които не си прочел,ще ми позволиш ли да пейсна един два:
"И роди първородния си Син, пови Го и положи Го в ясли, защото нямаше място за тях в гостилницата.
8 И на същото място имаше овчари, които живееха в полето, и пазеха нощна стража около стадото си.
9 И ангел от Господа застана пред тях, и Господната слава ги осия; и те се уплашиха много.
10 Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всичките люде.
11 Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, Който е Христос Господ".

"И като се навършиха осем дни и трябваше да обрежат Детенцето, дадоха Му името Исус, както беше наречено от ангела преди да е било зачнато в утробата.
22 Като се навършиха и дните за очистването им, според Моисеевия закон, занесоха Го в Ерусалим, за да Го представят пред Господа,
23 (както е писано в Господния закон, че "всеки първороден младенец от мъжки пол ще бъде свет на Господа"),
24 и да принесат жертва според казаното в Господния закон "две гургулици, и две гълъбчета".
25 И ето, имаше в Ерусалим един човек на име Симеон; и тоя човек бе праведен и благочестив, и чакаше утехата на Израиля; и Светият Дух беше в него.
26 Нему бе открито от Светия Дух, че няма да види смърт докле не види Христа Господен.
27 И по внушението на Духа той дойде в храма; и когато родителите внесоха детенцето Исус за да сторят за Него по обичая на закона,
28 той Го взе на ръцете си и благослови Бога, като каза: -
29 Сега, Владико, отпущаш слугата Си в мир. Според думата Си;
30 Защото видяха очите ми спасението,
31 Което си приготвил пред всички люде;
32 Светлина да просвещава народите,"

4)има вероятност да си "свидетел" на Ехова и да не признаваш Христос за Бог.
Ако си,кажи..да не си губим времето със неща които така или иначе нама да разбереш,или няма априорно да приемеш.

5)само ти напомням че спора дали Мария е родила Бога в плът е стара тема,на нея е отговрено още в 3 в. след Христа.
За ранните християни или дори за Вавилонските влъхви този въпррос не е стоял.
Само погледни какви дарове носят на Иисус,дарове които се принасят на първосвещенник,на цар,и на Бог.
За самите влъхви е било ясно кой се е родил.
Родил се е Бог във плът.

Много смиленни са от гледна точка на разбирането ти,са думите:
"Затова на мен ми е много чудно кога и защо е възникнал този култ към иначе святата жена Мария, която няма никаква вина че хора на които им липсва вяра и доверие в Бог, си търсят в какво още да вярват и да се надяват, като че ли само Господ не е достатъчно силен или верен да изпълни обещанията си или да отговори на молитвите ни".

Споделям че Богородица най -добре се разбира само в контекста на Христос.
Нейната роля е да ни напомни как трябва понякога да вземаме трудни решения.
Тя не е "богозаместител" ако ме извиниш за неологизма,а съмолитвенната помощ е нейната "роля".

"И разумните ще сияят като светилата на твърдта.. вовеки, за всякога".

Редактирано от ЛюбимeЦ 12+1 на 14.10.05 12:47.

Автор promtrei (новак)
Публикувано14.10.05 10:02

Много хора, особено католиците, са забравили за Исус Христос и наблягат предимно на Богородица.

Майко наша звучи богохулно за мен, след тези думи на Исус Христос, а ако влезете в една католическа църква точно това ще чуете. - Dankata

http://www.viara-katolik.com/kupen.html

Брат,кажи къде го пише в католическия катахизис,че е забравен Исус Христос?
Мексико е едно,а съвсем друго Испания.Нека не съдим по изглед,а по сърце,викаше един брат.

Твой брат в Господа.

Тема Re: Богородицанови [re: J.T.]  
Публикувано14.10.05 10:07

Ако е интересно за форумците може да споделите още и други материали.
Например ако се движа в само в египетската "следа",ще видим чудни неща.
Например Озирис който възкръсва и за някои е предобраз на..
Възкресенито на телата също е египетска следа,защото няма друга религия която да набляга на връщане в тялото.
Источните религии сменят телата,а египетската ги "възтановява".
Най-общоизвесния пример е със мумуите,макар че малко са се замисляли защо ги правят.
Ами защото ще възкръснат в тях.
За да не съблазнявам ще спра до тук,но ще кажа че няма НЯМА неща които да нямат своите "египетски" аналози.

Редактирано от ЛюбимeЦ 12+1 на 14.10.05 10:56.

Автор ng (утеснение)
Публикувано14.10.05 10:15

"Освен това тя имаше и нормални синове и дъщери, и това отваря друг въпрос зашо освен Богородица, я наричат и Дева Мария. Дева е била допреди да роди Исус, след това се вижда че с мъжа си Йосиф живеят като нормално семейство с няколко деца.
"

aaaaaaaa, dankata, ti mormon li si, jehowist li si, kaji si 4estno. Mislq, 4e si mormon. Tiq koncepcii sa mi poznati.

Сега остава да запропагандираш, че на Кана Галилейска се е женил Господ и е оставил потомство. Туй е следващата част.

Внегда призвати ми, услыша мя Бог правды моея; в скорби распространил мя eси

Тема Re: Богородица [re: ЛюбимeЦ 12+1]  
Автор promtrei (новак)
Публикувано14.10.05 10:25

ЛюбимeЦ 12+1,Данката не е Иеховист.Той е истински християнин и у него няма лукавщина.От един или няколко въпроса не може да се предположи,че данката не е християнин.Апостолите /преди ученици/също са задавали въпроси на Исус.

Марко 19
35 Тогава се приближават при него Яков и Иоан, Заведеевите синове, и Му казват: Учителю желаем да ни сториш каквото и да поискаме от Тебе.
36 А Той им казва: Какво желаете да ви сторя?
37 Те Му рекоха: Дай ни да седнем, един отдясно Ти, а един отляво Ти в Твоята слава.
38 А Исус им рече: Не знаете какво искате. Можете ли да пиете чашата, която Аз пия, или да се кръстите с кръщението, с което Аз се кръщавам?
39 Те Му рекоха: Можем. А Исус им каза: Чашата, която Аз пия, ще пиете, и с кръщението, с което Аз се кръщавам, ще се кръстите;
40 но да седнете отдясно Ми или отляво Ми не е Мое да дам, а ще се даде на ония, за които е било приготвено.
41 А десетимата, като чуха това, захванаха да негодуват против Якова и Иоана.
42 Но Исус ги повика и им каза: Вие знаете, че ония, които се считат за управители на народите, господаруват над тях, и големците им властвуват над тях.
43 Но между вас не е така; а който иска да стане големец между вас, ще ви бъде служител;
44 и който иска да бъде пръв между вас, ще бъде слуга на всичките.
45 Защото наистина Човешкият Син не дойде да Му служат, но да служи, и да даде живота Си откуп за мнозина.

Тема Re: Богородица [re: ng]  
Публикувано14.10.05 10:25

Въпроса със "децата" на Мария е също отговорен тук.
Само споделям трите версии:
1)католическа-това са братовчеди
2)Православна-деца на Иосиф от първия му брак
3)на някои "протестанти"-родни деца

Библията употребява думи като майка,баща,брат,сестра,деца във родов контекст.
Това винаги са роднини,но не и в смисъла който сега влагаме.
Ако се чете буквално може да си въобразим че във библейски времена мъжете са раждали.
"Авраам роди Исаака; Исаак роди Якова; Яков роди Юда и братята му;
3 Юда роди Фареса и Зара от Тамар; Фарес роди Есрона; Есрон роди Арама;
4 Арам роди Аминадава; Аминадав роди Наасона; Наасон роди Салмона".

Редактирано от ЛюбимeЦ 12+1 на 14.10.05 10:33.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.