|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Модераторство
|
|
Автор |
famulus ((нищожен)) |
Публикувано | 24.02.05 20:23 |
|
Вземам повод от темата на Старото време, за да споделя какво мисля за модераторството в един християнски клуб.
МОДЕРАТОРЪТ НЕ Е НЯКАКЪВ КАНОНИчЕН АВТОРИТЕТ И НЯМА ПРАВО ДА ТРИЕ ПОСТИНГИ ЗАРАДИ ИЗРАЗЕНИ УБЕЖДЕНИЯ В ТЯХ. Такава съблазън налетя модераторите на Православие и разпъди половината клубари.
Задачата на модератора обаче е ДА ОСИГУРИ КУЛТУРЕН, НОРМАЛЕН ТОН НА РАЗГОВОРИТЕ И ДИСКУСИИТЕ. Както в един разговор някой събеседник трябва да бъде прекъснат, ако постоянно обижда останалите, подиграва им се, дразни ги с провокации и пр, същото важи - поне според мене - и за разговора в клуба. Доколко ще успея и доколко са адекватни критериите ми - практиката ще покаже.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, МОЛЯ ВИ В БОЖИЕТО ИМЕ, чЕ ЗАД НИКОВЕТЕ СТОЯТ ЖИВИ ХОРА, КОИТО ДЪРЖАТ НА УБЕЖДЕНИЯТА СИ. Не мислете, че щом Апостолите говореха със строг и унищожителен език, когато се наложи - и ние трябва да правим съшото помежду си. Вършете делата на Апостолите и тогава се осмелявайте да говорите като тях от Божие име към другите християни с термини като лицемерци, погибелни синове и пр. Спомнете си, че чОВЕшКИЯТ ГНЯВ НЕ ВЪРшИ БОЖИЯТА ПРАВДА И АКО СТЕ РАЗГНЕВЕНИ, ПО- ДОБРЕ ПРЕМЪЛчЕТЕ И ПРЕМИСЛЕТЕ ЗА МОМЕНТ, за да избегнем неприятните за всички разпри и лични недоразумения.
Случва се в споровете опонентите да повишат тон помежду си не толкова поради верски несъгласия, а поради изказа на другия - думите на ближния ни изглеждат лукави, или груби, или по друг начин неприемливи. В такива спорове няма да вземам страна, освен ако не се засяга елементарното приличие и морал.
Искам да попитам пак какво мислите за писането на НЕРЕГИСТРИРАНИ. Както виждаме, най-голямата част от подигравки, хули и пр идват именно от такива клубари.
Бог да помага на всички ни да дойдем в разум на истината. Който утеши ближния, е подобен на ангела, но който го дразни и съблазнява, е подобен на демона.
| |
Тема
|
Re: Модераторство
[re: famulus]
|
|
Автор |
ng (teacher) |
Публикувано | 24.02.05 21:00 |
|
Здравей, фамулус,
Експериментално се установи, че нерегистрираните имат някакъв безплътен демоничен недобронамерен облик. Не знам каква е причината, но така се проявяват. Беше гласуван въпросът за анонимковците и беше решена тяхната съдба.
По повод верските различия, те са доволно много и между различните протестантски деноминации, не мога да приема тезата на Старото време, че трябва да бъде ограничавано православието ми в някакви рамки. Ще бъда толкова православна тук, колкото и в живота съм, т.е. - извънредно православна. Вярата си съм отстоявала и при по-сурови обстоятелства. На Кейв бях обяснявала (не помня в бележки или в частна кореспонденция,) колко е безмислено той да ми благовествува и аз на него да благовествувам и да се караме за неща, които касаят различията във вярата. На вярата си всеки държи и това ни обединява тук. Но пък се наложи да го повикам да обоснове общия за всички ни евангелски морал в Православие, където неколцина заявиха, че такъв не съществува. (буквално) Затова и не пиша там, така че в момента аз нямам друг клуб.
За приличното държане и взаимното съобразяване няма какво да се говори. Казвала съм Старото време наум да си мисли как православието (а сигурно и католицизмът) не били християнство.Повечето християни в по тези географски ширини са православни и не ми се слушат отзвуци от пасторски петминутки на омразата към православието.
...Pinson, pinson, pinson, pinson,
comme c'est curieux, les noms...Редактирано от ng на 24.02.05 21:20.
| |
|
Честито модераторство!!!!!!
Ама много си прав.
но..... регистрацията..... незнам.....
Първо мислех едно, а сега се колебая.
ха-ха - И няма ли по повод назначението да почерпиш по хубаво чаша вино!
"Няма да върша нищо ... неподобаващо." - Тери Пратчет
| |
|
"Не мислете, че щом Апостолите говореха със строг и унищожителен език, когато се наложи - и ние трябва да правим съшото помежду си. Вършете делата на Апостолите и тогава се осмелявайте да говорите като тях от Божие име към другите "
За това съм 100% ЗА!!!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
cave () |
Публикувано | 25.02.05 12:26 |
|
famulus, приятелю
искам да ти пожелая успех в грижата ти за клуба. добро здраве.
искам и да споделя с теб един кратък текст, който преди около две седмици ме вдигна духовно на крака и ми даде много сили
поздрав
| |
Тема
|
|
|
Автор |
cuddly (добронамерена) |
Публикувано | 25.02.05 21:20 |
|
напълно те подкрепям
а за регистрацията- не беше ли о4евидно, нали ве4е гласувахме?
| |
|
Матей 5:9
Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Божии чада.
Йоан 13:35
По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си
Притчи 10:12
Омразата повдига раздори, А любовта покрива всички погрешки.
| |
|
Православните на тази толерантност ли и викаха икуменизъм!? 
| |
Тема
|
|
|
Автор |
abi (ABYSSINIA) |
Публикувано | 26.02.05 13:12 |
|
Технически - Могат да бъдат ред-вани, но не и банвани? Нали?
| |
|
Радвам се за Вас и за клуб Християнство.
Пожелавам Ви крепко здраве и успех в
нелеката задача на модератор.
С уважение
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|