Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:44 22.08.26 
Религия и мистика
   >> Християнство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
Тема Какво мисля за БХКнови  
Автор Joro Hrasta (brother Bush)
Публикувано07.06.05 12:33

За глупостта, харченето на църковни пари и християнската политика

???????????????????????????????????????????

Стерилното ни откъм духовност време роди абсурдни, но пък за мнозина съвсем ординарни явления, като “християнски метъл”, “свещен смях”, а защо не и “християнска политика”.

Хипертрофиралото чувство за собствена ценност у някои “евангелски”лидери им подсказа, че не е достатъчно да имат власт над паството си, но е крайно време да получат влияние и в обществото. Как може да стане това? Чрез примера на безукорния им живот? Това не е възможно, понеже мнозина знаят, че той съвсем не е безукорен. Вероятно по-лесно е чрез излизане на политическата сцена, тъй като тя и без друго не е за непорочни.

Започна се още в началото на злокачествения ни преход с флирта с новороденото СДС.Тогава много от по-големите ни църкви под строй отиваха на митинги и шествия и имаха немалка роля за масовката на проявите. И този флирт имаше плод – първият депутат евангелист – г-н Момчев. Не се учудвайте ако не сте чували за него, но все пак ви информирам, че някога сте имали и представител в Парламента. Въобще присъствието на нашия депутат в НС трябва да е било доста безлично, след като никой не го потърси за втори мандат. Но пък знайно е, че политиката увлича и свикнеш ли веднъж с депутатския стол, не ти се става оттам. Затова г-н Момчев заедно с пастор Белев от Ямбол и с благословия свише(нямам предвид по- више от земята), създадоха т.нар. Българска християнска коалиция. Изборът на име е странен понеже нито е българска, нито християнска, нито пък коалиция.

На извънредните парламентарни избори през 1997 по улиците на големите ни градове се появиха плакати на БХК с усмихнатия лик на Благовест Белев и мото: “Морал в политиката”. Естествено на тези избори Коалицията получи резултат клонящ към 0%, но пък скоро след това лицето на морала се разведе заради неморална връзка.

Следваха и местни избори, на които в предизборното си обръщение БХК гордо твърдеше, че се явява на тях като шеста политическа сила и като такава тя трябваше да отчете и разгромното си поражение, защото тогава не успя да спечели дори и 1 (един) общински съветник.Затова пък превърна богослуженията в много църкви в партийни събрания и похарчи пари от щедри дарения от иначе оплакващите се от липса на пари евангелски общества.Пари, дошли от чистосърдечните пожертвувания на вярващите, вярващи, че дават парите си за напредъка на Божието дело.

Но имаше и още.БХК се яви и на избори-2003.В Столицата лицето на кампанията беше кандидат-кметът, бившият китарист на “Щурците” Петър Гюзелев. Може би мотото трябваше да бъде:”Кълна се в дявола и в бога”…

Софийската листа за общински съветници се състоеше предимно от “свои” хора – предимно такива, които са заели вече някое топло местенце в някой “християнски” офис, от прослойката, която спокойно можем да наречем “християнска бюрокрация”.

Този път се чу, че някъде в Бургас пастор станал общински съветник от БХК.Браво! Може би като се има предвид колко средства е погълнала досега БХК, това трябва да е най-скъпият общински съветник в историята. Избран благодарение на ниската избирателна активност на неевангелистите и благодарение на превръщането на бургаските църкви в партийни организации на БХК .

Ето че пак идват избори. Този път изискването е да се внесе депозит от 20 000 лв. Ако БХК постигне резултат като на предишните избори, депозитът няма да бъде върнат от държавата. Според изявления на кандидат-депутата Живко Тончев в “Евангелски вестник” бр. 11 от 2005г. Парите били събирани от чл. внос по 1,5 лв. месечно. А откъде ще вземат пари за предизборна кампания, понеже традиционно за БХК тя е много разточителна? Пастор Тончев продължава, че ще търсят съдействие от всеки пастор, за да наберат минимума от 5000 членове. Значи ни повече, ни по-малко признава, че ще увлича църквите в предизборната борба. Значи БХК е партия на религиозна основа, следователно е противоконституционна.

Господа от БХК,

Не ви ли е срам да превръщате църквите в политически организации?

Няма ли да дадете сметка на редовите вярващи, които наивно са ви повярвали, колко пари сте изхарчили в политическите си напъни?

За кое царство работите – за земно или небесно?

Пък и вие така или иначе и сега си имате луксозни офиси, скъпи коли и високи заплати, стига сте стригали повече овцете от стадото, ами вместо да се занимавате и с политика, по-добре си спомнете, че сте слуги, а не господари!

...добрият пастир живота си дава за овцете! Йн.10:11

kalinvv@abv.bg

Тема Re: Какво мисля за БХКнови [re: Joro Hrasta]  
Автор testimony (непознат )
Публикувано07.06.05 15:25

гледам добър си в критиките към другите, особено братята. В библията пише как трябва да се изобличи някой брат, във форума на БХК ти казаха за това. А твоя начин струва ми се не е библейски. Не знам кой те е поставил съдник. А че хората са си давали парите за кампания - другите партии по-добре ли си финансират кампаниите като взимат от престъпни организации и облагодетелствани и филиални на партията им фирми?
Всъщност като отхвърляш нещо предложи друго - или смяташ, че не е политиката работа за християните? Или удобряваш сегашното положение в страната и харесваш управляващите, които от 15 год. са едни и същи?Или изобщо отричаш демокрацията?

Тема Re: Както желязо остри желязо...нови [re: Joro Hrasta]  
Автор Bloodsigned (a nice one.)
Публикувано07.06.05 20:14

... Така и човек остри лицето си срещу приятеля си."
Или както по-ясно е казано в един друг превод:
Желязо желязо остри, и човек изостря погледа на приятеля си.

Не виждам защо, щом има християнска чалга, християнска ПОП-музика, християнски вестници, християнски списания и християнски сайтове, защо да няма християнски метъл, свят смях и християнска политика.

Лесно е да отречеш нещо, което не си преживял или не си бил в него, вместо да изостриш погледа си - да се взреш по-внимателно.
Мнението ти за БХК може да е лошо и едновременно с това да е обективно, но това не прави политиката лоша. Или заниманията на християните с политика - пошли.
Когато ап. Павел казва "Не правете нищо от партизанство", ни призовава да не правим от Евангелието, кауза и партизанлък ( както ние правим), но християнин-политик - в това няма нищо лошо, както няма в християнин-бизнесмен, християнин-спортист, християнин-художник или християнин-млекар.

Та, хайде заради нашия Илия, да не оплюваме и пророк Илия.
Апропо - това че не харесваш "Щурците", не означава че Петър Гюзелев е лош християнин. Той и Матей беше бирник, но не е събирал мито за влизане в Небесното Царство.

пп
не знам защо всичко ми е болднато?!??

Тема Re: Както желязо остри желязо...нови [re: Bloodsigned]  
Автор Ask2OO4 (питанка)
Публикувано07.06.05 21:23

Щото може би трябвало да се пишеш Boldsigned

А Матей за да стане апостол престана да бъде бирник. Което не означава, че политикът не може да бъде християнин или обратното.

Тема Re: Както желязо остри желязо...нови [re: Bloodsigned]  
Автор ann ()
Публикувано08.06.05 11:43

Според мен, въпросът не е в това добър или лош християнин е Петър Гюзелев.
Той може да е много добър християнин.

Но не от всяко дърво става свирка, нали ;)
Не от всеки християнин може да стане политик, както и не от всеки музикант може да стане кмет ;)

Според мен, човек, който се кандидатира за управник, би трябвало да е доказал в живота си, че може да управлява хора и бизнес.

Аз също не мисля, че съчетанието политик и християнин е невъзможно.

Тема Към Жоронови [re: ann]  
Автор White RavenМодератор (grachesht)
Публикувано08.06.05 11:51

В отговор на:

Но имаше и още.БХК се яви и на избори-2003.В Столицата лицето на кампанията беше кандидат-кметът, бившият китарист на “Щурците” Петър Гюзелев. Може би мотото трябваше да бъде:”Кълна се в дявола и в бога”…

Tова е цитат от песен на Щурците и е абсол\тно неадекватен като пример за това "какъв християнин" е П. Г, още повече, че това е преди да повярва. А доколкото си спомням текстът на песента, това беше поетично описание на това колко силно желае "лирическият герой", не ПГ, да запази приятелството си с неговите съученици. "Кълна се в дявола и в Бога ще бъда аз със теб когато мога.........." от филма "Вчера".

И Жоро, като цитираш чужди статии, дай поне източника де, не е много коректно, да не говорим, че можем направо да го обявим за присвояване.

Тема Re: Към Жоронови [re: White Raven]  
Публикувано08.06.05 12:26

Статията е моя.
Има я и на страницата ми: pravednost.hit.bg
Не обсъждам християнсите качества на Петър Гюзелев - нищо чудно той да е по-добър от мен. Аз публично заявявам, че има мноооого да раста. Централната идея е да изразя мнението си за намесата на християни в политиката. А Петър Гюзелев е по-известен с участието си в "Щурците", а не с това, че е християнин. Нямам нищо срещу Гюзелев - дори много ми харесва и съм чувал много добри неща за него като християнин, но той е лице на БХК, защото е известен музикант, а с какво е известен като музикант?
Нямам нищо срещу споменаваните личности, а срещу политизирането на християните.

Тема Re: Какво мисля за БХКнови [re: testimony]  
Публикувано08.06.05 12:30

Този принцип за изобличаване насаме не важи тогава, когато толкова мащабно се опорочава Божието дело. Това е принцип за изобличаване в църкавата, а аз говоря за тях в качеството им на политици.

Тема Re: Какво мисля за БХКнови [re: Joro Hrasta]  
Автор White RavenМодератор (grachesht)
Публикувано08.06.05 13:20

Кажи как един човек, който е бил призван за политик може да работи за Божието дело, без да спазва законите, внасяйки депозити и в известен смисъл "рекламирайки" своята политическа платформа?
И кой да гласува за него? Мафиотите ли?

Тема Re: Какво мисля за БХК [re: Joro Hrasta]  
Автор kakata (от Тобосо)
Публикувано09.06.05 11:03

Жоро, откровено казано критиката ти е злобничка. Преминал си границите на обективния анализ и критика и ръсиш откровени клевети. Тъй като моето име също беше в листата на последните общински избори се чувствам лично засегната от следното:

Софийската листа за общински съветници се състоеше предимно от “свои” хора – предимно такива, които са заели вече някое топло местенце в някой “християнски” офис, от прослойката, която спокойно можем да наречем “християнска бюрокрация”.

Дай пример за бюрократи на издръжка на Божието дело иначе ще те обявя за клеветник.

Петър Гюзелев е творец, човек който е създал незабравима музика, с която израсна моето поколение. Ти какво създаде?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.