Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:39 16.11.24 
Религия и мистика
   >> Християнство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема СЪВРЕМЕННАТА ХРИСТИАНСКА МУЗИКАнови  
АвторAПOCTOЛCKИ (Нерегистриран)
Публикувано07.02.05 15:52

Hristianskata muzika dulgo vreme e bila slagana pod nqkakva ramka,bila e smqtana za muzika koqto prinadelzhi samo za opredelen tip hora.V dneshno vreme Bog izdiga lujiteli koito sa sposobni da razvivat tachi duhovna potrbnost po nachina koito e prorokuvan i e otreden ot Boga.Interesno shte mi bude da vidq kakvo mislite po vuprosa.

Тема Re: СЪВРЕМЕННАТА ХРИСТИАНСКА МУЗИКАнови [re: AПOCTOЛCKИ]  
Автор cuddly (добронамерена)
Публикувано07.02.05 16:40

на мен ми е странно определението "християнска" пред музика...
музиката си е музика.
можем ли да говорим за "христянска" минерална вода?

Тема Re: СЪВРЕМЕННАТА ХРИСТИАНСКА МУЗИКАнови [re: cuddly]  
АвторApostolic (Нерегистриран)
Публикувано07.02.05 16:55

Ami stava duma za muzika v koqto se pee za Gospoda,sushto kakto mozhem da napravim razlika ot gazirana voda i mineralna voda.

Тема Re: СЪВРЕМЕННАТА ХРИСТИАНСКА МУЗИКАнови [re: Apostolic]  
Автор cave ()
Публикувано07.02.05 17:47

това ли е опредлението за християнска музика ? - музика в която се пее за Господ ?

Тема Re: СЪВРЕМЕННАТА ХРИСТИАНСКА МУЗИКАнови [re: AПOCTOЛCKИ]  
Автор ng (teacher)
Публикувано07.02.05 18:11

И на мен не ми е ясно какво имате предвид. В православието музиката е една, при католическото богослужение - друга, а при протестантите - трета. Какво дълго време се е смятало и какво се е променило според Вас?
Знам, че от протестантския хорал и пасионите досега много са се променили нещата, но и сега се свири Бах на орган или хармониум в протестантски богослужения. (Друг е въпросът, че ораганистите изпълняват и автори-католици без знанието на богомолците.)
Българската православна музика ли считате за превъзмогнала някаква елитарност или имате предвид протестантския хорал, пасионите и сегашното музициране при петдесетниците?
Под "християнска музика", каквото събирателно понятие не съществува, музика за богослужение ли разбирате?
Изобщо, ако най-накрая поставим с общи усилия правилно въпроса Ви и му стесним рамките, за да стане въобще обозрим, това може да бъде тема на научна конференция и едва ли тук сме достатъчно компетентни.

...Pinson, pinson, pinson, pinson,
Comme c'est curiеux, les noms...

Редактирано от ng на 07.02.05 20:04.

Тема ами това какво е..?нови [re: ng]  
Авторyзи kидoн (Нерегистриран)
Публикувано07.02.05 19:20

наскоро слушах една песен на шули натан,тя е била на 16 години през 1967,когато е изпяла една песен" иерусалим от злато",музиката и текста са на наоми шемер,....иерушалаим шел захав,..така е на иврит,..та в нея не се пее за христос,но пък се пее за градът във които ще слезе царят на царете..,....ами има всякаква музика,аз например слушам и хилсонг,делириоус,аиона.,и наше българско производство,.."бездна призовава бездна",...едно невероятно хваление!!!,....със вокал богдана симеонова...и тн.

Тема Re: ами това какво е..?нови [re: yзи kидoн]  
Автор ng (teacher)
Публикувано07.02.05 20:12

Да, аз пък съм виждала петдесетници да пеят на иврит и да танцуват. Имаше и бенд, където славеха Господ с най-съвременни средства. Според мен това явление има предвид Апостолски.
Да, не можем да пропуснем и българските естрадни песни, Ваня Костова съм слушала да пее за коледни преживявания на мирянка. Това са просто естрадни песни, каквато и да е тематиката им.
В православните храмове се изпълнява музика от Кукузел до 19в., максимум - началото на 20. Поне аз там никакво решаващо обновление не виждам, което би имал предвид Апостолски.

Тема Re: ами това какво е..?нови [re: ng]  
АвторApostolic (Нерегистриран)
Публикувано07.02.05 20:29

Naskoro si vzeh hristiansko tehno na edin Pastor ot Pleven,mnogo e qko naistina,zasluzhava si da go slushate.V Bulgariq ima mnogo hristianska muzika,nai-razlichni stilove,ne govorq za takiva pesni ot roda na Vanq Kostova.Eto i edin link v koito ima strashno mnogo Bulgarska Hristianska Muzika v suvremennen variant-www.bibliata.com

Тема Re: ами това какво е..?нови [re: Apostolic]  
Автор ng (teacher)
Публикувано07.02.05 20:37

Да, мисля, че съм разбрала какво имате предвид. Благодаря Ви за линка, жалко, че нямам звукова карта на компютъра...
Според мен, постановката Ви, че навремето обикновеният протестант не е възхвалявал Господ и не си е пълнел душата, пеейки и пр., не е вярна. Не съм съвсем сигурна, но мисля, че тогава също се е пеело в съответни за времето музикални стилове от обикновените вярващи.
Естествено, има и крупни вокално-инструментални жанрове, които са се изпълнявали в църквите също. Но са се изпълнявали пред всички, не са били слушани някъде другаде извън църквите от елита.

Редактирано от ng на 07.02.05 20:42.

Тема ретро и не самонови [re: ng]  
Автор cuddly (добронамерена)
Публикувано07.02.05 21:17

спомени, споооомеени...
еех, сетих се как преди 15 години всеки път на протестантска служба заплаквах (мисля 4е от радост, но му се викаше "от помазание") по време на хвалението.
а бяха едни такива прости4ки песни, като:

Спасението идва от Отца на висините
и от Агнето....
благодарност, слава и 4ест, сила и...
само на Теб, да бъде завинаги...

и

Ти си мой Цар
Ти си най-велик
ще пея аз
ще те хваля днес
имам един копнеж - Духът Ти Свят без мяра
и жертвата на хвала
Ти приеми

ох...това е по спомени...

и "Осанна"
...
и музиката беше една таква обикновена...
ама е важно сърцето да е отворено.

Преди време гледах една водео касета на хвалението на Кейси Триит..
бе хубаво, професионално, концерт...ама ..какво от това.

като 4е ли фокусът отива към това да се полу4и нещо добре зву4ащо и професионално и в крайна сметка наслада за ушите ни, а кое всъщност носи наслада на ушите Му...
??

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.